用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門時、學校知唔知我們甲、乙部選擇排名㗎? ...
go

叩門時、學校知唔知我們甲、乙部選擇排名㗎?

係咪叩門時要交副本選校證明的?

teaonetea 發表於 18-4-24 13:47
係咪叩門時要交副本選校證明的?

唔知,只可以問學生

叩B1C、B2學校門,學校一定想知道;B1A、B學校未必有興趣知道。

王家爸爸 發表於 18-4-24 14:52
叩B1C、B2學校門,學校一定想知道;B1A、B學校未必有興趣知道。

死啦,我唔明呀,高人!

我仲以為叩門時, 學校一定要/想知道佢地排係甲及乙第几位,呢個係其中一個考慮因素.當然梗係成績最重要啦!

bongbongmum 發表於 18-4-24 15:55
死啦,我唔明呀,高人!

我仲以為叩門時, 學校一定要/想知道佢地排係甲及乙第几位,呢個係其中一個考 ...
如果學校要求自行及乙一要揀過佢, 會講俾你知, 咁你就唔好叩呢D啦。不過係有聽過學校最少要求自行時揀過佢哋。但更多學校, 只睇你成績, 過唔過到筆試果關, 再過面試, 尤其好band既學校。

我印像中係有d 學校申請表要填自行一, 二係邊間學校

bongbongmum 發表於 18-4-24 15:55
死啦,我唔明呀,高人!

我仲以為叩門時, 學校一定要/想知道佢地排係甲及乙第几位,呢個係其中一個考 ...
好啲既學校,叩門時只想收到叻既學生,點得閒理你之前有無報佢?差啲既學校,反而怕你讀讀下會走,所以睇埋自行有無報。你111揀佢,即係你讀讀下會走去報其他B1A/B既機會唔高。

bongbongmum    發表於 18-4-24 18:31

其實, 叩門, 要成績去到點先叫易叩dd呢? (叩band 1a,1b, 1c or 2a,2b-其實有咩野成績叩會好d...)我見上年, 有d中學, 寫明一定要考全級十名內先可以申請.

回覆樓主

有d寫明要交 copy

pattoby 發表於 18-4-24 16:36
其實, 叩門, 要成績去到點先叫易叩dd呢? (叩band 1a,1b, 1c or 2a,2b-其實有咩野成績叩會好d...)我見上年,  ...

咁要睇你叩咩,你b2派b3,咁你叩b2唔使頭10名呀。

王家爸爸 發表於 18-4-24 16:23
好啲既學校,叩門時只想收到叻既學生,點得閒理你之前有無報佢?差啲既學校,反而怕你讀讀下會走,所以睇埋 ...

同意。

不過其實去到叩門,大部分係派得比自己成績差得離譜再跌band,當中可能係家長選校策略問題,到時咁多人爭一個位,佢實排咗先後次序,你唔讀實有人補上,所以又真係唔驚你走。

個人覺得問你甲乙報邊間嘅學校真係好小學雞。

oiyau2005 發表於 18-4-24 17:05
咁要睇你叩咩,你b2派b3,咁你叩b2唔使頭10名呀。
叩band 1計呢?

pattoby 發表於 18-4-24 17:10
叩band 1計呢?

其實如果你派得唔理想,就算機會幾低你都會去叩。

其實, 叩門, 要成績去到點先叫易叩dd呢? (叩band 1a,1b, 1c or 2a,2b-其實有咩野成績叩會好d...)我見上年,  ...

尼d學校反而欣賞佢講明,吾系做,show. 如果1A叩1AB,1C都合理,1BC扣1A就細機會手

oiyau2005 發表於 18-4-24 17:14
其實如果你派得唔理想,就算機會幾低你都會去叩。
係呀! 但叩門日子得幾日, 要搵d 自己有機會既去叩呀麻. 如果1b學生, 叩1b中學都有機會既, 就當然叩1b. 但如果無機會既, 就可能1c都照殺架啦!

pattoby 發表於 18-4-24 17:41
係呀! 但叩門日子得幾日, 要搵d 自己有機會既去叩呀麻. 如果1b學生, 叩1b中學都有機會既, 就當然叩1b. 但如 ...

緊係啦,盡叩

請問有叩門信可參考嗎?

MMYuen 發表於 18-4-24 19:51
請問有叩門信可參考嗎?

其實冇人睇咩信,填表交資料,睇成績筆試面試,最緊要之前諗定叩邊間嘅行程,一個字快

叩同BANDING會容易啲。如果係B1A學生,唔好彩去咗B2A,去叩B1A/B1B,當然容易啲。