用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 請問有冇天主教徒入讀呢?
go

請問有冇天主教徒入讀呢?

請問天主教徒是不收呢?
宗教信仰科目重嗎? 多謝家長!

bear1122 發表於 18-4-23 10:05
請問天主教徒是不收呢?
收生沒有宗教要求的。宗教信仰科目名叫 "心靈加油站",初小至初中每週一堂,高中則與另一科情意教育 "天倫教室" 輪流隔週一堂。

回覆 YanKanMom 的帖子

Thanks a lot for your reply.看伙宗教科只是提升學生的道德心及逆境處理?  

回覆 bear1122 的帖子

又不是。真道是一所基督教學校,宗教科是按聖經教導學生,目的是讓入讀學生有機會相信主耶穌。

Thanks a lot. 因我地是 Catholic, 但很贊同真道的教學理念,只是担心宗教上的 conflict. 請問是在大部份學生是基督教嗎? 宗教要 exam 嗎? 麻煩家表長!

bear1122 發表於 18-4-24 08:42
Thanks a lot. 因我地是 Catholic, 但很贊同真道的教學理念,只是担心宗教上的 conflict. 請問是在大部份學 ...
應該不是大部分學生是基督徒。宗教科只有平時分,不用考試的。

bear1122 發表於 18-4-23 10:05
請問天主教徒是不收呢?

我一家人都係天主教徒,兩個小朋友都入到真道。唯一要留意的,是聖經中譯各有不同,小朋友可能會感到混淆,尤其是主日上主日學的小朋友(如我兩個小朋友)

回覆 YanKanMom 的帖子

Thanks so much for your reply.

回覆 littlefaith 的帖子

Many thanks for your reply.  感謝知道有天主教徒在讀,感恩天主旨引

bear1122 發表於 18-4-26 14:33
回覆 littlefaith 的帖子

Many thanks for your reply.  感謝知道有天主教徒在讀,感恩天主旨引 ...

有少少八卦想問,樓主小朋友唔係讀嘉諾撒?
又會咁得意問真道...想轉車?
嘉諾撒已經係好多人想入既一間學校..

littlefaith 發表於 18-4-24 16:46
我一家人都係天主教徒,兩個小朋友都入到真道。唯一要留意的,是聖經中譯各有不同,小朋友可能會感到混淆 ...

哦,你係公教的?

除咗譯名,敬禮聖母在天主教重要。一般基督教無,極端D當拜偶像。