用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔網band 1 男生點填表?
樓主: WWS
go

灣仔網band 1 男生點填表?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-5-22 22:47
其實B1生乙1抽QC既人數都被高估,起碼無咗班女仔,又無咗SJC小學部既B1,高記既B1乙1抽QC既都未必高(校長 ...

我直覺,基督教徒一定選基督教可能只係少數,始終兩間1A對1C表面分別係頗大既~~~

王家爸爸 發表於 18-5-22 22:47
其實B1生乙1抽QC既人數都被高估,起碼無咗班女仔,又無咗SJC小學部既B1,高記既B1乙1抽QC既都未必高(校長 ...

另一估估下,高記似乎每年都有幾個入QC,係要心理上搏到盡,要先棄高先有機會去搏,放盡去搏應人數唔多,又似乎反映抽QC人數係高估~~~

王家爸爸    發表於 18-5-22 23:07

mcl203 發表於 18-5-22 22:56
所以可以假設下,兩軒和聖雅各各派25個學生去抽QC,又假設機會率係公平下, 係輪住ABC去平均分,兩軒頭18 ...
問題係聖雅各唔會派25個學生去抽QC,以三、四年前既資料,只有大約10個,仲要部分自行入咗其他學校(SJC、KC、WYHK)。當年大部分家長未知道WYHK差咗。

mcl203 發表於 18-5-22 22:59
我直覺,基督教徒一定選基督教可能只係少數,始終兩間1A對1C表面分別係頗大既~~~
...
灣仔係細池,少兩個,影響已經好大。

王家爸爸 發表於 18-5-22 23:07
問題係聖雅各唔會派25個學生去抽QC,以三、四年前既資料,只有大約10個,仲要部分自行入咗其他學校(SJC、K ...

所以咪話係機會率公平下,學校唔積極建議乙1放QC,而乙1去抽SJC等等係有D奇怪,QC無宗教背景,又1A,又灣仔主場多位,仲要名氣咁響,客觀因素只係被兩軒蝕少少~~~

王家爸爸 發表於 18-5-22 23:09
灣仔係細池,少兩個,影響已經好大。

30少2個係1/15,70少2個係1/35,中間可以分別好大,亦可以好細嘛~~~

王家爸爸 發表於 18-5-22 23:07
問題係聖雅各唔會派25個學生去抽QC,以三、四年前既資料,只有大約10個,仲要部分自行入咗其他學校(SJC、K ...
呢點可能係關鍵,兩軒會搏盡,B1C都抽,有人可能放棄自二或㨂LS(總之難入的),總之等搏乙一。聖雅各top果批先會乙一QC,結果好多在自行已收,根本無份抽。

我估家長心態:
做咗軒仔六年就係為咗呢一下的任性,
實行有前無後

fatheroftwosons    發表於 19-7-18 16:38

BBKDWLAM 發表於 18-5-23 08:48
我估家長心態:
做咗軒仔六年就係為咗呢一下的任性,
實行有前無後
其實入到邊間學校, 6年後總有家長依然唔接受現實.

早兩年先有位銅軒家長, 受學校建議後不要抽QC後深深不憤 (好似建議佢連TSK都唔好抽, 直接去抽鄧鏡波).

最後考到間直資英中 (坊間話呢間係只收B1學生.....) 又話學校亂咁建議........

王家爸爸    發表於 18-5-23 09:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 BBKDWLAM 的帖子

我估你唔係聖雅各家長,舊年百分之九十的精英班男生乙一都是QC.

IvyPluto 發表於 18-5-23 08:58

我估你唔係聖雅各家長,舊年百分之九十的精英班男生乙一都是QC. ...
聖雅各依家有一班定兩班精英班?

以前一級4班得一班

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-23 08:54

早兩年先有位銅軒家長, 受學校建議後不要抽QC後深深不憤 ...
銅軒係最被高估既,升中人數一路上升,大家可以買定花生睇戲。

我估你唔係聖雅各家長,舊年百分之九十的精英班男生乙一都是QC. ...
百分之九十?!

聖雅各有無多咗精英班男生乙一揀QC,其實好容易知道,只需要計算兩軒入QC既學生少咗幾多,就大約知道。

hkpapa852 發表於 18-5-23 08:54

早兩年先有位銅軒家長, 受學校建議後不要抽QC後深深不憤 ...
早幾年有個家長係我朋友,係真事,老師係會勸退抽QC的學生的,佢好聽話抽TSK,不過佢仔成績唔算好的,我唔知係咪B1。但睇QC級尾尾成績,估計有唔少唔聽話的軒仔。

王家爸爸    發表於 18-5-23 10:12

BBKDWLAM 發表於 18-5-23 09:20
早幾年有個家長係我朋友,係真事,老師係會勸退抽QC的學生的,佢好聽話抽TSK,不過佢仔成績唔算好的,我唔 ...
以你所知, QC級尾兩軒學生佔多少呢?

hkpapa852 發表於 18-5-23 09:25
唔識估計。扣除運動人,軒仔包艇係常規,同學會形容包尾有一堆。無法統計,因確實包尾一個先會多人講,佢哋係比對分數,可能落差大,分數低的軒仔好多,所以多人講。
無意貶低軒仔,因佢哋都有級一的,始終佢哋係大戶,扣除自行(自行S1時大多考返頭50),軒仔佔派位一半,在中下游軒仔佔返一半只係正常。所以亂估都要包尾超一半,啲同學仔先會咁講。

其實比對S1補底班學生名會有答案,可以推斷比例,軒仔家長會好容易做到。

hkpapa852 發表於 18-5-23 09:25
你係唔係軒小家長?見你都好緊張軒小

BBKDWLAM 發表於 18-5-23 08:42
呢點可能係關鍵,兩軒會搏盡,B1C都抽,有人可能放棄自二或㨂LS(總之難入的),總之等搏乙一。聖雅各top果批 ...

聖雅各每年入QC有幾多人?~

mcl203 發表於 18-5-23 13:29
聖雅各每年入QC有幾多人?~
幾年前數過一次,印象唔深,應該十個以內,近兩年無睇。
如大家有心用Google大神search,係可以大致搵齊S1新生名單來至那小學的。
‹ 上一主題|下一主題