用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下如果自行收左同大抽獎都收埋?
樓主: pcchobby
go

想問下如果自行收左同大抽獎都收埋?   [複製鏈接]

pcchobby 發表於 18-4-22 14:39
想問下如果自行收左?咁大抽獎又收埋,但自行同大抽獎既學校係唔一樣,可以自己去選擇要邊間嗎?定自行收左 ...

嚟到四月尾,連個遊戲機制都未知。家長會都講好多次喇。

mcl203 發表於 18-4-24 19:06
我比喻吓啫,只計分數仲唔係B1咩~

呈一炒科數,其他科亦唔係高,呈2合格番,但似乎唔高分,似乎 ...
唯一考慮係樓主學校有直屬, 學校鐘意炒學生以保學生成績表唔靚, 好學生難以跳船, 要入返直中。

little_yolky 發表於 18-4-25 09:00
唯一考慮係樓主學校有直屬, 學校鐘意炒學生以保學生成績表唔靚, 好學生難以跳船, 要入返直中。 ...
咁恐怖。。。。。

little_yolky 發表於 18-4-25 09:00
唯一考慮係樓主學校有直屬, 學校鐘意炒學生以保學生成績表唔靚, 好學生難以跳船, 要入返直中。 ...

但係又叫你選3間b1有直屬就直接sell自己啦

Joe8889 發表於 18-4-25 09:06
咁恐怖。。。。。
都係靠估啫。如果唔係, 主科唔合格學生可以入到B1, 我都想阿妹去插班, 阿妹起碼都有7X。

bb鼠 發表於 18-4-25 09:12
但係又叫你選3間b1有直屬就直接sell自己啦
樓主話老師好like佢個女。可能3間B1其中一間係佢哋自己學校都未定。不過, 九龍城好似無邊間直屬學校會衰到咁慘, 勁炒學生喎。

little_yolky 發表於 18-4-25 09:14
樓主話老師好like佢個女。可能3間B1其中一間係佢哋自己學校都未定。不過, 九龍城好似無邊間直屬學校會衰到 ...

如果全級炒就ok,但呈三次分無理由次次都咁深。如果三次都咁嘅成績,我理解係數差,數差除非其他三科會飛,唔係都幾難會追到其他人入到b1個pool

bb鼠 發表於 18-4-25 09:23
如果全級炒就ok,但呈三次分無理由次次都咁深。如果三次都咁嘅成績,我理解係數差,數差除非其他三科會飛, ...
唔好話其他三科會飛, 我阿大其他全科會飛, 數學未炒得7X分, 我都忍唔住即補啦。呈分就一定要將自己立於不敗之地丫嘛。

BTW, 我哋下學期剛剛次中文統測, 炒咗大半班男仔, 唔係因為出得深, 係班男仔真係唔知乜事, 呈分都未識死, 仲係紙醉金迷唔去溫書。阿女都跌咗1X分, 佢依家老實咗好多, 可能老師响呈一前故意出深D, 等班仔女醒醒定定。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-4-25 09:35
唔好話其他三科會飛, 我阿大其他全科會飛, 數學未炒得7X分, 我都忍唔住即補啦。呈分就一定要將自己立於不敗 ...

其實今年派位人數多左,理應保守理性點,我仔老師呈1、2大概話佢係B1A成績,因為老師advise自行可選哂2間1A中學,但大抽獎我都只敢選1間B1A,2間B1B,真係驚黑起上嚟我諗最差都係去B2A啫,希望唔好咁黑啦,BTW,樓主似乎都唔係好聽得入耳,希望最後佢可以如願入到B1中學啦

ElEl 發表於 18-4-25 09:46
其實今年派位人數多左,理應保守理性點,我仔老師呈1、2大概話佢係B1A成績,因為老師advise自行可選哂2間1 ...
到大抽奬階段, 好多區B1A校都一定係有你無我, 你只選一間實屬明智。

little_yolky 發表於 18-4-25 09:35
唔好話其他三科會飛, 我阿大其他全科會飛, 數學未炒得7X分, 我都忍唔住即補啦。呈分就一定要將自己立於不敗 ...

我女呈三數76我都驚到死死下

bb鼠 發表於 18-4-25 09:51
我女呈三數76我都驚到死死下
真係驚喎, 反而中文76都無咁驚。

little_yolky 發表於 18-4-25 09:52
真係驚喎, 反而中文76都無咁驚。

係呀,每況愈下⋯⋯93、88、76
驚咗成個月,辛苦咗年幾

little_yolky    發表於 18-4-25 09:56

bb鼠 發表於 18-4-25 09:53
係呀,每況愈下⋯⋯93、88、76
驚咗成個月,辛苦咗年幾
...
不過, 成日聽你形容阿女D數, 都估唔到有93同88咁好景喎, 都好叻喇, 可能自己已掂。

little_yolky 發表於 18-4-25 10:00
不過, 成日聽你形容阿女D數, 都估唔到有93同88咁好景喎, 都好叻喇, 可能自己已掂。 ...

5上78即刻推咗佢去補習呈三話唔夠時間做

little_yolky    發表於 18-4-25 10:12

little_yolky 發表於 18-4-25 10:00
不過, 成日聽你形容阿女D數, 都估唔到有93同88咁好景喎, 都好叻喇, 可能自己已掂。 ...

93已經排十幾,88是below average

little_yolky    發表於 18-4-25 10:12

bb鼠 發表於 18-4-25 10:02
5上78即刻推咗佢去補習呈三話唔夠時間做
我哋學校average無咁高, 阿女成個四年班都係79/80 (好穩定) P5即刻俾我踢咗去補習了, 又係好平均咁88/89。其實阿女科數都幾平均。

little_yolky 發表於 18-4-25 10:14
我哋學校average無咁高, 阿女成個四年班都係79/80 (好穩定) P5即刻俾我踢咗去補習了, 又係好平均 ...

我女d數好飄㗎5上78係唔夠時間做,去私補我講明係慢唔係唔識,開始補完呈一嚇一跳,呈二88老師已經話佢地average 9字,有7-8個未達標呈三啦,又返回唔夠時間做我cut咗私補啦,期考睇下無補又咩境況

bb鼠 發表於 18-4-25 10:19
我女d數好飄㗎5上78係唔夠時間做,去私補我講明係慢唔係唔識,開始補完呈一嚇一跳,呈二 ...
好似過山車咁.....................

oiyau2005 發表於 18-4-22 18:04
今年真係好多呢類家長,再加上學校又唔理,上年冇咁多喎。

我地學校講座講幾次,又交表比老師改下。

同意!

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008
‹ 上一主題|下一主題