用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 課外活動重點項目
go

課外活動重點項目 [複製鏈接]

請問嶺小課外活動有無重點培訓既項目?有無學生拿過學界第一?
   0    0    0    1

學校在奧林匹克數學公開賽一向取得很多獎項 另外 有同學曾經在羽毛球 學界比賽擊敗很多名校選手 取得學界冠軍

Bbkingdombb 發表於 18-4-27 23:20
學校在奧林匹克數學公開賽一向取得很多獎項 另外 有同學曾經在羽毛球 學界比賽擊敗很多名校選手 取得學界冠 ...
就喺咁多?學校會點幫呢類學生長遠發展?

每年開學頭都會做校隊選拔, 入選的就好似每星期都有訓練.  以我所知泳隊都試過有獎, 但我唔肯定係咪冠軍.

magicpandada 發表於 18-4-30 23:18
就喺咁多?學校會點幫呢類學生長遠發展?
http://www.luaaps.edu.hk/student/award/2016/1617extnew2.htm

我去過兩3次開放日都未見過有老師專門介紹課外活動,可唔可以理解為嶺小唔多重視課外活動?

或者可以理解為,學校非常重視課外活動的參與及過程 如果能夠有獎項就是錦上添花

學校每級的人數比一般學校小,所以能夠成為校隊的機會相當高。

另外 通常在某些方面特別有潛質的 例如樂器 球類 等等 家長都會在校外自行再加強訓練

另外小朋友讀到畢業都未見課外活動有任何混亂

回覆樓主:

學校一向低調,從來都唔會谷成績/體育/音樂/課外活動, 學校會鼓勵學生去參與唔同嘅比賽,攞獎固然開心,但目的係擴闊同學嘅眼光,去見識多啲,而唔係去爭任何獎項。如果家長係為課外活動攞獎,咁有好多其他途徑,或選擇其他著重比賽攞獎嘅學校

回覆 a_for_apple 的帖子

回覆a_for_apple
你咁講嶺小低調,即喺話求求其其有活動俾小朋友玩就得?

又唔可以話求其,佢地學生少,難少少找出面人開班,就算可開班價錢同自己學都差唔多,加上又要俾第二輪校車錢,不如自已攪掂。嶺小太多先天性限制係這方面,有學生寧願星期五中午返家,去自家攪ECA.

jumphigh2020 發表於 18-5-12 23:18
回覆 a_for_apple 的帖子

回覆a_for_apple

我指嘅低調係指唔係為攞獎而攪課外活動,同你講嘅求其係兩回事。好多家長上課外活動亦未必係追求獎項,而係發掘小朋友興趣,潛能,享受過程,課後輕鬆下。

我認為嶺小課外活動真係唔化算,個個班都玩玩下,想到增加程度又唔得,不過我明白係先天限制,咁不如唔好搞課外活動,俾小朋友早啲放學?

jumphigh2020 發表於 18-5-14 22:33
我認為嶺小課外活動真係唔化算,個個班都玩玩下,想到增加程度又唔得,不過我明白係先天限制,咁不如唔好搞 ...
而家的安排已經係你唔上就可以準時放學, 或者星期五唔食飯就一點走啦.  係得小一二先有一堂叫課外活動啫. 作為家長, 我又滿意而家安排, 學生可以試吓不同的活動, 到真係搵到興趣, 咪再去出面長期學囉.

作為家長覺得大約60元一堂的課外活動超抵玩 能夠完全達到課外活動的意義

如果覺得小朋友某方面很有潛質又渴望攞獎 就可以去找私人教練一對一 幾百元一堂

簡單講 想要抵玩就參與學校的  想要勁就搵私人教練一對一 就係咁簡單
‹ 上一主題|下一主題