用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中文中學
樓主: Lovelymame
go

中文中學   [複製鏈接]

Lovelymame 發表於 18-4-23 18:59
其實我現正苦腦2間學校:
李城璧B2A 中文班只有數用英文教 (未必有機入到英文班,現時英文C)
梁省德B2B 數 ...

理科用英文教,將來升學比較容易銜接。

p_o_m_a_n 發表於 18-4-23 20:01
何官畢業表示好認同,我同d英中畢業嘅細佬妹表兄弟姐妹比,英文係差一大截⋯我都一定幫個女揀英中,唔想佢 ...

我識個中中畢業嘅校友, 直頭小學已堅持為小朋友揀英小。因為佢話當年喺u追得好辛苦, 記憶太慘痛, 唔想小朋友步佢後塵!

Yanamami 發表於 18-4-23 19:51
而家有英文精英班,有Eng Lit同英文LS梗係比我果个年代好啦(唔係禁低……但唔代表好)~不过同英中(band1)比 ...
我識個pc嘅中學生, 英文“lok lok”聲。不過人地由幼稚園開始, 日日有個net上門私補。宜家大家資源多咗,所以都唔一定要靠學校了!

回覆 tpmon 的帖子

當然睇小朋友英文能力呈分這個遊戲計6科,VA和音樂都計分,有d小朋友可能真係冇藝術天份,又或粗心大意,甴band 1 跌落band 2, 一d都唔出奇,平均分差1、2分可能已差2、3十名。我唔會用band 幾介定小朋友,是看他們的英文能力和自學態度

Yanamami 發表於 18-4-23 18:26
Give me 5!
未感受過唔明,日日朝7晚12 追英文,科科查字典。爆瘡爆到7彩

ok3 發表於 18-4-23 22:34
我識個中中畢業嘅校友, 直頭小學已堅持為小朋友揀英小。因為佢話當年喺u追得好辛苦, 記憶太慘痛, 唔想小朋 ...
你講緊我吖
我真係咁做

ok3 發表於 18-4-23 22:39
我識個pc嘅中學生, 英文“lok lok”聲。不過人地由幼稚園開始, 日日有個net上門私補。宜家大家資源多咗,所 ...
我係楼上講过,唔好用果十个八个做例子,我講紧in general係大圍既水平~你呢个例子同band2/3中学-样有人入大学-样。Even就算我果个年代,-样有同学英文好,但只可以當个别例子。

回覆樓主

我自己係中中畢業,宜家英文唔算好叻,但係香港叫搵到食
但我深信若當日我讀英中,大學都入唔到。
因為用英文教,你都要明同答到佢問乜。用中文真係做到我口寫我心。當年CE and AL science 都叫有升班同入到大學
入到u 就真係堅辛苦,成份功課用左碼半時間去查字典,d typical terms 用要專登走返大陸買字典先查到,但咪一樣畢到業。問題係睇你自己幾有決心。
我囝好彩有b1成績,我同佢講,個random number 好既佢就入英中,但唔會係top既一群,但唔好彩入到第二選擇既band2,亦唔係壞事,起碼佢明教左d乜,有機會做top既一群。
所以唔好諗住非英中不入!

Yanamami 發表於 18-4-23 23:44
我係楼上講过,唔好用果十个八个做例子,我講紧in general係大圍既水平~你呢个例子同band2/3中学-样有人入 ...
我正正就係想講出,可能大圍英文水平(同英小比)不足,所以家長只好自己發功。我朋友自己都話,有啲人唔知,會話佢學校啲學生英文好勁。實情係佢小朋友只係少數例子。唔係話學校差,只係如果要同出面啲英小(尤其top嗰啲)比仍有不足,如只靠學校就......!唯有每日額外進補

ok3 發表於 18-4-24 07:47
我正正就係想講出,可能大圍英文水平(同英小比)不足,所以家長只好自己發功。我朋友自己都話,有啲人唔知 ...
SPCCPS都係中文小學,不過絕大部分都好好,唔係少數例子。

