用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有校董,議員的推薦信,應第幾輪交?
go

如果有校董,議員的推薦信,應第幾輪交?

第1輪交表時交?
第2輪大抽獎不用.
最後叩門時交?

你們知道嗎? thanks~

We had the 校董's referral letter. We failed in the 1st round out of 3 rounds.

Pink_Cake 發表於 18-4-24 15:36
第1輪交表時交?
第2輪大抽獎不用.
最後叩門時交?

官津校還是直私?官津第一輪計分、第二輪抽,有信我估冇用,叩門階段可能有用

回覆 AndrewHo_FB 的帖子

請問直資定津校

AndrewHo_FB 發表於 18-4-24 15:39
We had the 校董's referral letter. We failed in the 1st round out of 3 rounds.

其實有時校長未必喜歡這位校董或議員。就算喜歡熱門學校成效不大,反而二線及有call waiting時才會有用,見最後有offers。

醒目開學勳章 貢獻勳章

官津校,要到叩門先睇信
恐龍家

多口搭句,如果校董有影響力,並真心幫,打個電話就可以。寫信,多為應酬家長…

官津等到叩門,識人係衰曬自行(有舊生分都搏唔到)、抽獎,攞到猛人推薦信叩門入。

回覆樓主:

叩門, 識人好過識字.

回覆樓主

今天你靠了校董的關係,議員的推薦取了學位,他朝又用什麼方法考大學見工? 用這些方法入學,認真的看不起你!如果我係校長,我會當那議員信係垃圾!

Lovelebron 發表於 18-4-25 06:39
今天你靠了校董的關係,議員的推薦取了學位,他朝又用什麼方法考大學見工? 用這些方法入學,認真的看不起你 ...

我都識某間所謂‘名校’係可以咁入到
頌要果間‘名校’既有關係人士主動搵我太太
(佢地同我太太有業務上既來往)
問有冇需要幫手
(頌要唔只一個問過,係多個)
我地當然唔想咁入
亦冇要求咁做

我可以話
雖然有啲人唔鐘意咁既做事手法(包括我)
但確有啲學校係接受呢套

回覆樓主:

今天你靠了校董的關係,議員的推薦取了學位,他朝又用什麼方法考大學見工? 用這些方法入學,認真的看不起你 ...

津校自行靠關係分入果d又點解?

議員信唔知有無用,但校董信,咁多年見咁多熟唔熟的朋友,名津直私,一間都無甩拖。

Jane1983 發表於 18-4-25 08:30
議員信唔知有無用,但校董信,咁多年見咁多熟唔熟的朋友,名津直私,一間都無甩拖。 ...

有D學校校董係有推薦quota的

Queenie1028 發表於 18-4-25 08:56
有D學校校董係有推薦quota的

係ga,如果一年無quota任推荐,d人唔使擦得咁行。

又唔好咁講,轉工都會拎reference letter啦,有人推薦入到去,都要靠自己努力。

You are talking the matters (finding jobs, entering university etc) that may happen tens of years later and too far away.

The kid now is only 5-6 years old, and we are talking the matter (entering into the P1) which will happen a year or several months later.

Strategy to be used is much different in the short and long run.

其实reference letter作用唔係晒推薦人背景, 而係一位在某方面有專业經驗, 而被推薦的人, 跟據推薦人的專业和經驗給出正面意见.

如reference letter 只講我係某某名人, 我依要推薦呀某某个仔, 沒有任可關於被薦人真实和相關的优勢描算, 甘啲封並唔算推薦信... 或者叫轉介信或介紹信, 不知樓主是講那种?