用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 代友問: 瑪莉蔓vs港同
go

代友問: 瑪莉蔓vs港同

朋友女25分,瑪莉曼應該必入,但有個細佬。如果兩間都有offer, 家姐入邊間好?

畀我一定先送女入 MPS,到細佬時再諗。畢竟港同係會加分但唔包收。

回覆樓主:

真係有港同 offer 時再諗啦, 姊姊先入MPS, 弟弟再諗。

蝦米豬 發表於 18-4-22 23:23
朋友女25分,瑪莉曼應該必入,但有個細佬。如果兩間都有offer, 家姐入邊間好?
...

瑪小係MPS ~~~

回覆樓主

佢應該要考慮係想亞女讀傳統女校定港同呢類活動教學!如果為左弟弟,就算選港同都唔會大幫助,識幾多人細路妹都入唔到!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

港同學生都有例子係放棄傳統女校入,我識嘅SSGS, SH,  SPC, GH都有,都要同時考慮小朋友適合邊種,同父母期望

回覆樓主

我女都係放棄左傳統女校入港同(聖心及聖嘉勒)
到呢一刻我都十分滿意自己既選擇
(唯一擔心喺有妹妹,又要考過,畢竟如果家姐讀果兩間升小機會高得多)

MPS比果兩間較活動,成績又好少少,喺難選擇既
不過要留意呢年MPS改動較大,好多學生家長都有啲頭痛

LinusYip 發表於 18-4-23 08:59
(唯一擔心喺有妹妹,又要 ...

請問mps有咩改變呀?

請問有那方面改動大呢?

lvmh88 發表於 18-4-23 09:14
請問mps有咩改變呀?

好似話cut左英國文學(小三左右)
我估可能唔係cut,係遲啲先開始讀卦

其他改動就唔記得喇

我估可能因為佢地太著重英文,如果想成績更好,中文真係要更努力

但當然,論成績總體來講都係MPS較好

港小唔包細佬妹收番, 都係要靠自己再考, 所以唔存在家姐讀左marymount, 細佬就少左個機會.

回覆樓主:

其實又唔可以講大果個入左港同,細果個完全冇關係
點都有少少分加,比街外人多丁點著數
(冇記錯有siblings 讀可入埋2nd in)

但比起其龍校來講
真係機會細啲

Charlotte_mom 發表於 18-4-23 07:13
港同學生都有例子係放棄傳統女校入,我識嘅SSGS, SH,  SPC, GH都有,都要同時考慮小朋友適合邊種,同父母 ...

請問ssgs是哪一所學校?

我都想知有乜改變? 除eng lit外, 家長頭痛乜?

keith_ccc 發表於 18-4-23 01:57
佢應該要考慮係想亞女讀傳統女校定港同呢類活動教學!如果為左弟弟,就算選港同都唔會大幫助,識幾多人細路 ...

mps唔算很傳統,功課不算多,小朋友又讀得開心,升中率算高仲要係津校(學費少), 又是香港少數英小,學生已有優勢

蝦米豬 發表於 18-4-23 12:23
我都想知有乜改變? 除eng lit外, 家長頭痛乜?

呢啲要用家先知
我都係聽我太太朋友講,聽完唔記得

但對於佢來講,冇eng lit已經唔happy,因佢地以小學已有eng lit而自豪

MPS雖唔算新派,但係名校中確唔太傳統,讀得冇‘傳統’果啲咁辛苦

蝦米豬 發表於 18-4-23 12:26
mps唔算很傳統,功課不算多,小朋友又讀得開心,升中率算高仲要係津校(學費少), 又是香港少數英小,學生已 ...

我個人對瑪莉曼評價亦很高,不過佢真係傳統學校,只係佢唔谷。傳統學校無負面意思,好多出色嘅學校都係傳統學校。不過港同係歸類為活動教學,係有分別嘅!

可能我識人少,我認識有細佬妹既,最後都入得番。我諗細佬妺唔多唔少都有啲優勢。不過依兩間學校真係好難揀,兩位校長我都喜歡

LinusYip 發表於 18-4-23 09:15

好似話cut左英國文學(小三左右)

MPS雖然是傳統學校,但絶對是一間Happy School, 校長講明沒有校規,學生有問題,會用心教;功課少,考試沒有排名,分班是Random 分的,學校很有閱讀氣氛,小一已有英國文學,但不用考試;每年只有三次評估,所以返學好開心!