用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔網band 1 男生點填表?
go

灣仔網band 1 男生點填表?   [複製鏈接]

謝謝!
   21    0    0    0

WWS 發表於 18-4-22 12:00
謝謝!
What are your preferences?

WWS 發表於 18-4-22 12:00
謝謝!
乙一QC,最後TSK,中間填比TSK好既學校。

王家爸爸 發表於 18-4-23 11:25
乙一QC,最後TSK,中間填比TSK好既學校。
我是灣仔區的,想請教入QC的,一定是band 1最尖尖的(頭幾名的)才有可能嗎?TSK填最後,因是區內band 1最差的?謝謝!

dayday 發表於 18-5-9 19:02
我是灣仔區的,想請教入QC的,一定是band 1最尖尖的(頭幾名的)才有可能嗎?TSK填最後,因是區內band 1最差的?謝 ...
灣仔區只要係B1就有機會係大抽獎階段入QC。B1頭、B1尾機會一樣,無差別。
TSK係區內band 1裡面成績最弱既,但是都唔差。

只要係 Band 1 非邊緣人,填曬咁多間 Band 1 就應該得。至於邊間成績好 d,可參考 EK 2016、2017 DSE 成績榜。

王家爸爸 發表於 18-5-9 19:05
灣仔區只要係B1就有機會係大抽獎階段入QC。B1頭、B1尾機會一樣,無差別。
TSK係區內band 1裡面成績最弱既, ...

又係回歸基本問題,除非成績位列前端,如何確定自己係B1生,始終區內各校疑似B1率,加埋係多過本區認可既B1生~~~

mcl203 發表於 18-5-9 21:07
又係回歸基本問題,除非成績位列前端,如何確定自己係B1生,始終區內各校疑似B1率,加埋係多過本區認可既B ...
因為女仔派得好,所以區內各校既實際B1率無公佈既咁多。

mcl203 發表於 18-5-9 21:07
又係回歸基本問題,除非成績位列前端,如何確定自己係B1生,始終區內各校疑似B1率,加埋係多過本區認可既B ...
所以好頭痛

王家爸爸 發表於 18-5-10 08:41
因為女仔派得好,所以區內各校既實際B1率無公佈既咁多。
好多人仲未參透升b1中學唔等於係b1生呢樣嘢

Felix223    發表於 18-7-17 12:55
王家爸爸    發表於 18-5-22 10:05
2jkidsfather    發表於 18-5-10 22:45

回覆 王家爸爸 的帖子

舊年我個仔的同學也是這麼填,最後派去鄧鏡波,好辛苦才扣門入返鄧肇堅。他是堅band1生如果唔係入唔返鄧肇堅,所以今年派位應該更激烈。

IvyPluto 發表於 18-5-22 00:24
回覆 王家爸爸 的帖子

舊年我個仔的同學也是這麼填,最後派去鄧鏡波,好辛苦才扣門入返鄧肇堅。他是堅band ...
原本派左去邊?第幾志願?

IvyPluto 發表於 18-5-22 00:24
回覆 王家爸爸 的帖子

舊年我個仔的同學也是這麼填,最後派去鄧鏡波,好辛苦才扣門入返鄧肇堅。他是堅band ...
舊年既band1生點可能大抽獎入唔到鄧肇堅?如果舊年大抽獎入唔到鄧肇堅,百分之二百係band2生,只係家長FF佢係band1生。

ok3 發表於 18-5-10 15:40
好多人仲未參透升b1中學唔等於係b1生呢樣嘢
講得啱,加上唔少家長高估自己小朋友既BANDING。

王家爸爸 發表於 18-5-22 10:06
講得啱,加上唔少家長高估自己小朋友既BANDING。

所以灣仔部分小學既入英中率,可能,斬近半都係存在機會~~~

王家爸爸    發表於 18-5-22 11:57

mcl203 發表於 18-5-22 11:49
所以灣仔部分小學既入英中率,可能,斬近半都係存在機會~~~
同意,所以係美好既FF同時,亦都需要知道現實既情況。如果永遠停留喺美夢中,可能距離出事不遠了。

王家爸爸 發表於 18-5-22 10:04
舊年既band1生點可能大抽獎入唔到鄧肇堅?如果舊年大抽獎入唔到鄧肇堅,百分之二百係band2生,只係家長FF佢 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3494272
去年呢單case,如你話佢band2 佢沒填鄧竟波,根本沒埋由派鄧竟波

RoseRose1980 發表於 18-5-22 12:06
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3494272
去年呢單case,如你話佢band2 佢沒填鄧 ...
灣仔band 2生派去了band 1學校大有人在。但係,唔係個個band 2都咁幸運。

RoseRose1980 發表於 18-5-22 12:06
去年呢單case,如你話佢band2 佢沒填鄧 ...
另一個誤判自己小朋友banding既原因係用成績表排名當派位排名。

王家爸爸 發表於 18-5-22 12:51
另一個誤判自己小朋友banding既原因係用成績表排名當派位排名。
佢話成績同名次差過佢仔都派到皇仁,但佢派去鄧境坡喎
‹ 上一主題|下一主題