用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中文中學
樓主: Lovelymame
go

中文中學   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-4-24 09:37
我中三既英文課外阅讀,俾我女睇(小五时),佢问做乜禁多字唔識(行行都幾乎查哂字典,寫满中文解釋)?唔好 ...

我哋學校咁差, F1開始英文堂都係全英上喎。

隔離班位英文miss好好架, 係我班衰啫, 已經一毎禮拜少人哋兩堂英文, 仲要成日鬧人, 仲要用英文鬧一次, 再用中文鬧多次, 浪費時間。

我哋學校以前D老師好好架, 唔單止英文, 尤其中文同歷史, 上堂好好玩, 好開心架。不過入讀既小朋友一般成績差D, 所以公開試成績唔好囉。

little_yolky 發表於 18-4-24 09:39
你好勤力。我無乜睇書, 只顧住畫畫。
書要靠自己讀嘛,一行-血淚~~

little_yolky 發表於 18-4-24 09:44
我哋學校咁差, F1開始英文堂都係全英上喎。

我身边同学,个个仔仔女女都係入英中/国際学校:英基、SMCC, 耀中、DGS, 啟新、民生、WFN, DBS,李宝椿.....全部係个肚入边已开始浸英文。有,番PC讀既極少数,英文真係都差-截。

我仔依家在中中讀F.4, 本身學校有英文班, 仔仔由F.1-F.3 都係英文班, 數學(全校) 音樂, 科學, 電腦, 家政/DT, , F-3 PHY CHEM BIO BS 音樂(其實係除了地理及世界歷史)都係全英文教. 到現在F.4, 學校CHEM, PHY, BAFS, 電腦(ICT) 都係全英, ECON, BIO 分(中/英), 其實都好多英文科教的. 我仔F.4感恩都是入了較好語文能力的一班. 英文上堂都是用英文的. 不過我仔F.4選科是中/世界歷史(中文),   我都同意中中在學校相對接觸英文機會比英中的少. 但有心接觸英文還有很多方法, 我感恩幫仔仔選了一間有英文班的中學. 因如果仔當年選了一間英中(當年老師有建議可博一間英中), 真的入了. 我相信他會比現在吃很多. 因自己知仔仔中文比英文能力較好. 如果入了間英中, 他可能只可以選讀中史, 另一科就一定英文學科, 如果在學校成績不好, 沒有選科優勢. 可能要讀一科自己不喜歡的. 那就慘了.
所以我覺得真的要了解自己小朋友能力, 喜好. 再看看學校高中開什麼科目? 而不是重點是英中還是中中. 因有一些朋友, 因自己孩子未有機會選英中, 而直資(英中). 對小朋友未必是一件好事.

Yanamami 發表於 18-4-24 09:54
我身边同学,个个仔仔女女都係入英中/国際学校:英基、SMCC, 耀中、DGS, 啟新、民生、WFN, DBS,李宝椿... ...
PC點差過WFN?! 我識既PC學生都叻過WFN喎!

仔仔中文學科上, 比教得心應手. 當然, 如果本身小朋友英文好. 但又未必可以選英中的話. 我同意選擇直資 (英文中學)

little_yolky 發表於 18-4-24 10:04
PC點差過WFN?! 我識既PC學生都叻過WFN喎!
講紧in general英文底啫……識得幾多个?一个半个無代表性㗎~

Yanamami 發表於 18-4-24 10:10
講紧in general英文底啫……識得幾多个?一个半个無代表性㗎~

唔通我咁好彩識親個個都叻咩。老實講, 我識D英中畢業, 英文都唔係話好得好緊要啫。係無你講果批學校啫。

qkhui 發表於 18-4-24 10:03
我仔依家在中中讀F.4, 本身學校有英文班, 仔仔由F.1-F.3 都係英文班, 數學(全校) 音樂, 科學, 電腦, 家政/D ...
对!要睇英文底子,勉強無幸福。如真係-心要非入英中不可,就要好細个开始浸,俾个好既英文語境,就算讀中小,升上英中亦無问題。如果無特別浸开,小学时如英文底麻麻,就真係要諗清楚。

little_yolky 發表於 18-4-24 09:30
咁少位, 我細膽, 我唔敢搏呀。
不過一心想入PC 的人我相信小學己入左, 在升中入PC 中學競爭可能冇你想的大, 起碼我識的幼稚園到小學到中學/ 大學同學之類的不同群組人冇聽過會選PC為第一志願. 只識個PC 小的會上PC中.  反而Camel哩D真係好多人會選.   你大女成績好點解唔識PC先.  

