用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 爭英中機會二成(左丁山)
go

爭英中機會二成(左丁山)

升學派位時間又到,今年逾五萬名小六學生參加中學派位,比去年增加三千餘人,自董先生推動母語教學以來,香港中學劃分為中文中學和EMI(英中)兩種,以香港家長喜好,必然盡力將子女送入英中,忽視中中,但英中數目只有百零間,學位數自然不足以應付需求,今年嘅數字(據4月13日星島日報A4版),各區英中有9890學額。小六升中生有50300人,除一除,即5.1人爭一個英中位,八成學生會失望。但分佈係不平均嘅,住在灣仔區小六生最有希望入英中,1740人爭789個,比率為2.2;中西區係2.7,九龍城係4.0,沙田葵青同是4.7,但荃灣就已經係7.1嘞,新結婚人士如果生兒育女,買樓有得揀,銀紙許可的話,自不然會心儀是中西區灣仔,唔怪得樓價特別貴過人,退而思其次,去沙田啦,沙田第一城係新界最佳大型屋苑,樓價節節上升,有道理嘅。

有家長問左丁山有乜選校策略,其實點會有妙計吖,講嚟講去還是老一套。左丁山讀中大時有修讀一科「明治時代日本經濟」,教授係來自慶應大學嘅訪問教授山本登,當時已近70歲,左丁山問佢在日本點樣先至可以入到慶應大學,山本教授話:「入慶應幼稚園。」應用於香港,學生想入港大中大或到外國入著名大學,似乎首先都係入咗著名幼稚園,再派位入著名英中,有錢更着數有大把選擇,英中除津中外,還分國際學校、英基學校、直資名校,全部無財莫進來!交得起學費,呢啲學校畢業生大都可以入到慶應嗰類大學。普通家庭又點呀,仍然係著名幼稚園、著名小學、著名英中。港島街坊都話,入到軒尼詩道官小,就好有機會入皇仁然後入港大。沙田街坊就知入到沙田圍呂明才小學,就好有機會入呂明才中學,然後入中大。

教育記者G就話畀左丁山聽,有啲家長恨仔女入英中,如派唔到位,又唔夠錢入IB狀元工廠Sha Tin College(都幾難考到㗎)之類,就把心一橫,送子女入啲便宜直資英中,隨時會後悔,搞到兩頭唔到岸。入中中唔得咩?唉,多謝標籤效果,揀入中中嘅多數唔係尖子學生,老師教得比較辛苦,有啲有歷史嘅中學為咗維持名聲,教中文特別加料,令學生怕怕,望中文而生畏懼之心,反而誤了學生成績,家長喊都無謂,記者G一位朋友兒子,自小喜愛中文,當年被派入皇仁都唔肯去,係要入一間皇牌中文中學,偏偏現在就畀中文科搞到冇心機囉!

左丁山                                                                                                    

南區競爭最激烈,比率為11.8
其次為將軍澳,比率為9.3

cow 發表於 18-4-24 22:02
南區競爭最激烈,比率為11.8
其次為將軍澳,比率為9.3

快而錯;競爭最激烈為離島,比率為43.6