用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【升中統一派位填表策略簡述】
樓主: hkpapa852
go

【升中統一派位填表策略簡述】   [複製鏈接]

snail 發表於 18-4-28 10:58
真心求教:我女B1女生,我填全票,但老師第6就叫我填何東,何解?
我應該跟嗎? ...
同男仔情況唔同,灣仔B1女仔,點都會入到比何東好既學校,女仔位一定足夠,何東可以填後啲,所以填全票應該無問題。

仲有學校未交表?

elbar    發表於 18-5-8 12:31

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-5-8 09:43
同男仔情況唔同,灣仔B1女仔,點都會入到比何東好既學校,女仔位一定足夠,何東可以填後啲,所以填全票應該 ...

請問灣仔男生, 如所讀的小學, 今年9月升小六的學生是首屆由4班增至5班(由以往約100人增至130人), 咁以往約考4x也入到B1, 5x 開始就B1 & B2 也有, 所以保守估計40內也是 B1生。

咁想請教來年增班加人後, B1生應仍界定為考40內係B1, 定應以總人數 130人 的 40%, 即约呈分排名為 50內計算? 如仍以往績頭40人係 B1計算, 咁B2&B3的學生人數咪多左好多囉?

臻媽 發表於 18-7-23 12:22
請問灣仔男生, 如所讀的小學, 今年9月升小六的學生是首屆由4班增至5班(由以往約100人增至130人), 咁以往約 ...
計%, 所以理論上會多左b1學生位。但畢業年係單數,所以係計新年度2106+2018 pre s1。無人知班師兄師姐生唔生性,保守嘅可能要打返個8~9折俾佢。

醒目開學勳章

worldcat 發表於 18-7-23 13:29
計%, 所以理論上會多左b1學生位。但畢業年係單數,所以係計新年度2106+2018 pre s1。無人知班師兄師姐生唔 ...
謝謝指教!

請問灣仔男生, 如所讀的小學, 今年9月升小六的學生是首屆由4班增至5班(由以往約100人增至130人), 咁以往約 ...
如果PS1成績無變既話,增班之前之後,B1比率不會變。

雲官? 問題係你要確定學校是否有40% B1率,最新分享連軒少都似乎未達40% B1率,派B1英中並不等於B1生~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-7-23 17:05
雲官? 問題係你要確定學校是否有40% B1率,最新分享連軒少都似乎未達40% B1率,派B1英中並不等於B1生~~ ...

不是雲官啊!  
我個人會保守一點計, B1 B2 B3 比率以各佔 1/3 計。

臻媽 發表於 18-7-23 17:06
不是雲官啊!

情況都係差不多,即係若40%非真B1率,係可以發生人數多左,而派B1中學人數不變,舉例,以往B2生派B1中學 變成 今年既B1生派B1中學,B2生偷唔到雞~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-7-23 17:12
情況都係差不多,即係若40%非真B1率,係可以發生人數多左,而派B1中學人數不變,舉例,以往B2生派B1中學  ...
咁以各band佔 1/3 計, 應該可以嗎?

臻媽 發表於 18-7-23 17:16
咁以各band佔 1/3 計, 應該可以嗎?

未必岩,灣仔本區小學係強弱懸殊,因本區B1位非常充裕,而製造咗高B1率既假象~~~

小學 >=130人已屬大班,用33% (1/3) 分Banding可取。
但注意升中人數上升,小心係邊緣人。
參考上年派位加問學校意見。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-7-23 17:18
未必岩,灣仔本區小學係強弱懸殊,因本區B1位非常充裕,而製造咗高B1率既假象~~~
...
噢, 咁應該怎估計孩子的banding來填表呢? 可指教一下嗎?

臻媽 發表於 18-7-23 17:32
噢, 咁應該怎估計孩子的banding來填表呢? 可指教一下嗎?

都係問番學校取指引啦~~~

或者,可以透露校名可能易D俾其他高手俾意見~~~

2jkidsfather 發表於 18-7-23 17:28
小學 >=130人已屬大班,用33% (1/3) 分Banding可取。
參考上年派位加 ...

但要注意似乎灣仔本區一線學校係無加班,兩軒和聖雅各都係~30%建議保險線~~~

醒目開學勳章

2jkidsfather 發表於 18-7-23 17:28
參考上年派位加 ...

謝謝指教!

真頭痛, 人多了, 又係單數年, 用新數據, 加上學校往績一向女生派得非常理想, 男生比較上無咁理想!!

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-7-23 17:39
但要注意似乎灣仔本區一線學校係無加班,兩軒和聖雅各都係~30%建議保險線~~~
...

明白, 謝謝!請問所指一線學校無加班, 意思係 B1的中學無加位收生嗎?

我仔學校正是聖雅各。

我仔是黃大仙區Band 1 生, 是否一樣全填區內所有Band 1 和他區Band 1 學校後才填寫Band 2 學校? 如乙一填保一, 乙二填協和, 乙三填何棠, 乙四填他區, 最後填回可立, 再填寫Band 2. 但我這樣填會否跌去Band 2 學校, 因頭幾間都是區內熱門學校.

臻媽 發表於 18-7-23 17:48
明白, 謝謝!請問所指一線學校無加班, 意思係 B1的中學無加位收生嗎?

明白,我睇schooland 以為聖雅各無加班啫,, 原來2013年係第一年 ~~~

mcl203 發表於 18-7-23 18:36
明白,我睇schooland 以為聖雅各無加班啫,, 原來2013年係第一年 ~~~

好似2014-2015年既小一先搬去新校舍加到5班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題