用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下如果自行收左同大抽獎都收埋?
樓主: pcchobby
go

想問下如果自行收左同大抽獎都收埋?   [複製鏈接]

pcchobby 發表於 18-4-25 19:28
回覆 little_yolky 的帖子

我囡囡常識係A, 其實都只係老師希望再簡一間好d係全英既學校
九真基本同英中無乜好大分別了。

hkpapa852 發表於 18-4-26 07:48
Why so serious?
我地只係路人甲乙丙。
因為睇到好勞氣!問極都無講老師話女女係band幾, 定係老師根本無講。

kwankwanchun 發表於 18-4-26 09:13
7-80分就算top ten, 都係7-80。大抽獎都只係計分數,唔理佢係咪學校第一名都係7-80分?
...
又唔係咁講, 如果7-80分係top 10, 又唔同咁講法, 因為大抽奬唔計分數, 只計名次。不過, 重點係樓主呈一、二個數學分唔係7-80, 係唔合格+剛合格。所以佢自行基本係凍過水, 因為學校睇唔到佢實質band幾, 但就睇到佢個成績表唔靚, play safe中學都唔會要。因此, 大抽奬更要格外慎重。主科三呈一次唔合格+一次剛合格+一次8X, 我諗唔到有咩辦法可以拉得返上B1, 除非頭兩次全級人數學都係大炒。

kwankwanchun 發表於 18-4-26 09:13
7-80分就算top ten, 都係7-80。大抽獎都只係計分數,唔理佢係咪學校第一名都係7-80分?
...

係。 因為每間小學程度唔同, 每次出卷深淺唔同, 所以只希望樓主小學係九龍城最top嗰間小學, 又咁啱呈一呈二2份卷出得好深, 差不多全級人都炒, 咁樓主先有少少機會係band 1生, 不過呢個可能性極低, 因為冇一間小學咁樣玩殘自己!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 18-4-26 10:05
因為睇到好勞氣!問極都無講老師話女女係band幾, 定係老師根本無講。

三唔識七人個個都好緊張, 怕佢囡囡派去band 3, 但佢自己仲係一舊雲。。。。個老師又加多腳比D咁嘅comment.

emibaby 發表於 18-4-26 08:35
唔好咁上心啦,段估老師唔會跣佢,可能佢學校真係考得深,7-80分已經top ten 呢!希望7月有樓主好消息
...
係, 斷估老師唔會跣佢, 佢話呈一係B2B, 呈二數合格返, 可能上得返B2A-B, maybe呈三數學有8字頭, 上返B1邊緣人都未定。但佢果區(即我果區啦)好似唔夠三間B1C俾佢放乙一二三喎。
P.S. 本來係夠既, 不過其中一間似乎俾樓主介定咗係B2A, 所以就變咗唔夠了。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-26 07:48
Why so serious?
我地只係路人甲乙丙。
跟車太貼, 代人肉緊, 易出意外, 就係死自己既腦細胞
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

little_yolky 發表於 18-4-26 10:10
又唔係咁講, 如果7-80分係top 10, 又唔同咁講法, 因為大抽奬唔計分數, 只計名次。不過, 重點係樓主呈一、二 ...

C 火啦!而家到我唔明,呈分分數底名次都底... 喱個分數係佢學校係top ten 但係人哋學校係bottom ten, 佢banding 都會拉低啦。

little_yolky    發表於 18-4-26 10:30

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-4-26 10:05
記住, 個女唔係你既, 後果你亦都唔使承擔, 無謂激親自己
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

kwankwanchun 發表於 18-4-26 10:24
C 火啦!而家到我唔明,呈分分數底名次都底... 喱個分數係佢學校係top ten 但係人哋學校係bottom ten, 佢b ...
1. 呈分, 係同自己校內同學玩, 所以就算只有7-80, 但全級人炒, 你係top 10, top 10係B1, 咁你仍然係B1。至於人哋學校要90分至係top 10, 係同自己無關的。記住, 你既對手只係校內同學(大抽奬階段)。
2. Banding就係師兄師姐同你爭取, 佢哋考pre-s1, 同你哋爭B1率, 爭得越多, 你哋B1人數就可以越多。

P.S. 請你提女女「努力」考好個pre-S1, 我女女食粥食飯, 就係睇你女女果屆了, 拜托!

kwankwanchun 發表於 18-4-26 10:24
C 火啦!而家到我唔明,呈分分數底名次都底... 喱個分數係佢學校係top ten 但係人哋學校係bottom ten, 佢b ...

呈分試係睇全級排名, 唔係睇分數!! 之前講過, 每間小學程度唔同, 出卷深淺唔同, 只睇分數意義不大。

簡單D講如果過往師兄師姐大約有幾多位派去或考入band 1中學, 就攞呢個數字作參考。 如前2年大約全級l00位同學有40位去左band 1中學, 即大約考前40名係band 1生。

gracelam 發表於 18-4-26 10:12
係。 因為每間小學程度唔同, 每次出卷深淺唔同, 所以只希望樓主小學係九龍城最top嗰間小學, 又咁啱呈一呈 ...
我哋學校呈一前個統測深(不過老師無話深), 數學炒咗好多人。阿女雖然無炒, 但依家都乖乖咁準備第二次統測了。

gracelam 發表於 18-4-26 10:12
係。 因為每間小學程度唔同, 每次出卷深淺唔同, 所以只希望樓主小學係九龍城最top嗰間小學, 又咁啱呈一呈 ...
協恩小?聽聞考的好深。
而且唔講banding

little_yolky 發表於 18-4-26 10:34
1. 呈分, 係同自己校內同學玩, 所以就算只有7-80, 但全級人炒, 你係top 10, top 10係B1, 咁你仍然係B1。至 ...
你哋同校師姐

little_yolky    發表於 18-4-26 10:57

b3410 發表於 18-4-26 10:44
協恩小?聽聞考的好深。
而且唔講banding

如果協小, 自行可能入左, 所以大抽獎老師就叫樓主好進取咁填。

...

大抽獎睇排名架

b3410 發表於 18-4-26 10:44
協恩小?聽聞考的好深。
而且唔講banding

民生都係考得深呀!
‹ 上一主題|下一主題