用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 低四位數收入做自己 鄭丹瑞女:Daddy教嘅! ...
樓主: Jane1983
go

低四位數收入做自己 鄭丹瑞女:Daddy教嘅!

ANChan59 發表於 18-4-23 09:41
如果讀完考古,晤做考古,唔做教師,第一份工製作人,我有些奇怪,不是學以致用!製作人,有些父蔭的味道 ...

我和你想法相似。

文中話[即使起初]屢屢碰璧,收入低4位。。。。

無咩咁大件事。

回覆樓主:

雖然我都想兒子的事业要以興趣為先 ,但真系未接受到佢地 呢種新思維。   

回覆樓主:

BK果邊都有討論,發覺原來有部份網友覺得支持到仔女成世遊戲人間,父與子都係幸福。反正返工都係為錢,有錢點解咁辛苦。

我唔同意,但尊重唔同的想法,只是有點驚訝,無想過……

Jane1983 發表於 18-4-24 15:05
BK果邊都有討論,發覺原來有部份網友覺得支持到仔女成世遊戲人間,父與子都係幸福。反正返工都係為錢,有錢 ...

不防看看這個POST:
https://www.facebook.com/Louisa.Mak.Ming.Sze/posts/2251061921587190

BK果邊都有討論,發覺原來有部份網友覺得支持到仔女成世遊戲人間,父與子都係幸福。反正返工都係為錢,有錢 ...

幾有錢,也有可能一朝失去,唯教育,知識,思考,能力,等等,好多年也不會失去。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-4-24 19:01
幾有錢,也有可能一朝失去,唯教育,知識,思考,能力,等等,好多年也不會失去。
...

同意,這是我果代人好核心的思想。但原來唔少人覺得比仔女成世人遊戲人間,打吓散工,賺多少玩玩吓過日子,係幸福。這些我想都無想過係可以接受,遑論幸福,似乎真係脱節  

回覆樓主:

Deleted

Jane1983 發表於 18-4-24 20:16
同意,這是我果代人好核心的思想。但原來唔少人覺得比仔女成世人遊戲人間,打吓散工,賺多少玩玩吓過日子 ...

幸福的感覺包括成功感。NN年前聽電台,個DJ有個同學父 輩留落好多物業 , 讀完律師之後唔使 點努力做嘢,成日約人打波 . 十年過後發覺身邊好多同學唔係專業律師就係專業醫生會計師, 佢坦然覺得自己好冇用, 好羨慕啲同學。

Jane1983    發表於 18-4-24 23:05

同意,這是我果代人好核心的思想。但原來唔少人覺得比仔女成世人遊戲人間,打吓散工,賺多少玩玩吓過日子 ...

幸福的感覺包括成功感。NN年前聽電台,個DJ有個同學父 輩留落好多物業 , 讀完律師之後唔使 點努力做嘢,成日約人打波 . 十年過後發覺身邊好多同學唔係專業律師就係專業醫生會計師, 佢坦然覺得自己好冇用, 好羨慕啲同學。

可能系個D,呀仔唔使打工咁受氣,返來呀媽呀爸養,唔等你D錢開飯。

呢種。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

planetearth 發表於 18-4-24 22:17
幸福的感覺包括成功感。NN年前聽電台,個DJ有個同學父 輩留落好多物業 , 讀完律師之後唔使 點努力做嘢,成 ...

其實成功入到大學讀LLB,但GPA唔高,升不上PCLL會點?早前,連登討論區放了一些港大的graduate report,法律學位畢業,上不了PCLL,平均人工比一般學位還要低。

突然想到何雁詩,明明 golf 打得幾好,走咗去唱歌,
外形唔夠,唱歌又麻麻,結果由 2009 年參加唱歌比賽到而家,追了九年夢。
都係,唔做過佢又唔心息。
何冇打 golf 多年 ( 好似 5-6 年冇比賽 ) ,今年再去打比賽 ( 本地比賽 ) ,即贏。
有夢想係好,但也要現實一點,問下自己有冇某方面的才能。
有些人,不是讀書材料。
有些人,不是做歌星材料。
有些人,不是做運動員材料。
追夢?
好,但要比個時限自己,不成功就停。

三十幾至五十歲一批人,年輕時在香港經濟最好之時出社會工作,真係做邊行都掂。
仔女由細到大物資豐富,父母心痛仔女讀書工作辛苦。
尤其有 d 物業在手,收租都多錢過一般大學 fresh grad 人工,要仔女咁辛苦 OT 好慘。
炒散,計日薪,或計 job ,做完去下泰國日本,得閒飲下 wine 飲下 coffee ,幾 yuppie。
中產家庭中成長的孩子,好多唔捱得,並非一朝一夕,而是從小養成。

nintendo 發表於 18-4-25 12:19
三十幾至五十歲一批人,年輕時在香港經濟最好之時出社會工作,真係做邊行都掂。
仔女由細到大物資豐富,父 ...

第一代努力,可以福澤第二代,但如果第二代無再积累財富,使幾十年金礦會掏空,錢從無來?第三代就開始艱難了。

夢係要追,成世人為供樓确實無意思。但追夢和遊戲人間、樣樣玩吓過日子,係有分别。

ChiChiPaPa 發表於 18-4-24 23:15
其實成功入到大學讀LLB,但GPA唔高,升不上PCLL會點?早前,連登討論區放了一些港大的graduate report,法 ...

讀完LLB都唔係嗰個想讀PCLL,有D進修 Fin Business, etc.   有D management trainee (我公司有個).。外國仲多,政治的一地都係 Law school 畢業。

當然有D paralegal,etc.

shadeslayer 發表於 18-4-25 14:42
讀完LLB都唔係嗰個想讀PCLL,有D進修 Fin Business, etc.   有D management trainee (我公司有個).。外國 ...

外國當然出路廣,同國內律師的地位似乎相差很遠。不知長遠來說,香港會否和內地同化。