用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 阿仔3歲5個月,老師今日建議我俾佢重讀K1 ...
go

[學校] 阿仔3歲5個月,老師今日建議我俾佢重讀K1 [複製鏈接]

我仔3歲5個月,讀左K1大半年,早排老師建議我地去健康院評估,初步話佢言語能力只有接近2歲,已排期去CAC評估,今日老師再建議我俾個仔重讀K1,我都好迷惘究竟重讀K1定還是照上K2試試,因為我本身係在職媽媽,不過準備遲職自己湊,咁我應該點做好?
   0    0    0    0

做個詳細點的評估之後再決定,如果真的只有2歲就應該聽下老師的意見~

0030 發表於 18-4-24 09:59
做個詳細點的評估之後再決定,如果真的只有2歲就應該聽下老師的意見~

其實我覺得佢未至於差到要重讀,我覺得最主要真係冇人教,我想睇下我自己湊返再跟下睇下會唔會好d,就算真係唔得寧願重讀K2,但又有d人講而家仲細,重讀K1佢都未必會覺得唔開心,因為佢仲未意識到咩叫留班,如果重讀K2/3佢地開始又認識多左,又驚佢到時先重讀又好似會令到佢唔開心(emoji)好煩呀!點算好!但又真係驚到時跟唔上,因為K2主要學寫字,其實佢畫線,配對,顏色,數字樣樣都識,講同埋認英文生字都冇問題,係唔識講同埋認中文生字

nicolelaulau 發表於 18-4-24 10:11
其實我覺得佢未至於差到要重讀,我覺得最主要真係冇人教,我想睇下我自己湊返再跟下睇下會唔會好d,就算真 ...

只要家長用心陪伴訓練,小朋友可以好快追返上進度。
重讀K1一事,班主任只提過一次,還是講過幾次?
除了返學,小朋友還有上密集訓練或其他訓練嗎?如果有,不妨問下其他導師的意見。
我的小孩是自閉傾向(基本上現在全部叫自閉譜系障礙),唸K1時班主任都有提過,建議小孩多讀一年K1。當時我諮詢了其他導師的意見,覺得小孩不至於咁差。後來我見班主任無再提,學期末又讓小孩升上K2,我就放下此事。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

YY(芝芝媽咪) 發表於 18-4-24 12:09
只要家長用心陪伴訓練,小朋友可以好快追返上進度。
重讀K1一事,班主任只提過一次,還是講過幾次?
除了 ...

佢暫時只係講過1次,我都想睇下會唔會做個專業評估會好d,不過都要成$5800,但係就可以早d排S/I/E位

nicolelaulau 發表於 18-4-24 15:05
佢暫時只係講過1次,我都想睇下會唔會做個專業評估會好d,不過都要成$5800,但係就可以早d排S/I/E位
...
如果5800元不是很大負擔,就早點評估,早點排S / I / E位吧!
因為S / I / E位只俾到6歲或K3。我當年由健康院轉介到CAC,排了年多才有得做評估,評估完又再等了年幾,小孩已5歲多才排到E位。
但讀一年就要上小學。
你小朋友的學校有無到校服務?如果有,而你又有輪候S / I / E位的編號,可申請用到校服務啊!講到尾都係及早訓練,把握6歲前的黃金期。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

YY(芝芝媽咪) 發表於 18-4-24 15:31
如果5800元不是很大負擔,就早點評估,早點排S / I / E位吧!
因為S / I / E位只俾到6歲或K3。我當年由健康 ...

好多謝你寶貴既意見,我諗我都會去做個詳細評估之後再決定

nicolelaulau 發表於 18-4-24 01:37
我仔3歲5個月,讀左K1大半年,早排老師建議我地去健康院評估,初步話佢言語能力只有接近2歲,已排期去CAC評 ...

我仔都係三歲四個月現就讀k1,不過我就決定左同佢留班,佢有返訓練,不過語言就得大約二歲半(emoji)

maybeechong 發表於 18-4-24 23:41
我仔都係三歲四個月現就讀k1,不過我就決定左同佢留班,佢有返訓練,不過語言就得大約二歲半(emoji)
...

你仔喺邊度做評估?其實我都係健康院初步評估,佢有部份語言能力,例如英文就超越3歲,但一講中文就唔多得,所以初步整體評估語言能力大約係接近2歲,我都排緊協康私人言語治療服務,中心姑娘話大約要2-3個月左右先排到服務,你仔係做緊咩訓練?

nicolelaulau 發表於 18-4-24 23:52
你仔喺邊度做評估?其實我都係健康院初步評估,佢有部份語言能力,例如英文就超越3歲,但一講中文就唔多得 ...

