用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【升中統一派位填表策略簡述】
樓主: hkpapa852
go

【升中統一派位填表策略簡述】   [複製鏈接]

subb 發表於 18-11-16 09:36
我想再問清楚確定一下???
中學是否可以開英文班, 是要睇PRS S1收多少B1生???
咁如果DSE 考得好有無關係??? ...
只睇S1學生既水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-16 10:32
只睇S1學生既水平

你好

想問問要邊度先可以見到他區乙部的學校資料呢?

hkpapa852 發表於 18-4-23 10:22
每年到要填報升中統一派位表格時,不少家長都會問,到底該如何填好呢?

填表前,家長最重要知道,小朋友大 ...

請問,今年升中人數多咗,是否都是同一策略?老師話band 1生嘅band 2保險線要擺前啲,否則三間band 2都未必派到,如果氣差no差,是否會有咁嘅情況?

man7099 發表於 19-4-12 11:32
請問,今年升中人數多咗,是否都是同一策略?老師話band 1生嘅band 2保險線要擺前啲,否則三間band 2都未 ...
區區策略都有少許不同

你個區個幾間B2中學, 不見得比他區借過你既好

而且反正點最後都係入其中一間, 放咁前投早投降真係開心D?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-12 11:35
區區策略都有少許不同

即係一樣盡填本區同借位band 1先,咁以你經驗,band 2放乙幾會穩陣啲?先排本區band 2定借位嘅機會大啲呢?

man7099 發表於 19-4-12 12:11
即係一樣盡填本區同借位band 1先,咁以你經驗,band 2放乙幾會穩陣啲?先排本區band 2定借位嘅機會大啲呢 ...
你認為邊間B2好D就放邊間先

看完後要盡填本區和他區band 1才填band2,正確嗎?

如果肯定自己小朋友是band 1,就不要理會位是多少,因為遊戲玩法是必需派曬所有band 1生才開始派band 2生。

POWAHBB 發表於 19-4-12 12:29
看完後要盡填本區和他區band 1才填band2,正確嗎?

如果肯定自己小朋友是band 1,就不要理會位是多少,因 ...
九龍城區絕對應該咁做

回覆樓主:

樓主你好,亞仔係KL4 B2~B3
邊緣人,乙一佛教孔仙洲 乙二 永光乙三 余近卿 ,請問夠保守嗎?

hkpapa852 發表於 19-4-12 12:20
你認為邊間B2好D就放邊間先

明白,thanks

hkpapa852 發表於 19-4-12 11:35
區區策略都有少許不同

Hkpapa想請教東區band1男係咪都應該填盡本區及他區band 1學校呢?

回覆樓主:

pinkyyip 發表於 19-4-12 13:41
Hkpapa想請教東區band1男係咪都應該填盡本區及他區band 1學校呢?
係, 之後加番2間B2中學

回覆 hkpapa852 的帖子

你好!請問band 1生北區今年情況都係跟這策略填表嗎?謝謝回覆。

dendenmama 發表於 19-4-12 17:15

你好!請問band 1生北區今年情況都係跟這策略填表嗎?謝謝回覆。 ...
盡填B1中學後再加上馬錦明包底就OK了

回覆樓主:

這個帖很有建設性,穫益良多!非常感謝hkpapa

hkpapa852 發表於 19-4-12 13:59
係, 之後加番2間B2中學

俾老師彈返嚟話要改,乙三已經話要band 2

回覆樓主:

此帖主要講乙部填表,請問N T6今年學額不足,Band1生甲部是保守還是可以選區外呢?

謝謝樓主分亨
想問一問西貢區B1位嚴重不足,今年估計約得50%左右位,如用全填B1位,再填B2全部,計數咁計B2頭一二位其實也有機會落空,但就一定有B2校收,對嗎?
最主要是自己甘不甘心連B2頭也入不到

即是你認為陳融比馬明好嗎?
‹ 上一主題|下一主題