little_yolky 發表於 18-4-24 10:12
唔通我咁好彩識親個個都叻咩。老實講, 我識D英中畢業, 英文都唔係話好得好緊要啫。係無你講果批學校啫。 ...

你所謂既叻,即点為止叻?我同学个仔係精英班,老師寵兒,校內人见人愛,不过DSE英文都只係Lv4. 細女有个同学由培小入DGS, 係好叻,但佢媽咪都提过英文係爭d.

HaYi 發表於 18-4-24 10:15
不過一心想入PC 的人我相信小學己入左, 在升中入PC 中學競爭可能冇你想的大, 起碼我識的幼稚園到小學到中學 ...
你大女成績好點解唔識PC先 <==== 因為佢有眼無珠囉。

其實佢幼稚園已考過, 不過名落孫山。到小學時, 因為佢係細B, 要再留一年考就無考慮了。阿妹係大B, 小學時亦有考, 不過都係考唔到。

Yanamami 發表於 18-4-24 10:17
你所謂既叻,即点為止叻?我同学个仔係精英班,老師寵兒,校內人见人愛,不过DSE英文都只係Lv4.  ...
英文叻=英文好似外國人咁。講既英文令人如沐春風。

little_yolky 發表於 18-4-24 10:19
你大女成績好點解唔識PC先
小学好难入啦~基本上幼稚園入唔到就可以放棄……仲有-样,PC人由3歲識起,你中途插入,有如搭枱~唔係話会俾人排挤,但好难埋堆,会蛮有孤獨感。

Yanamami 發表於 18-4-24 09:54
我身边同学,个个仔仔女女都係入英中/国際学校:英基、SMCC, 耀中、DGS, 啟新、民生、WFN, DBS,李宝椿... ...
我睇下中學大學同學的仔女, 大部份已高小./中學, 基本上分3類:
國際 (由幼稚園上到中學)
英中(官津 / 直資)
名官津小/ 直私小

讀地區官津小同選中中的真不多.

little_yolky 發表於 18-4-24 10:21
英文叻=英文好似外國人咁。講既英文令人如沐春風。
俾你全部識哂添~~我绝对有理由相信佢地屋企好似我禁,从小就提供英文語境,好細就开始浸。

HaYi 發表於 18-4-24 10:26
我睇下中學大學同學的仔女, 大部份已高小./中學, 基本上分3類:
國際 (由幼稚園上到中學)
英中(官津 / 直資 ...
我地呢代做父母真係好落力㗎

Yanamami 發表於 18-4-24 10:17
你所謂既叻,即点為止叻?我同学个仔係精英班,老師寵兒,校內人见人愛,不过DSE英文都只係Lv4.  ...
培小人多,260幾小朋友,等於人哋兩至三間學校!同學之間程度分別可以好大。

Yanamami 發表於 18-4-24 10:30
我地呢代做父母真係好落力㗎
好多我地一輩人都看穿個升學game, 覺得自己唔想亦唔勝任跟主流走, 紛紛千方百計辛苦些都另找出路.   佢地好多都同我一樣都係普通人家, 仔女分別入唔同國際,  高中/大學又出埋國,  負擔可想而知, 做哩代家長真係要好落力,

little_yolky 發表於 18-4-24 10:19
你大女成績好點解唔識PC先
個時考幼稚園都聽人說PC 要大仔大女, 仲要自己入去面對老師考. 又係幾難的事.  中學我反而覺得佢勝算都大, 尤其中文叻.  

‹ 上一主題|下一主題