我仔係cac度做評估,當時係二歲五個月,要排i位,佢發展遲緩加自閉譜系,特別係言語好差,現在係自費上訓練,機構係仁濟,而且進步左好多,我覺得佢吾似自閉,其實升同留我都諗左好耐,不過佢係細仔,我覺得留班未必係一件壞事,最重要係小朋友既能力

maybeechong 發表於 18-4-25 00:02
我仔係cac度做評估,當時係二歲五個月,要排i位,佢發展遲緩加自閉譜系,特別係言語好差,現在係自費上訓 ...

我都係咁諗,留班唔係問題,不過喺度諗究竟留K1定K2好d

nicolelaulau 發表於 18-4-25 10:05
我都係咁諗,留班唔係問題,不過喺度諗究竟留K1定K2好d

我都係咁諗,不過k2先留怕吾開心,其實我仔返訓練既老師都覺得佢可以升,但學校既學習進度真係寫得小朋友好差,我覺得始終返訓練同返學既表現係吾同

nicolelaulau 發表於 18-4-24 01:37
我仔3歲5個月,讀左K1大半年,早排老師建議我地去健康院評估,初步話佢言語能力只有接近2歲,已排期去CAC評 ...

除咗語言2歲,寫線條或者智能跟唔跟到?如果跟到就上K2先
一邊讀,你再同佢上言語治療、其他訓練去改善

crystal媽咪 發表於 18-4-25 19:53
除咗語言2歲,寫線條或者智能跟唔跟到?如果跟到就上K2先
一邊讀,你再同佢上言語治療、其他訓練去改善
...

今日再同老師傾,我問老師可唔可以試升K2定還是重讀K1好,佢就話佢唔擔心佢自理,認知方面同寫字既問題,因為佢話阿仔畫線條都ok,同佢講野佢都有時會回應到,佢係擔心佢理解能力令到佢會學得辛苦d,老師又話會再同另外兩位班主任傾下,睇下點做,我就同佢講我都會同佢去做個詳細評估,佢就叫我盡快做,睇下結果係點,因為佢話如果要留K1, 5月份就要決定

nicolelaulau 發表於 18-4-25 20:28
今日再同老師傾,我問老師可唔可以試升K2定還是重讀K1好,佢就話佢唔擔心佢自理,認知方面同寫字既問題, ...

如果智能、寫都跟到, 咁都要留班。
咁K2或者K3想留嘅時候就冇機會

crystal媽咪 發表於 18-4-25 21:32
如果智能、寫都跟到, 咁都要留班。
咁K2或者K3想留嘅時候就冇機會

我今日就係問老師呢個問題,如果重讀K2會唔會好啲,佢就話要同另外兩位班主任在商量一下

回覆樓主

琴日老師再打俾我傾,佢話佢地3個班主任有2個覺得佢可以升K2, 1個覺得佢要留K1,佢話唔擔心佢寫字問題,因為佢小肌肉都唔錯,畫線都可以,而且都會聽得明佢講既指令,不過係擔心佢會學得辛苦d,佢話如果你將會自己揍返同埋幫佢做多d訓練,相信會有好大幫助,所以我決定會俾佢上K2, 不過我都照去做詳細評估,雖然係貴d,不過叫做買個安心同埋可以盡早去排服務

nicolelaulau 發表於 18-4-27 10:15
琴日老師再打俾我傾,佢話佢地3個班主任有2個覺得佢可以升K2, 1個覺得佢要留K1,佢話唔擔心佢寫字問題,因為 ...

恭喜你解決左煩惱,有老師支持就好了,之後辛苦些一定會有成果的!加油呀!你間學校都幾好喎有三個班主任咁好

maybeechong 發表於 18-4-27 17:14
恭喜你解決左煩惱,有老師支持就好了,之後辛苦些一定會有成果的!加油呀!你間學校都幾好喎有三個班主任 ...

多謝你地既支持呀,我都好開心班主任俾到寶貴意見我,雖然知道黎緊既路都會好辛苦,但見到佢地就算只係進步少少,都會覺得值得,大家加油(emoji)(emoji)

maybeechong 發表於 18-4-25 00:02
我仔係cac度做評估,當時係二歲五個月,要排i位,佢發展遲緩加自閉譜系,特別係言語好差,現在係自費上訓 ...

請問仁愛上訓練幾錢堂?可以pm資料我嗎?因我仔都排緊協康,仲有排等。thx!
‹ 上一主題|下一主題