用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗小學女仔
樓主: chaiyiu
go

深水埗小學女仔  

kitmay 發表於 18-4-25 12:25
讀聖多馬,成績約級15-20名是否網內band 1? 有機會入上智嗎?
聖多馬B1率唔高,但係點都有20%,所以成績級15-20名,好可能係Band 1學生。

加菲 發表於 18-4-25 14:29
唔好意思, 借POST問吓深水埗網中學,大家覺得銘賢、黃棣珊如何? 銘賢轉了校長後,有冇咩影響? 黃棣珊校風 ...
銘賢一定好過黃棣珊,但係入銘賢一定難過黃棣珊,黃棣珊係區內B1學生既次選之一,保守既可能乙二已經係佢。黃棣珊,校風無問題,成績只係中等偏上。為免露餡,所以中等偏上既學校一般都唔會有太多資料公開。

王家爸爸 發表於 18-4-25 15:55
聖多馬B1率唔高,但係點都有20%,所以成績級15-20名,好可能係Band 1學生。 ...

聖多瑪的B1率不會這些低吧?

titipig 發表於 18-4-25 17:52
聖多瑪的B1率不會這些低吧?
唔知道有幾低,但係我唔相信會低過20%。

chaiyiu 發表於 18-4-25 06:56
阿女係荔天畢業生

今年小五未畢業喎 荔天每年都十幾個上智,但級頭會考神校同自行其他區,抽獎先揀返上智, 就算number唔靚,呢個成績叩門都無難度
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

easonkinki 發表於 18-4-25 20:15
今年小五未畢業喎  荔天每年都十幾個上智,但級頭會考神校同自行其他區,抽獎先揀返上智, 就算num ...

唔好意思,就係想知他區仲有咩選擇啫, 唔想嘥咗自行嗰個位囉

chaiyiu 發表於 18-4-25 21:55

自行全港都in得, 睇個人喜好,荔天呢2年女仔考女拔協恩聖保祿英華, 不過我地學校一向考直資嘅同學唔多,3x~7x名就in上智聖母玫瑰

回覆樓主:

有時間可以打返學校搵林主任傾下

熱媽 發表於 18-4-24 23:29
回覆 chaiyiu 的帖子

呢幾間都係大熱B1中學

如果係博一定要揀間勁過htc
:-D :-?

回覆 kitmay 的帖子

我覺得機會比較微,我念聖多馬應該級5之內上上智機會比較大,我女都系聖多馬讀~

回覆 titipig 的帖子

聖多馬應該有30%+入的機率~

王家爸爸 發表於 18-4-25 16:04
銘賢一定好過黃棣珊,但係入銘賢一定難過黃棣珊,黃棣珊係區內B1學生既次選之一,保守既可能乙二已經係佢。 ...
朋友圈內人,自己囡囡舊年揀咗黃,情願放棄QE,話其實黃好好。

Juliaqq    發表於 18-6-11 09:27

chaiyiu 發表於 18-4-25 21:55

問吓老師,啲師姐自行時報開邊啲學校,中學成績如何,做個參考囉!
何校長都數叫你自行時向外求先。

b3410 發表於 18-4-26 12:40
朋友圈內人,自己囡囡舊年揀咗黃,情願放棄QE,話其實黃好好。
適唔適合有時更重要。

情況同有灣仔朋友唔揀QC,直接揀TSK一樣。如果小朋友唔係最勁嗰啲,無謂墊底。

真係要睇家長同小朋友甘唔甘心,over 100都有同學入黄, 考級頭入去真係要過到自己個關

easonkinki 發表於 18-4-26 14:43
真係要睇家長同小朋友甘唔甘心,over 100都有同學入黄, 考級頭入去真係要過到自己個關
...
我反而覺得主要唔係咁唔咁心既問題,主要係小朋友既性格,所以無話學校好唔好,只有適唔適合。

王家爸爸 發表於 18-4-26 14:49
我反而覺得主要唔係咁唔咁心既問題,主要係小朋友既性格,所以無話學校好唔好,只有適唔適合。 ...

適唔適合要讀左先知bor

easonkinki 發表於 18-4-26 14:43
...

黃在SSP已算不錯,是Band 1C生的好地方。

tpmon 發表於 18-4-26 20:00
黃在SSP已算不錯,是Band 1C生的好地方。

當然係好學校,但樓主小朋友係1A嘛!