用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下如果自行收左同大抽獎都收埋?
樓主: pcchobby
go

想問下如果自行收左同大抽獎都收埋?  

oiyau2005 發表於 18-4-22 18:04
今年真係好多呢類家長,再加上學校又唔理,上年冇咁多喎。

我地學校講座講幾次,又交表比老師改下。

你哋學校咁好,我哋自行又無講座。統一都係搞左一次。有問題都係自己打電話問班主任。填draft 老師都係對下有冇填錯校名,即填左學校編號仲寫多次學校名俾老師方便對。

oiyau2005 發表於 18-4-22 15:06
咁你照當b1填,派位前dl定心儀學校表格,預備叩門資料。

以前聽人講唔知第6定7志願入咗LA SALLE...我都係估D人一舊雲..可能將自行/甲一個D加埋....乙一填咗LA SALLE當咗係第六志願..
今年又有個小六PAPA同我講呈三無用架拉. 我話吓...大抽奬好有用....佢轉去我個區問我意見佢填晒B1B最多人爭個幾間..我話你第二志願都應無位啦...好似完全唔知遊戲規則咁...仲好似覺得怕我同佢爭位所以咁講...但查實我選那間佢都無選..

pcchobby 發表於 18-4-22 14:39
想問下如果自行收左?咁大抽獎又收埋,但自行同大抽獎既學校係唔一樣,可以自己去選擇要邊間嗎?定自行收左 ...
因為阿囡其實英文係可以拎到A grade既人,老師同我地都覺得佢
唔入英中好曬......

你個老師都好似唔遊戲規則...

1. 中中都係全英文班唔一定係英中
2. 只係英文好不等於你夠分考B1..因為人地係計晒咁多科分BANDING.. 你英文比你100分都無用.好多人去考直資/私校就係成績OVERALL係B2但唔想入B2中中..
3. 唔知你個區B1位有無多 (一般都唔會有) 就算有你咁博都係機會微, 如果B1位無多又點會有位比B2生去抽..B1學生都唔夠分...

jojoplanet 發表於 18-4-25 10:52
以前聽人講唔知第6定7志願入咗LA SALLE...我都係估D人一舊雲..可能將自行/甲一個D加埋....乙一填咗LA SALL ...

我地小學唔熱門,二三缐,老師會跟貼D。

oiyau2005 發表於 18-4-25 11:37
我地小學唔熱門,二三缐,老師會跟貼D。
我地個班住任都係跟得唔太貼..

我又想問,聽今年六年級家長說,叫我地學校第二精英班的學生(平均分大約80-90),區內龍頭熱門小學,都選band 2校,咁係咪太保守呢?還是今年競爭已經好大?

bbq2008 發表於 18-4-25 14:48
我又想問,聽今年六年級家長說,叫我地學校第二精英班的學生(平均分大約80-90),區內龍頭熱門小學,都選ban ...
重點係呢班人係B1生定B2 生...一般係每BANDING 1/3, 咁如果係B2生的就要選B2學校啦.

回覆 HaYi 的帖子

其實老師只係覺得佢英文好,應該可以試下簡英中學校我地本身都係鍾意女校多,所以就算入左都會開心

回覆 little_yolky 的帖子

我囡囡常識係A, 其實都只係老師希望再簡一間好d係全英既學校
只要有英文讀都好好了

pcchobby 發表於 18-4-25 19:28
回覆 little_yolky 的帖子

我囡囡常識係A, 其實都只係老師希望再簡一間好d係全英既學校

都話唔係英文好同你鍾意邊間嘅問題。
其實你暸解咗果派位系統機制未,你呀女實在咩banding 呀?唔好死牛一面頸,將D嘢重覆講

oiyau2005 發表於 18-4-25 22:13
其實你暸解咗果派位系統機制未,你呀女實左咩banding 呀?唔好死牛一 ...

有些人唔肯面對現實,活在自己空間內!

其實你暸解咗果派位系統機制未,你呀女實左咩banding 呀?唔好死牛一 ...

pooh仔 發表於 18-4-25 23:44

素未謀面嘅JM咁唔怕長氣咁同佢講,唔通真係得閒得滯咩,都係唔想佢小朋友派到唔好嘅學校到時喊啫。

我真係唔知佢真係唔明大家講咩定點

Why so serious?
我地只係路人甲乙丙。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-26 07:48
Why so serious?
我地只係路人甲乙丙。

好奇下啫

pcchobby 發表於 18-4-25 19:26
回覆 HaYi 的帖子

其實老師只係覺得佢英文好,應該可以試下簡英中學校我地本身都係鍾意女校多,所以就算入 ...

咁最後填左邊幾間?

pcchobby 發表於 18-4-25 19:26
回覆 HaYi 的帖子

其實老師只係覺得佢英文好,應該可以試下簡英中學校我地本身都係鍾意女校多,所以就算入 ...

咁最後填左邊幾間?

oiyau2005 發表於 18-4-25 23:51
素未謀面嘅JM咁唔怕長氣咁同佢講,唔通真係得閒得滯咩,都係唔想佢小朋友派到唔好嘅學校到時喊啫。

我真 ...

唔好咁上心啦,段估老師唔會跣佢,可能佢學校真係考得深,7-80分已經top ten 呢!希望7月有樓主好消息

emibaby 發表於 18-4-26 08:35
唔好咁上心啦,段估老師唔會跣佢,可能佢學校真係考得深,7-80分已經top ten 呢!希望7月有樓主好消息
...

7-80分就算top ten, 都係7-80。大抽獎都只係計分數,唔理佢係咪學校第一名都係7-80分?