Yanamami 發表於 18-4-23 17:51
我果时都好努力……会考都係得个D. 已經好勇去考B卷~好多同学啱啱E, 好多肥,好多考A卷……唔好提痛苦回憶 ...
其實你大定我大? 你間學校好我咁多..............我當年兩班文科班, 隔離班成績好D, 基本考B卷, 好多C, 當然D都有。佢哋班上堂好開心, miss會上堂同佢哋玩英文辯論。我無乜好努力都有D喎。可能我哋面皮夠厚, 心口有個勇字, 唔會唔敢講。F6果年miss叫分組去機場訪問外國人, 記錄做報告, 相當刺激。當然E既都有。我哋係成績一般既同學老師會建議考A卷, 當然都多人考, 我哋學校唔係咁好丫嘛。

Lovelymame 發表於 18-4-23 17:00
Band2 有好多全中文中學,咁其實佢地由中一開始已經冇咩機會睇英文,咁英文程度咪好差,第時咪連看英文都有 ...

我聽公司阿姐講,佢個仔都係中中,但雞精班好多科係英文教,唔係所有中中都係全部中文教

響香港讀大學同工作我諗都需要英文有一定程度因兩文三語係香港人嘅競爭力。由零到學好英文每個人都一定經歷過一段比較痛苦的時間要去多接觸英文。就係睇下呢段時間係響中小學開始,大學開始還是出嚟做嘢開始。個人覺得愈早愈好痛苦愈少。😊

tpmon 發表於 18-4-23 19:48

我自己讀英中。其實bottle up 的英中學生,程度未必好過中中 ...
1. B2A派去B2頭中學, 一定考唔到級前幾名的。除非係某D原因令佢小學時名次後。因為B2A學校即開幾班英文班, 亦即係班入面有85%係全港頭40%小朋友, 亦即係大家咁高咁大, 甚至有部份係B1學生, 所以只可以話, B2A學生派去B2頭中學, 係合適, 跟得唔辛苦而已, 唔好以為可以一定名列前茅。

2. 我諗, 差唔多全個EK都知my dream school係PC, 我唔會理係中中定英中, 只要係好中, 又適合阿女就得。如果PC收阿女, 我即刻去做校服。

little_yolky 發表於 18-4-24 09:20
1. B2A派去B2頭中學, 一定考唔到級前幾名的。除非係某D原因令佢小學時名次後。因為B2A學校即開幾班英文班,  ...

祝你成功

tpmon 發表於 18-4-24 09:25
祝你成功
咁少位, 我細膽, 我唔敢搏呀。

回覆 joanray 的帖子

我應該大你一截。我末代怪雞 Higher level 畢業生,中學讀6年,再升學,當年得中大、樹仁或其它diploma course,選擇好少。(如冇記錯)Alevel 就讀中學7年,入U。 但現在中中、英中都讀6年,入U,機會均等。公平好多

小6如果英文唔好,當然選中中,起碼容易學習

little_yolky 發表於 18-4-24 08:41
其實你大定我大? 你間學校好我咁多..............我當年兩班文科班, 隔離班成績好D, 基本考B卷, 好多C, 當 ...

我中三既英文課外阅讀,俾我女睇(小五时),佢问做乜禁多字唔識(行行都幾乎查哂字典,寫满中文解釋)?唔好提……我已經係屬於中上成績果批~上堂英文辯論?你学校好好吖~我地上英文堂唔講中文已偷笑……我实在唔知学校幾時开始变名校~

Yanamami 發表於 18-4-24 09:37
我中三既英文課外阅讀,俾我女睇(小五时),佢问做乜禁多字唔識(行行都幾乎查哂字典,寫满中文解釋)?唔好提 ...
你好勤力。我無乜睇書, 只顧住畫畫。
‹ 上一主題|下一主題