用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 做資優評估的原因
樓主: sophiemama1021
go

做資優評估的原因 [複製鏈接]

setom 發表於 18-5-28 07:00
下屆又有新的規例:

於2019年2月獲取錄時,年齡介乎10至18歲的適齡學生可報讀香港資優教育學苑網上甄選學習 ...

學校提名有名額限制嗎?

小華媽媽 發表於 18-5-28 07:52
學校提名有名額限制嗎?
來年開始沒有數目限制了: https://www.hkage.org.hk/files/students/student-membership/primary_nomination/201819/2.%20Important%20Notice_final_v3_web.pdf

詳情可去hkage望下: https://www.hkage.org.hk/b5/students/student-membership

setom 發表於 18-5-28 07:55
來年開始沒有數目限制了: https://www.hkage.org.hk/files/students/student-membership/primary_nominatio ...

Thx

小曳人 發表於 18-4-30 09:23
現時有HK 量表嘅,只有WISC IV,要6歲或以上先做得,你google出得嘅,都應該可信,而本身要係合格人士先有 ...

請問幾多歲可以做測試,而這個測試叫咩名?如何分辦資優test or 自閉test ,我驚搞錯左。

醒目開學勳章 貢獻勳章

mcbl0602 發表於 18-5-28 10:01
請問幾多歲可以做測試,而這個測試叫咩名?如何分辦資優test or 自閉test ,我驚搞錯左。
...
呢個係WISC IV,適合6歲或以上 (upper limit 唔記得喇)自閉唔係應該係d行為/心理學野咩? WISC IV 係大家所謂IQ test,check短暫記憶、分析能力、推理能力等
恐龍家

回覆樓主:

如果懷疑有資優特徵又有adhd特徵,可以點做,兩項評估要分開做嗎?如果唔想驗,有其他方法嗎?

上等人 發表於 18-6-1 09:07
如果懷疑有資優特徵又有adhd特徵,可以點做,兩項評估要分開做嗎?如果唔想驗,有其他方法嗎?
...
家長認為哪樣比較需要專業人士跟進? 試下找協康會說出你心中的問題,看看她們能否協助。

Anniemun 發表於 18-6-1 18:22
家長認為哪樣比較需要專業人士跟進? 試下找協康會說出你心中的問題,看看她們能否協助。 ...

因為行為,性格發現有好多問題,越來越嚴重,開始有疑問小朋友係咪有問題,上網搵資料,發現資優特徵,佢特別出色既特徵我唔覺,但反而資優既弱點佢有好多,覺得佢應該唔係資優唔洗驗,跟住要查看一下adhd發現有好多特徵同樣似,但小朋友又唔係過度活躍會影響到別人或擾亂既人,不知如何是好,但性格上及行為都令我覺得佢好有問題!定係我有問題!!

上等人 發表於 18-6-2 01:13
因為行為,性格發現有好多問題,越來越嚴重,開始有疑問小朋友係咪有問題,上網搵資料,發現資優特徵,佢 ...
先去評估有沒有ADHD問題。ADHD主要有三個問題 - (1) 過度活躍 (2) 專注力不足 (3) 過度衝動 Impulsive
小朋友可以有
(1) + (3)
(2) + (3)
(1) + (2) + (3)
三種問題組合。

如果小朋友是 (2) + (3) 的組合,表面上不會覺得他似ADHD.  最好找有經驗的專業人士評估一下。

小朋友可以同時是資優兒又有ADHD。但ADHD需要先處理,因為會影响小朋友各方面發展。

帝非天    發表於 18-8-6 18:11
for every one criticism, three positives must be given.

上等人 發表於 18-6-2 01:13
因為行為,性格發現有好多問題,越來越嚴重,開始有疑問小朋友係咪有問題,上網搵資料,發現資優特徵,佢 ...
另外,小朋友除了資優,ADHD,自閉症以外,還可以有很多其它的可能性,最好是先找心理學家傾一傾所遇到的行為/性格問題,看看是那個方向。免得用了幾仟元却未能針對問題所在。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 18-6-2 08:10
另外,小朋友除了資優,ADHD,自閉症以外,還可以有很多其它的可能性,最好是先找心理學家傾一傾所遇到的行 ...

我諗搵學校教育心理學家傾傾,睇下點情況,希望只是一般小學生的問題!

lillymarie 發表於 18-6-2 08:10
另外,小朋友除了資優,ADHD,自閉症以外,還可以有很多其它的可能性,最好是先找心理學家傾一傾所遇到的行 ...

唉...我也是覺得阿仔有資優性格,但冇資優能力(其實佢英文能力較高,但未算天才),不似過動症,又不似自閉(很喜歡主動和小朋友玩,但好自我自私,常常有衝突),問題是佢大小事很易情緒好大,常常令身邊的人受傷。但佢情緒失控後(通常大約15-30mins),佢又冇事,成日笑,happy boy。我不知怎樣幫佢....整個家因為佢既情緒拖挎了...

上等人 發表於 18-6-2 23:42
我諗搵學校教育心理學家傾傾,睇下點情況,希望只是一般小學生的問題!
...

你最終有冇同學校講?幫到嗎?囝仔介意比學校知嗎?我仔喺學校好乖,但在家好曳,佢好介意我地話佢D曳野比學校知。

day_bo 發表於 18-8-3 12:39
你最終有冇同學校講?幫到嗎?囝仔介意比學校知嗎?我仔喺學校好乖,但在家好曳,佢好介意我地話佢D曳野比 ...

same雙面人。但學校社工幫唔到手,諗住先去協康做初步評估先,睇下咩問題!

day_bo 發表於 18-8-3 12:36
唉...我也是覺得阿仔有資優性格,但冇資優能力(其實佢英文能力較高,但未算天才),不似過動症,又不似自 ...
小朋友幾歲? 是獨生兒嗎?

上等人 發表於 18-8-3 12:54
same雙面人。但學校社工幫唔到手,諗住先去協康做初步評估先,睇下咩問題!
...

Same...我約左明天去協康了。

lillymarie 發表於 18-8-3 14:06
小朋友幾歲? 是獨生兒嗎?

7歲半,上年妺妹才出世,即佢有7年是獨生子。

day_bo 發表於 18-8-3 14:27
情緒波動大是由細到大?還是最近才覺得有問題?小朋友是否剛讀完小一?上小學,要適應新環境,新同學,要應付功課考試,家中還要加添了一個新成員... 對小朋友來說都幾大壓力的。
希望你們明天去協康能到得到你們需要的幫助。祝一切順利!

lillymarie 發表於 18-8-3 16:53
情緒波動大是由細到大?還是最近才覺得有問題?小朋友是否剛讀完小一?上小學,要適應新環境,新同學,要應 ...

佢歲幾已開始現形,佢下個月升小三,成績中上,懶溫習

day_bo 發表於 18-8-3 14:27
突然變曳,可能只係「爭寵」。
‹ 上一主題|下一主題