用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下如果自行收左同大抽獎都收埋?
樓主: pcchobby
go

想問下如果自行收左同大抽獎都收埋?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-4-22 17:56
已經到左如斯田地, 只希望佢自行已經搞掂, 其他講咩都係無補於事
...

希望
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

pcchobby 發表於 18-4-22 17:00
回覆 聞一多 的帖子

老師覺得可以進取d~就算唔得我依然擺左自行既係4-5位

如果亞女唔係b1, 你放頭三間係b1 你女都唔會有位派到,去到乙4、5你自行個二間如果係hot band2 學校時,幾乎唔會派到,因為好多b2 生已經放係乙一or 乙二。

其實應該係自行進取,報b1c 校。

而家你只話亞女成績係幾多分,咁即係band 幾?老師有冇俾呈分排名?

oiyau2005 發表於 18-4-22 18:04
今年真係好多呢類家長,再加上學校又唔理,上年冇咁多喎。

我地學校講座講幾次,又交表比老師改下。

係咪真先?咁我哋喱d 溫晒書,但底banding 咪有死雞執

kwankwanchun 發表於 18-4-22 18:56
係咪真先?咁我哋喱d 溫晒書,但底banding 咪有死雞執

上嚟問已經好多,好多係去到呢刻都係零知識,可能仲有一堆唔識上嚟問,真係隨時有死鷄執。

Heihomami 發表於 18-4-22 17:28
明顯樓主對囡囡好有信心,唔知係咪非常一缐小學。

如果唔係非常一線,呢個分數應該都幾後下

pcchobby 發表於 18-4-22 16:05
回覆 nicolemummy 的帖子

其實我都唔肯定,只係老師咁講一定有佢道理,如果唔得入唔到都會影響學校既派校 ...

自行九真同培道?
對上一年,九真係簡介會度講自行階段,主收B1生,所以B2自行入有難度。至於培道,你咪睇小佢,上年自行估計都過三百人,當中見唔少龍校既小學生去in ,自行得3X個位,想入都唔容易。

pcchobby 發表於 18-4-22 16:51
回覆 gracelam 的帖子

老師話唔會有機會跌落band 3學校, 我亦都完全冇填到band 3學校最差都只係band 2中 ...
1. 你係九龍城區既B2生, 自行係咪揀九X同培X? 你呈一數學肥咗, 呈二都只係合格返, 自行呢兩間未必收你。因為佢哋要開足英文班, 自行主收B1, 有好多邊緣人或外區B1報。
2. 如果你呈3後, 老師話你入得返B1, 唔係邊緣人, 咁當然可以試B1校。但如果係邊緣人, 要小心唔好太進取, 因為老師都只係靠過去數據估, 何況你前兩次分唔係咁好, 如果最後係B2, 你揀咁多B1校, 就算你無揀B3, 如果你後面揀既B2校已派晒, 咁, 電腦會响全部B2生抽晒之後, 先响剩餘學位入面「是旦」抽間俾你。所以唔係話你無揀就唔會入B3, 入間他區B3都得。

問清楚老師阿女係咪真係B1, 定B1邊緣人。

sfuhsg 發表於 18-4-24 08:03
如果唔係非常一線,呢個分數應該都幾後下
我哋學校係九龍城二線, 呢個分數一定係B2。

如果是一線校, 英A+其他B應該最盡都是1C邊緣人. 抽想博1AB就照填1AB, 之後乙三點都要放回1C/2A.    其實如果自行是培道九真收左, 雖說表面上未到1C, 收左我都覺得不是壞事, 佢地同1C都唔會太遠, 小朋友發揮可能更好.   

little_yolky 發表於 18-4-24 11:38

我山卡啦小學呢個成績一定是b2

bb鼠 發表於 18-4-24 12:33
我山卡啦小學呢個成績一定是b2
都有可能學校出得好深半班唔合格, 合格個已b1.  不過呈方哩D就少些 (除非有直升)

HaYi 發表於 18-4-24 12:22
如果是一線校, 英A+其他B應該最盡都是1C邊緣人. 抽想博1AB就照填1AB, 之後乙三點都要放回1C/2A.    其實如 ...
但係樓主响#1話女女呈三三科(我估係中英數)係8字頭到中, 咁就算係A, 都係A頭, 仲要呈一數唔合格, 呈二合格返(我理解都唔高分, 無8字頭), 咁拉拉埋埋1C都好meng水喎。如果B2咁填法同自殺無乜分別。

little_yolky 發表於 18-4-24 12:58
但係樓主响#1話女女呈三三科(我估係中英數)係8字頭到中, 咁就算係A, 都係A頭, 仲要呈一數唔合格, 呈二合格 ...

係我女校,數7字已經被大幅拋離
如果唔合格之後變合格應該變化不大
其實只有英文好係唔可以上英中,因為主科唔係得一科

bb鼠 發表於 18-4-24 13:08
係我女校,數7字已經被大幅拋離
如果唔合格之後變合格應該變化不大
其實只有英文好係唔可以上英 ...

所以, 我唔明佢班主任搞乜。就算女女科英文級入面數一數二, 都補唔返科數。更何況唔係數一數二, 只係增潤班, 科數都真係好累事。仲有佢無提既常識呢? 呢科都佔6倍分。

阿妹上學期中英數三科B, 其他全A都跌落B3成績, 因為全部都係剛剛A同剛剛B。好彩仲係初小, 仲有得追。

little_yolky 發表於 18-4-24 13:11
所以, 我唔明佢班主任搞乜。就算女女科英文級入面數一數二, 都補唔返科數。更何況唔係數一數二, 只係增潤班 ...

我好明白其實應該問班主任考級幾?過住大慨考到邊先算b1然後自己再discount , 班主任咁建議真的靠害

bb鼠 發表於 18-4-24 13:14
我好明白其實應該問班主任考級幾?過住大慨考到邊先算b1然後自己再discount , 班主任咁建議真的 ...
去到大抽奬應該問班主任band幾, 同埋係咪邊緣人。

little_yolky 發表於 18-4-24 13:16
去到大抽奬應該問班主任band幾, 同埋係咪邊緣人。

仲有同其他同學收風

相當唔樂觀, 其實只要有一科主科唔合格過, 都差不多無可能band 1, 而家唯有可能佢自行收咗,咁先係對小朋友最好情況。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-4-24 11:38
我囡當年計, 呢個成績已經係 B2, 無可能係 B1

lololala    發表於 18-4-24 14:41
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-4-24 13:11
所以, 我唔明佢班主任搞乜。就算女女科英文級入面數一數二, 都補唔返科數。更何況唔係數一數二, 只係增潤 ...
叫家長搏, 搏到學校入 B1 條數咪靚 d 囉, 搏唔到既佢無野架, 又唔係自己小朋友讀

lololala    發表於 18-4-24 14:41

‹ 上一主題|下一主題