用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【升中統一派位填表策略簡述】
樓主: hkpapa852
go

【升中統一派位填表策略簡述】   [複製鏈接]

NT2  邊緣人

乙1 李城璧
乙2 梁省德
乙3 林伯欣

係咪好正常 !

需唔需要乙2 已經要填李炳 ????

*呈2後, 2次平均名次12X, (全校150人)
上年同名次是可以入李的

回覆 hkpapa852 的帖子

您好,根據您所講 "如區內B1位嚴重不足,即區內有一間或多間非B1既全英中,咁填表時要填上至少三間B2中學"。本人不太明白,B1生不是在派位表上填完B1中學後也要填B2中學嗎? 不是要盡量填滿30志願?

請問西貢區B1學生是否應這樣填乙部: 所有本區B1中學>他區B1中學>本區B2中學

回覆樓主:

請教hkpapa852關於統一派位。
明白先派 band 1,
入了band 1後按隨機號碼派位,
請問是band 1 逐個學生派, 完成第一個學生再到第二個學生, 如此類推 。 所以就要填盡band 1學校, 按自己的喜好,例如 1A, 1A, 他區1A,他區1A,他區1A,1B, 1B他區1B, etc.
還是好似小學派位, 先派所有 band 1生的第一志願,再派 所有band 1生的第二志願? 所以要set保險線?
eg, 1A, 1B, 1C
謝謝!

回覆樓主:

甲乙部派位,先處理所有學生乙一,再處理剩下學生乙二,之後處理剩下學生乙三,如此類推

始乎又係時候推番呢篇「古文」出嚟。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-13 19:18

「古文」仍是現時這方面最權威的一篇。

回覆樓主:

我見過好多case係當咗小學派位咁,唔知點解B1成績將B2學校當水泡放,咁就去咗B2學校。呢篇文share出去真係幫到人。

真心感謝樓主Hkpapa852,無私分享!

hkpapa852 發表於 21-4-13 19:18

真係長知識      好文要推

cattz288 發表於 21-7-16 08:44
真係長知識      好文要推

hkpapa852 的文好有用,我也是跟足這篇文章填表策略,孩子入到Band 1A 的中學。

tpmon 發表於 21-7-16 13:47
hkpapa852 的文好有用,我也是跟足這篇文章填表策略,孩子入到Band 1A 的中學。
...

真好!不過入到1A都要靠彩數     

cattz288 發表於 21-7-16 13:59
真好!不過入到1A都要靠彩數

或許我在填表實際行動上有跟足,托hkpapa852 的福,孩子能入到Band 1A中學。

YANHK01 發表於 21-6-10 11:42
我見過好多case係當咗小學派位咁,唔知點解B1成績將B2學校當水泡放,咁就去咗B2學校。呢篇文share出去真係 ...

我早幾個星期同一個葵青區小學家長傾計,佢地老師真係咁教佢,明明個女係b1,乙2話要已放b2學校喎     

cattz288 發表於 21-7-16 14:14
我早幾個星期同一個葵青區小學家長傾計,佢地老師真係咁教佢,明明個女係b1,乙2話要已放b2學校喎   : ...

看多d EK的posts,便知老師有冇老點。

老師的建議太離譜時,要堅持不跟。

hkpapa852 發表於 18-4-23 10:23
#1 講述的,係基本派位的重點,例子亦以B1學生為主,那B2學生和B3該如何填表呢?

B2同B3學生都係被動,因 ...
想請教hkpapa852,
男仔,小學屬12網, 屋企在18網,

成績屬B3,

希望博入到B2尾中學,

用12網, 定18網好?!

另香港仔呂明才/, 是否屬B2? 如與灣仔維官比較,

成績/校風, 是否香港仔呂明才可取?!

請賜教

vinvin901 發表於 21-11-3 12:51
想請教hkpapa852,
男仔,小學屬12網, 屋企在18網,
男仔留係灣仔, 選波仔同埋佛教學校

vinvin901    發表於 21-11-4 14:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cattz288 發表於 21-7-16 14:14
我早幾個星期同一個葵青區小學家長傾計,佢地老師真係咁教佢,明明個女係b1,乙2話要已放b2學校喎   : ...

當左揀小學咁填
‹ 上一主題|下一主題