用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【升中統一派位填表策略簡述】
樓主: hkpapa852
go

【升中統一派位填表策略簡述】  

回覆 subb 的帖子

你好,想請問你囡囡思源呈一、二、三分別考第幾?因我仔仔都想入可風,但又係邊緣人,所以想了解一下,謝謝!

IloveJJ 發表於 18-11-3 08:27
想問下,他區B1位,如果因為本區少人揀而有剩,咁會點處置?
如HK2皇仁留俾HK1個幾個位,係HK1學生派晒位後仲有剩,會充公留番俾學校做叩門位。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-11-3 09:49
你真知我心!  
我係咁覺得,其實有幾多HK1既學生會揀皇仁呢?
咁有無方法睇到學校有無用晒啲位?例如 ...

我唔相信QC嗰幾個位會用唔晒。B1學生唔揀,咪益咗B2同B3學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-11-3 12:26
咁你覺得係咪聖約瑟少人揀過皇仁呢?
估計差別不多

留位學習,謝謝你!

WaiHeung 發表於 18-11-3 07:27
回覆 subb 的帖子

你好,想請問你囡囡思源呈一、二、三分別考第幾?因我仔仔都想入可風,但又係邊緣人,所 ...
我女不是思源, 暫時也不是全級頭幾的 !

subb 發表於 18-11-7 09:45
我女不是思源, 暫時也不是全級頭幾的 !

我想問你朋友個case , 最後入姚那位, 佢讀思源呈ㄧ、二、三是级幾?

ktdanielli 發表於 18-11-7 12:02

我想問你朋友個case , 最後入姚那位, 佢讀思源呈ㄧ、二 ...
也不是思源,是浸聯 !

subb 發表於 18-11-7 12:09
也不是思源,是浸聯 !

都可以做過參巧,呈ㄧ、二和三的名次是? 因為大家都是荃灣區。

回覆 ktdanielli 的帖子

但浸聯同思源都已經有相差, 不能作準

ktdanielli 發表於 18-11-7 12:20
都可以做過參巧,呈ㄧ、二和三的名次是? 因為大家都是荃灣區。

我沒有好清楚問呈1-3名次, 不過我見思源派位資料都多學生入何中的 !

我唔記得她點填
但頭1-2 都不是何中,
自行是肅明+可風 (排名不分先後)

真要留意及學野.
Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆 hkpapa852 的帖子

大抽獎不是只能填本區嗎?可以填他區咩?

回覆樓主

咁請問將軍澳區得4間band1,位一定唔夠,咁如填哂會唔會連王華湘都入唔到呢?因為王都係非常大熱。謝謝指教(emoji)(emoji)
hello

waitingbaby2006 發表於 18-11-16 00:59
咁請問將軍澳區得4間band1,位一定唔夠,咁如填哂會唔會連王華湘都入唔到呢?因為王都係非常大熱。謝謝指教( ...

考慮點:王華湘係咪已經可以全開英文班呢?

如果唔係,即係最少會有20% B2學生入到去呢間中學,咁你認為佢地係點入呢?自行?大抽獎?

再睇睇 #3 既例子二 諗諗。

hkpapa852 發表於 18-11-16 08:21
考慮點:王華湘係咪已經可以全開英文班呢?

如果唔係,即係最少會有20% B2學生入到去呢間中學,咁你認為 ...
我想再問清楚確定一下???
中學是否可以開英文班, 是要睇PRS S1收多少B1生???
咁如果DSE 考得好有無關係????