用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 代友問: 瑪莉蔓vs港同
樓主: 蝦米豬
go

代友問: 瑪莉蔓vs港同 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-4-24 13:18
MPS 連 B2中學自己都唔敢揀,應係成績極尾~~~

唔問啦,應該好麻麻

Charlotte_mom 發表於 18-4-24 14:32
唔問啦,應該好麻麻

可能,可以反映MPS真係輕鬆學習,你唔想學都唔會迫你~~~

Charlotte_mom 發表於 18-4-24 12:05
係,MPS擺明細佬無份,港同你當無sibling分好了反正影響/幫助唔大
況且家姐細佬需要嘅教學法未必相同。要 ...

所以"輕鬆"學校不是個個小朋友都啱,除非個家長打算送仔女去外國,或者對學校表現無乜要求。

代友問: sibling考港同是直入第二round,有分加,還是兩者都是? 如果只是前者,其實都無乜著數,因為過到第一關的小朋友都有一定質素。

siblings入不到港同主要在第二round定第三round out?

蝦米豬 發表於 18-4-24 19:20
所以"輕鬆"學校不是個個小朋友都啱,除非個家長打算送仔女去外國,或者對學校表現無乜要求。

代友問: sib ...

‘代友問: sibling考港同是直入第二round,有分加,還是兩者都是? 如果只是前者,其實都無乜著數,因為過到第一關的小朋友都有一定質素。’

答:好似兩者都係,聽聞加五分,我估總分應該係100以上

我今年識兩個siblings 入到(唔識啲入唔到既,因為我女入左先識佢地),另同班同學有三幾個,我估唔少有siblings 既都入唔到,亦有部分小二至四插班先入番

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 18-4-25 05:23

‘代友問: sibling考港同是直入第二round,有分加,還是兩 ...

有分加,無包直入,俾你直入第二輪都無用,仲有第三輪,唔入第三輪唔駛叩,因機會近乎零

Isaacmommy 發表於 18-4-23 19:30
MPS
有朋友大女港同成績屬差嗰批,细妹本身都醒目但估計因家姐影響入唔番港同。另外朋友大仔讀陳守仁考前 ...

守仁IN 得好只有WAITING?即係點?

retriever 發表於 18-4-27 13:04
守仁IN 得好只有WAITING?即係點?

應該係 in 得普通,所以只可比 waiting

回覆樓主

呢個真係難揀.....

蝦米豬 發表於 18-4-22 23:23
朋友女25分,瑪莉曼應該必入,但有個細佬。如果兩間都有offer, 家姐入邊間好?
...

hku  
‹ 上一主題|下一主題