用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘band2生,乙一入金文泰中學的機會有多少?謝謝大家 ...
go

觀塘band2生,乙一入金文泰中學的機會有多少?謝謝大家賜教

請問乙一金文泰博不博的過?如果乙一金文泰,等於放棄了b1的寧波二,心裡很糾結,望各位賜教,不勝感激!

阿仔係band 2頭

elbar    發表於 18-4-23 06:47

Jasminlee 發表於 18-4-23 05:07
阿仔係band 2頭

官塘網選金文泰得2個位,你自己决定chance 多高。

金是傳统官校,名氣一定好過寧二好多。

請問金文泰是否也收band 2生?我也覺的兩個名額機會太微了

Jasminlee 發表於 18-4-23 18:31
請問金文泰是否也收band 2生?我也覺的兩個名額機會太微了

金文泰是BAND2中學,當然收BAND2生,也許大家都覺得名額少,可能報的人少,反而是機會

sinsinlo    發表於 18-9-26 16:01

回覆樓主

寧二係b1?

sfuhsg 發表於 18-4-24 07:53
寧二係b1?

不是,未到。

教統局要2022年才重新review 英中list。未有咁快。4年後乜世界,大家不知。

sfuhsg 發表於 18-4-24 07:53
寧二係b1?

寧二目前既水平如果可以叫B1中學, 全港應有至少有50%B1中學

Arabellahk    發表於 18-4-24 16:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jasminlee 發表於 18-4-23 04:34
請問乙一金文泰博不博的過?如果乙一金文泰,等於放棄了b1的寧波二,心裡很糾結,望各位賜教,不勝感激! ...

(emoji)

Arabellahk 發表於 18-4-23 22:43
金文泰是BAND2中學,當然收BAND2生,也許大家都覺得名額少,可能報的人少,反而是機會
...

同意

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

回覆 tpmon 的帖子

其實我本身都係住觀塘, 但黎緊應該會搬返去炮台山住, 金文泰中學就係屋企對面, 唔知可唔可以轉升學既校網呢, 請問有無人知道可以點樣轉呢?  請指教!

另外如果黎唔切轉校網, 係觀塘跨區考金文泰的話, 成數有幾高呢? 我女係屬B1 學生, 上次呈分考全級30級(全級總人數190人), 請有相關資訊既媽媽賜教!
Please visit 沛沛 blog
http://hk.myblog.yahoo.com/vv72919782003/

Jasminlee 發表於 18-4-23 18:31

B1生點解會想b2校?就只因為近?

我調番轉搬觀塘,東區B2頭仔,玩開中樂,觀官自行有無機,如抽金文泰同顯理邊間易中啲(呢2間交通2程車到得到)

Jasminlee 發表於 18-4-23 04:34
請問乙一金文泰博不博的過?如果乙一金文泰,等於放棄了b1的寧波二,心裡很糾結,望各位賜教,不勝感激! ...

金文泰不是b1c 中中嗎?好多人爭

回覆樓主:

東區B2尾,自行去觀塘聖Ans 機會大嗎?嶺南衡宜如何?

@[email protected] 發表於 18-9-24 12:46
我調番轉搬觀塘,東區B2頭仔,玩開中樂,觀官自行有無機,如抽金文泰同顯理邊間易中啲(呢2間交通2程車到得 ...
呢兩間應該差不多機會, 睇你想全中文教定有D科係英文教.  
希望每天開心渡過 ;-)

LOKLOK89 發表於 18-12-15 23:44
金文泰不是b1c 中中嗎?好多人爭

亞仔學校定位係1C-2A

Band 1 自行唔會揀佢.女仔就博BPS, 大熱係中婦,聖馬可,起碼都揀民生
Band 2 又唔係咁多人留意呢間學校, 自行佢地最like 衞理, 有d B2A會去博筲官

可能統一又另一個景況

醒目開學勳章

bongbongmum 發表於 18-12-17 13:13

Band 1 自行唔會揀佢.女仔就博BPS, 大熱係中婦,聖馬可,起碼都揀民生
B2a 博 B1a 的筲官, 基本上Mission Impossible!

臻媽 發表於 18-12-17 13:26
B2a 博 B1a 的筲官, 基本上Mission Impossible!
筲官~亞仔學校定位係B1C,而且全in,所以有d B2A同學(有d樂器,運動獎etc)用自一博下,自二先放B2A.

bongbongmum 發表於 18-12-17 13:13

好似b2A多數人like衛理,多過顯理。