用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小2女 無自覺性 好煩
樓主: sweetapplebb
go

小2女 無自覺性 好煩   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-4-23 22:37
我仔有相反情況。
佢凡係用手動既,包括:日常自理、武術、運動,都記唔到。學武術,啲套路做完轉頭就忘記 ...
哩個同我自己一樣, 除左視藝同打羽毛球外, 我覺得我學肢體個些都是比學文化差, 仲好論盡. 大仔細時學跆拳(至紅黑帶), 套路我都直情唔記得, 一來冇興趣, 二來差唔多好難記. 好彩2個仔唔多有問題, 佢地4歲都開始不用輔助輪單車, 學打不同球都上手.  

IloveJJ 發表於 18-4-24 11:03
咁你放棄對佢學業既要求,你咪可以好似興趣班啲老師咁開心囉!

我朋友個女都係咁,學咩運動音樂跳舞都好 ...
重做同一張工作紙幾次都錯唔同既野 <==== 係呀, 就係咁!

IloveJJ 發表於 18-4-24 10:59
對,長好多之餘,還要不能停,停咗就忘記。佢以前可以到轉冬天校服,就唔記得點扣鈕!
...
我自己也是一個手腳不協調的人所以我都明白他的老公手腳協調OK見到他的古怪動作便很炆我發覺阿囝學一套動作簡單如扭乾濕毛巾衣物一定不能單靠觀便學懂要透過實踐並且實踐至摸到一套屬於他自己的動作方可做到但他那套動作仍是有別於一般人的

Sappy_Kerry 發表於 18-4-24 07:15
你話你經常讚小朋友,咁小朋友有冇經常有意無意地話自己比你叻? 例如話自己成績很好,但你就因為成績唔夠 ...
今早唔夠caffeine ,respect 呢樣野要自少培養,for ur example,我會話e加小朋友好辛福,要珍惜。
u know, people say 小朋友是一塊鏡,若從身邊的人學到這類說話,我會即時引導下,和諗下如何改變下環境

IloveJJ 發表於 18-4-24 13:38
係呀!係呀!你就算示範幾多次,講解幾多次,都無用!一定要俾佢不斷實踐,最後佢先會識!而且係真係無我哋 ...
國學大師錢鍾書先生也是這樣的一個人,他成了人成了家仍是笨手笨腳的左右鞋不分,扣錯紐扣,一到英國便仆倒在地致撞崩牙又常弄壞家中物件幸好他娶了一位非常賢的妻子楊絳女士,十分包容愛護欣賞他,故他們的婚姻很幸福我不敢奢望阿囝有錢先生的才華,但倒盼望他能遇到一位能體諒他的妻子

YanKanMom 發表於 18-4-24 15:13
國學大師錢鍾書先生也是這樣的一個人,他成了人成了家仍是笨手笨腳的,左右鞋不分,扣錯紐扣,一到英國便仆 ...
會唔會是阿氏? 似晒愛因斯坦...

IloveJJ 發表於 18-4-24 10:59
對,長好多之餘,還要不能停,停咗就忘記。佢以前可以到轉冬天校服,就唔記得點扣鈕!
...

扣鈕唔得,咁榜鞋帶咪重難?。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-4-24 16:38
我都係,我同我仔講,叫佢要搵個好似我咁幫得手既老婆  不過,佢想獨身!
...

你而家有無幫呀仔密識一下?

回覆樓主:

小二喎
大把中二都係咁

IloveJJ 發表於 18-4-24 19:55
我成日都懷疑我仔係亞氏
大把名人都有哩方面的問題, 係唔係都好, 總之唔困擾到佢日常生活, 就當是與別不同的特質之一都冇壞. 不過真係如果個人messy, 又好難找可以應付佢的女朋友..  

回覆 IloveJJ 的帖子

我記動作都 OK,不過就笨手笨腳,左右不分(二年級老師一句解決了),上下鈕,就算條路係平都可以跌倒,綁鞋帶學到中學先學識。

little_yolky    發表於 18-4-25 12:24
‹ 上一主題|下一主題