用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【升中統一派位填表策略簡述】
樓主: hkpapa852
go

【升中統一派位填表策略簡述】   [複製鏈接]

lamtw2011 發表於 19-4-12 20:26
謝謝樓主分亨
想問一問西貢區B1位嚴重不足,今年估計約得50%左右位,如用全填B1位,再填B2全部,計數咁計B2 ...
但西貢區有好多B1特別1A都會去他區,所以其實一定無50%咁少,我們去年可能B1自行區外成功率高,第二輪仲有B1位剩可以借俾區外,但聽聞今年已經無咩位可以借出去。而且我從幾個不同區朋友聽回來,今年學校可能驚人數多左,策略都保守左,為左保住自己首三志願升中派位率,早早就叫B1家長選B2學校做保險!

回覆樓主:

你好,我小孩係band 1邊緣生,如將band 1c -b2a 學校放係乙二,咁係咪太搏?乙三應該放邊間好? 謝謝

回覆 hkpapa852 的帖子

請教hkpapa852,  請問今年NT7 B1生是否仍可跟盡填B1校策略? 如心儀其中兩間1A校, 放乙一/二, 其余兩間是否在填完1B校後再填1C? 因為4大太熱, 恐怕任何一間不放乙一應該都無咩機會, 如果咁填是否可能連一間B1都派唔中??謝謝!  

請教  中西區 band 1 男仔 可否先盡填 band 1校?保險線應放第幾志願?  謝謝

請教  中西區band 1 男填表。謝謝

elderberry 發表於 18-11-15 14:47

大抽獎不是只能填本區嗎?可以填他區咩?

同問

mv 發表於 19-4-25 14:54
elderberry 發表於 18-11-15 14:47

你應該幾年前參加過升中派位, 點解連呢點都唔知?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我大仔最後去了直資...依家已忘記左 年纪大冇記性

mv 發表於 19-4-25 15:55

我大仔最後去了直資...依家已忘記左 年纪大冇記性 ...

個升中遊戲咁麻煩,我諗我第日去天父度都記得

請教 hkpapa852,先謝謝你
小兒在  KL3校網是 Band 2B 生,但英文比教差,點樣補習都係C。我一心只想選一間校風好的學校比阿囝,因為佢比較耳仔軟同易受人影響。
我地簡左自一是胡兆熾,自二是何官。老師建議自二改為彭學高。最後我地無跟老師的,亦沒有任何Offer。

統一大抽獎,我地想
甲一 胡兆熾
甲二、甲三 N/A,因為諗唔到,亦想駁下乙部會比較多位或大機會入胡

乙一 胡兆熾
乙二 彭學高/聖三一 (未諗到邊間校風好D,請問有無建議?謝謝)
乙三 彭學高/聖三一 (未諗到邊間校風好D,請問有無建議?謝謝)
乙四 九龍塘

請問以上有何建議。我們不考慮英中或男校,這樣的排位又會否太保守?感謝!

孩子band 1中,沙呂小學,有培基書院offer, 應否放棄統一機會?

自一呂中,自二沙循,冇收call,

如放棄培基,填乙一呂中乙二沙循乙三林漢光,會否有風險?

請問大家對培基,林漢光有乜意見?

pinkyyip 發表於 19-4-12 19:46
俾老師彈返嚟話要改,乙三已經話要band 2
請問你最後頭5間填那些學校,最後入了邊間,謝謝!

ohmylove 發表於 20-4-12 06:28
請問你最後頭5間填那些學校,最後入了邊間,謝謝!

我東區的,唔知啱唔啱你參考喎

pinkyyip 發表於 20-4-12 18:42
我都係東區

hkpapa852你好!
請教今年九龍城區band 1生是否可以填盡band 1校,之後才填band 2校做保險呢?我個是女,謝謝幫忙!

hkpapa852你好, 請問今年中西區 band 1 女仔位足夠嗎?

請問盡填Band 1學校意思係甲、鄧、田、李、陳,這五間全英中都填晒入乙一至五?🤔 跟住再填大埔B1學校嗎?但大埔學校每間只有三個位左右喎!最後放馬明和陳朱包底,這樣會唔會最後入馬明機會最大呢?
謝謝🙏

pinkyyip 發表於 20-4-12 18:42
我都係東區,你首5志願及最後派那所中學,作參考下

回覆 kathywongwk 的帖子

會唔會最後連馬明都入唔到呢?

kathywongwk 發表於 20-4-16 10:40

請問盡填Band 1學校意思係甲、鄧、田、李、陳,這五間全英中都填晒入乙一至五? ...

王肇枝3個位﹑迦密3個﹑沐恩3個﹑莫壽增3個﹑恩主教3個.......
間間都熱門貨
恐怕呢d唔填乙一,有機會嗎?
hapapa852應該指本區位是嗎?
他區借來太少喇

‹ 上一主題|下一主題