用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小補習
go

初小補習

暑假後小二,如果暑假真係要補學術,只補一科
係咪應該補英文?
我見好多都話數學唔需要補,其實我自己都認同,因為仲可以自己教,多做練習或多在生活中學習。
自己英文底唔係好,有時都唔知點教。

回覆樓主

另一方面又覺得小一就要進補係咪太早呢

其實真係睇你想點/有冇實際需要。成績開始有點下滑?還是想更上層樓?還是只是有時候小朋友功課有唔明,你解答唔到?前兩者的話,可以搵導師幫手。如果只係偶爾有 d 唔識,但係大致都跟到課程,咁你可以係 EK/BK 問,好多人都樂於解答。

補英文唔一定只係做練習,可以寫作同練口語之類,讀普通小學的話,作文機會不多,老師也未必會抽很多時間教寫作,更莫論係練講英語。

係上边搜尋个box打关鍵字“英文”就有好多帖講点教小朋友英文……可以自己去參考下。太多我唔列出黎嘞~

irisw 發表於 18-4-22 13:28
另一方面又覺得小一就要進補係咪太早呢
你係有需要補定觉得要補?語文係浸出黎而唔係補出黎呢~浸,意思係日日夜夜而唔係每星期-两个鐘吖~

irisw 發表於 18-4-22 13:27
係咪應該補英文?
我見好多都話數學唔需要補,其實我自己都認 ...

每日伴讀下英文故事書,睇下英文卡通對改善英文重有效啦!初小,除咗phonics ,我唔覺有乜值得去補,尤其只補暑假嗰啲,留番啲錢買英文圖書好過。

irisw 發表於 18-4-22 13:27
係咪應該補英文?
我見好多都話數學唔需要補,其實我自己都認 ...

其實補習就好似睇醫生食藥。首先唔代表一世要去。另外人病就要睇睇,病向淺中醫。好嘅補習老師會一針見血,對症下藥。所以我自己覺得反而應該盡早去找尋找好嘅補習,解決問題。

長期來說,當然要多接觸語文,注意學習環境。