用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 做資優評估的原因
go

做資優評估的原因

學校建議小朋友做資優評估,請問除左知道小朋友強弱行之外,還有什麼用途?因為價錢都唔平,要6千蚊

回覆樓主:

醒目開學勳章 貢獻勳章

當你需要支援時用,包括校內、校外

另,你會更了解孩子,如果係情緒化/自我一族,你會願意多給予空氣,較包容,而唔係硬要佢做某d野

我反而唔覺得會更了解孩子強弱項,家長群組好多人都會問點睇份報告嘅細分,但呢個report唔係做占卜睇相用嘅,家長始終都係要去同孩子一齊試多d野,再睇返孩子興趣... 有興趣嘅就會變成強項!
我當初都覺得唔駛做,但當年因為响學校做平d,4千左右,所以覆咗通告話做
結果,係.... 我了解咗佢多咗,有時覺得佢好慘....

帝非天    發表於 18-8-6 17:49
adrio    發表於 18-6-11 16:55
恐龍家

回覆 sophiemama1021 的帖子

唔同類型嘅家長會有唔同嘅理由。其中一類是覺得孩子叻,唔想浪費某些潛能,想得到多點支援,分數達標後可以報讀一些課程。

另一類係被逼,聰明但有情緒或其他問題,會影響校內表現,需要通過做Test和與CP商談後知道一些孩子特質,用來和學校分享,祈求找到一些方法解決問題。

唔排除還有一類希望用分數加強升小升中競爭力,或者得到學校多些機會。通常呢類都未必如願。

強弱唔係咁有用,學習是興趣先行,邏輯叻但唔鍾意超前學數,逼佢學就大家辛苦。例如有PerfectPitch嘅孩子唔鍾意練習樂器,唔你唔想浪費潛能,硬逼佢去學,去練,其實好無謂。

還有一點,如果結果係某一方面強,另一方面弱,咁究竟係注重『強』嘅發展還是『弱』嘅補足?我估每個人嘅睇法都不一樣。

帝非天    發表於 18-8-6 17:50

回覆樓主:

6千都算平;要知道做評估既人/機構有無法定認可。阿仔幾年前做(因為佢係A仔),做完我都有俾份報告學校;仲記得幫我出報告既哥哥(HKU心理學系)提我3次:呢份報告係有法定效力,要小心保存(因為報告係佢地學系教授處簽)。
報告交俾學校,都無再加特別既野(本身A仔已經有好多輔導)。而且阿仔得128分,未到資優既130分…
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

如果小朋友有學習/情绪問題,問題大到解決唔到,就非做不可,因為學校需要評估結果去判斷點幫你,甚至幫唔幫到你。如果唔係問題大到解決唔到,就唔需要咁認真,反正呢啲評估唔太準。

帝非天    發表於 18-8-6 17:52

sophiemama1021 發表於 18-4-25 10:01
學校建議小朋友做資優評估,請問除左知道小朋友強弱行之外,還有什麼用途?因為價錢都唔平,要6千蚊
...
6千做到既只係好初步既評估。

chowqv 發表於 18-4-26 08:03
6千都算平;要知道做評估既人/機構有無法定認可。阿仔幾年前做(因為佢係A仔),做完我都有俾份報告學校; ...
128分再做一次可能有130分。

jumphigh 發表於 18-4-25 10:23
首先,考慮你個小朋友係唔係有學習/情绪問題, 如果係, 做個評估報告可以幫助搵出原因及跟進。
如果冇上述 ...

其實小朋友行為上沒有大問題,我既角度睇屬正常,所以想知道做評估目的?如不是想報資優課程,是不是可以不用做?

jumphigh 發表於 18-4-25 10:23
首先,考慮你個小朋友係唔係有學習/情绪問題, 如果係, 做個評估報告可以幫助搵出原因及跟進。
如果冇上述 ...

其實小朋友行為上沒有大問題,我既角度睇屬正常,所以想知道做評估目的?如不是想報資優課程,是不是可以不用做?

sophiemama1021 發表於 18-4-26 23:51
其實小朋友行為上沒有大問題,我既角度睇屬正常,所以想知道做評估目的?如不是想報資優課程,是不是可以不 ...
真正有用既資優能力係小朋友對抽象概念既理解、分析、表達能力,數學處理之類既能力其實係現代社會無以前咁重要。

其實需要知道呢啲幾千蚊做到既所謂評估,一般都只係用簡單既quantitative方法,所以其實只要有95%(0.05 既 p value)就當係,唔會做任何triangulation 去確認。另外仲有confidence interval既問題,誇張啲講句,如果個評估既CI係+/-20,評估結果係110,小朋友可能實際上係90至130,而且有5%係高過130或者低過90。當然嚴肅地做既,例如政府、好啲既大學,CI值可以細好多。

回覆樓主:

很高興可以看到這個帖, 因為一直還在猶豫要不要跟他做 資優 嘅測驗。 女兒的情緒問題 一直是我煩惱的事情, 看來評估或者可以 讓我和其他人對他更了解,可能真的是一件好事情。 不過請問幾歲去做比較準確呢?而且有沒有推薦、 評估報告是學校認可的學評估機構呢

回覆樓主:

很高興可以看到這個帖, 因為一直還在猶豫要不要跟他做 資優 嘅測驗。 女兒的情緒問題 一直是我煩惱的事情, 看來評估或者可以 讓我和其他人對他更了解,可能真的是一件好事情。 不過請問幾歲去做比較準確呢?而且有沒有推薦、 評估報告是學校認可的學評估機構呢

王家爸爸 發表於 18-4-26 14:56
128分再做一次可能有130分。

so true。
要視乎當時小朋友做嘅心情如何,會出幾多力。
我仔當年做評估時,心理學家話見到我仔喺做某類題目時係完全唔想做,所以嗰個範疇特別差。

S-Kwok 發表於 18-4-30 09:03
so true。  
要視乎當時小朋友做嘅心情如何,會出幾多力。
我仔當年做評估時,心理學家話見到我仔喺 ...
問題唔單止係小朋友做嘅心情,而係呢啲測試既CI值。誇張啲講,128,如果CI值係+/-30,可能小朋友其實得98,亦可能係高好多。幾千蚊可以做到既,唔好期望CI值會低。

醒目開學勳章 貢獻勳章

湘 發表於 18-4-28 06:31
很高興可以看到這個帖, 因為一直還在猶豫要不要跟他做 資優 嘅測驗。 女兒的情緒問題 一直是我煩惱的事情 ...
現時有HK 量表嘅,只有WISC IV,要6歲或以上先做得,你google出得嘅,都應該可信,而本身要係合格人士先有材料,並可以做呢個評估!
一般多人講嘅,包括中大,HKAGE,但個別學校都有得做,包括天主教教區3間私小,優才 (校長同家長講,自己係合格評估人員),以我所知,小童群益會都有得做
恐龍家

HKAGE 由2018年3月開始暫時停咗智力評估申請了。

小曳人 發表於 18-4-30 09:23
現時有HK 量表嘅,只有WISC IV,要6歲或以上先做得,你google出得嘅,都應該可信,而本身要係合格人士先有 ...
問題係香港可能大部分機構都用錯咗方法,報告唔會只係幾個單獨既數字,而應該係幾個範圍,然後從呢幾個範圍推測一個大範圍或者一個中位數加上正負誤差數。