用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下如果自行收左同大抽獎都收埋?
go

想問下如果自行收左同大抽獎都收埋?   [複製鏈接]

想問下如果自行收左?咁大抽獎又收埋,但自行同大抽獎既學校係唔一樣,可以自己去選擇要邊間嗎?定自行收左就唔可以再要大抽獎個間?
其實事源係我囡本來呈一數學衰左,咁成績係band2中,
但之後佢呈2合返格,呈3終於上返b~仲三科都8字頭至中
一開始係驚佢入唔到band 1中學所以簡左兩間2頭既女校比佢
但今次申請統一派位,老師反而叫我囡可以進取d去簡3間
band 1中-尾既學校 (個老師係好錫我女既)
因為阿囡其實英文係可以拎到A grade既人,老師同我地都覺得佢
唔入英中好曬,而且佢音樂好強,我亦都選左3間注意音樂同英文既學校比佢~
我問左好多朋友都話老師叫得你轉,係因為佢觀察到你女係可以讀到
但我自行簡左2頭, 如果最後大抽獎1中/尾 中左,我可以去抽獎個間而
唔要自行個間嗎?

請各位幫幫忙解答,非常感激~
   1    0    0    1

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

乜自行個間收左仲有機會跌落大抽獎咩?

幾時改左?

fionaytwong    發表於 18-4-24 12:21
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

回覆樓主

如果我無理解錯,自行收左係唔會跌去大抽獎。而你根本唔會知亦無得揀,直到7月10號開彩

pcchobby 發表於 18-4-22 14:39
想問下如果自行收左?咁大抽獎又收埋,但自行同大抽獎既學校係唔一樣,可以自己去選擇要邊間嗎?定自行收左 ...

自行收了,已沒有得玩大抽獎。

所以若你低估了小朋友,自行Band 2校interview 又好,就無得投訴了!

不過你仍照樣要選統一派位,因你到放磅日,也不知是自行/大抽獎收小朋友,都是靠自己估。

miriam 發表於 18-4-22 14:45
乜自行個間收左仲有機會跌落大抽獎咩?

幾時改左?

救命,去到填表都一舊雲

想問下如果自行收左?咁大抽獎又收埋,但自行同大抽獎既學校係唔一樣,可以自己去選擇要邊間嗎?定自行收左 ...

咁你照當b1填,派位前dl定心儀學校表格,預備叩門資料。

自行收左冇得玩抽獎架(到抽獎放榜果日先知自行中唔中),點解當初會填曬 Band 2 頭咁浪費?
睇怕你要等叩門了....

回覆樓主

行到呢到,都未知遊戲規則?

難為你打左咁大篇嘢

delete

你B2都有2間女校㨂,就知你邊個區啦。

自行收左,係唔會落大抽獎的。

你唔好貪心而擔心太多。
1.自行未必收你(呈1、2你只係B2),
2.你呈123只係邊緣,肯定B1嗎?
3. 兩間女校英文唔弱

你未清楚個遊戲規則?你自行其中一間收左你都吾會去抽獎,不過現在吾會話你知住,你抽獎未照填band1,跟住求神希望自行吾收,有機會去抽獎啦

回覆 pcchobby 的帖子

如自行(B2)收咗你,就準備叩門(B1尾)啦!只要小朋友真係有能力,唔好哩咁多,總之對準想入那幾間叩。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

其實九龍城區band 2學校唔多,當然係開放日去完之後再選擇,而且亦都擔心band 1學校未必收,只係估唔到老師會突然叫佢簡返上去band 1學校

回覆 nicolemummy 的帖子

其實我都唔肯定,只係老師咁講一定有佢道理,如果唔得入唔到都會影響學校既派校志願老師係覺得都大機會先會叫佢轉
同埋我女既英文係全級都唔算差,可以上到增潤班(for d比較叻既學生)上
所以老師覺得當初選擇既女校只係中中會曬左佢

回覆 tpmon 的帖子

如果自行真係中左,咁可能係天意咁我都會去接受~因為我女面試個日表現的確好好,老師笑晒對佢,
應該好鍾意佢~
只係學校突然叫佢可以再進取d~咁就即管去試下

pcchobby 發表於 18-4-22 16:05
回覆 nicolemummy 的帖子

其實我都唔肯定,只係老師咁講一定有佢道理,如果唔得入唔到都會影響學校既派校 ...

照咁睇呈一呈二都係band 2生, 呈三上返少少應該都係band 2生, 自行揀band 2中學, 若收左就唔會跌入大抽獎個pool。

但到大抽獎老師叫填band 1中學, 其實好進取下, 萬一自行唔入, 填表放左band 1中學先, 咁好易連band 2中學都入唔到就會派左去band 3中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

pcchobby 發表於 18-4-22 16:08

如果自行真係中左,咁可能係天意咁我都會去接受~因為我女面試個日表現的確好好,老師 ...

咁即係老師話呀女係band 1組別啦,咁照填b1囉,跟住等叩門

pcchobby 發表於 18-4-22 16:08

如果自行真係中左,咁可能係天意咁我都會去接受~因為我女面試個日表現的確好好,老師 ...

你想法好正面,自行既學校都可接受,大抽獎又可高一線,而家等上天安排,做好自己個part 就可以了

gracelam 發表於 18-4-22 16:15
照咁睇呈一呈二都係band 2生, 呈三上返少少應該都係band 2生, 自行揀band 2中學, 若收左就唔會跌入大抽獎 ...

只有樓主先知自己個女band幾。考完呈三2上1絕非不可能!

3上1就難。

聞一多 發表於 18-4-22 16:36
只有樓主先知自己個女band幾。考完呈三2上1絕非不可能!

3上1就難。

呈一數肥左, 呈二數合格, 就算一線小學只會係band 2b, 呈三數有B, 其他科8字頭至中, 頂盡band 1尾, 3次平均呈分上到band 1組別有D難度。

最大問題係樓主根本唔清楚升中遊戲玩法。
‹ 上一主題|下一主題