用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小2女 無自覺性 好煩
樓主: sweetapplebb
go

小2女 無自覺性 好煩  

IloveJJ 發表於 18-4-24 19:55
我成日都懷疑我仔係亞氏

亞氏好似係多愁善感喎。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 retriever 的帖子

咁快?佢仔高小至wor!
今日和幼稚園同學仔亞媽茶聚,講到佢仔小學同學的不是。突然想起,fast forward 20年,我地出來飲茶,可能係佢數佢新抱又乜嘢唔乖,大家都覺得好好笑

亞氏應該唔會多愁善感
反而佢地理解情感比較弱

IloveJJ 發表於 18-4-25 08:27
我仔係唔理解人哋情感,但佢自己係多憂慮,諗得多嗰種。
以我見的阿氏仔, 包括朋友仔女或學生, 佢地自己都好少會多憂慮(多愁善感)

geminialing 發表於 18-4-25 09:22
以我見的阿氏仔, 包括朋友仔女或學生, 佢地自己都好少會多憂慮(多愁善感)
離主題少少,

我見阿氏未必定是有憂鬱, 但好多SEN 包括giftd  / ADHD / ADD  都有憂鬱的問題.  
好多種SEN 有個共通是在社交上佢地是不明白一般人的想法, 有些是oversensitive, 少少事反應過大, 有些是缺乏敏感度對周圍事件冇一般人預期有的反應(慢3拍) 或做錯左反應 (見新聞映意外, 只留意攝影手法..etc) , 被其它人取笑 / 或怕被取笑而產生憂鬱的問題.

bingo

HaYi 發表於 18-4-25 09:46
離主題少少,

我見阿氏未必定是有憂鬱, 但好多SEN 包括giftd  / ADHD / ADD  都有憂鬱的問題.  
咁講, 我都筧得GIFTED會似有多愁善感

醒目開學勳章

HaYi 發表於 18-4-25 09:46
離主題少少,

多口搭嘴,其實2013年起已經唔再分開亞氏保加症或自閉症,從新歸納做自閉症譜系,相信你都相當清楚

YanKanMom 發表於 18-4-24 15:13
國學大師錢鍾書先生也是這樣的一個人,他成了人成了家仍是笨手笨腳的,左右鞋不分,扣錯紐扣,一到英國便仆 ...
唔係潑你冷水, 我諗向現世代, 你望阿仔好似錢老咁有才華, 會易過娶一位好似楊女士咁賢惠既太太。

IloveJJ 發表於 18-4-25 08:33
橫掂離題…上次咪講去考個水電牌,可以老咗做兼職既?
我屋企有好多射燈壞咗,而家啲射燈有隻火牛跟著,壞 ...

咪係。都講水電好搵,水喉污糟D,電工危險D。正式要有A 牌。

邊度會叫電工而唔係自己攪?

租樓既。仲有單身女仔共居而加都唔少。有市場。

1998Ruby1998 發表於 18-4-24 22:40
回覆 IloveJJ 的帖子

我記動作都 OK,不過就笨手笨腳,左右不分(二年級老師一句解決了),上下鈕,就算條 ...

真係人有唔同既才能, 阿妹雖然讀書唔掂, 但係4歲已經識縛鞋帶, 歲半已經識lue魚骨......真係人人生九品, 品品不同人..............mouth:" />

依家8/9歲仲識幫我煮飯、洗菜, 我都唔好咁多complain了..................

little_yolky 發表於 18-4-25 12:22
唔係潑你冷水, 我諗向現世代, 你望阿仔好似錢老咁有才華, 會易過娶一位好似楊女士咁賢惠既太太。 ...

同意。

順帶一提。故楊老先生係大家閨秀,都有舊社會既秀外惠中。

而家呢代,屋企唔係富,都學富養女兒,話怕佢蝕底將來俾人呃。

唉。。。

retriever 發表於 18-4-25 12:32
同意。

順帶一提。故楊老先生係大家閨秀,都有舊社會既秀外惠中。
我家兩個雖然已經無教三從, 但仍然有教四德。

台灣柯文哲就係名人呀仔之一。

佢自認唔懂理人感受。

HaYi 發表於 18-4-23 22:36
我說的 "婆仔方式" 是有次我朋友的帶佢仔來玩P1, 佢之前溫左好久英默都溫唔到, 佢幼稚園冇學phonic, 不過有 ...

我細路

從小認字較好,無玩咩字卡,佢學過會好易記得。

我發覺中英文字需要能力唔同。英文係形音,中文係方塊。

如果細路對圖像能力較好,認中文字會易D。加上多閱讀,形成良性循環。

bobbob 發表於 18-4-25 11:17
多口搭嘴,其實2013年起已經唔再分開亞氏保加症或自閉症,從新歸納做自閉症譜系,相信你都相當清楚 ...

係呀,其實炒埋一堆。 離題遠,吾再續

retriever 發表於 18-4-25 12:55
我細路

從小認字較好,無玩咩字卡,佢學過會好易記得。

對呀,以前多貼都多人提過中英“字“学習能力及相符的方式吾同如你指出. 至於学句式以至深一些应用,朗讀中英都几有效.

Bb用flash card学,後期不止字,仲有联意思,我大仔bb時我用在他,現在他看英文及曰常小節十分快,不知2者是否有関(我有了解過吾同方式及可能的利害才用.

細仔因我冇時間冇用。睇野速度一般