用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢vs崇真英文小學vs九龍真光
go

禮賢vs崇真英文小學vs九龍真光

請問禮賢vs崇真英文小學vs九龍真光這三家學校哪家比較好?我女兒比較愛讀書、學習成績比較好,這三所學校哪家的學術與英文氣氛比較好?多謝!

回覆 Daniel7018 的帖子

一定不投崇真禮賢是男女校
真光雖小學有男仔 但極少 所以似女校
真光中學岩心水嗎
禮賢的話 深水埗band 1 中學岩心水嗎

如果三個都有 offer,畀我就 禮賢~九真>崇真

崇真學費咁貴,同區嘅禮賢平好多而且升中都好好。如果女女鍾意讀書的話,禮賢應該都頗為適合。你會鍾意九龍城網定深水埗?

多謝樓上二位建議!🙏

回覆樓主

禮賢同崇真都有在學校網頁列出學生升中的學校,你自己睇睇比較下先,切忌人云亦云啊!語景來講崇真應會比其他兩間好。

1998Ruby1998 發表於 18-4-24 21:23
如果三個都有 offer,畀我就 禮賢~九真>崇真

崇真學費咁貴,同區嘅禮賢平好多而且升中都好好。如果女女鍾 ...

俾我都是這樣排。

回覆樓主

九真和崇真也是英小,英語境應不錯。另一個升中九龍塘網,一個深水埗,也要考慮。

creamb 發表於 18-4-25 12:34
九真和崇真也是英小,英語境應不錯。另一個升中九龍塘網,一個深水埗,也要考慮。
...

學費都要一併考慮。

回覆 taxibird 的帖子

多謝建議!綜合起來看禮賢不錯,崇真英文環境好,可是蚊子太多。

Daniel7018 發表於 18-4-25 13:47
回覆 taxibird 的帖子

多謝建議!綜合起來看禮賢不錯,崇真英文環境好,可是蚊子太多。 ...

只有3間私小 offer ?

Daniel7018 發表於 18-4-24 20:18
請問禮賢vs崇真英文小學vs九龍真光這三家學校哪家比較好?我女兒比較愛讀書、學習成績比較好,這三所學校哪 ...

九,禮