用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小2女 無自覺性 好煩
樓主: sweetapplebb
go

小2女 無自覺性 好煩  

akys 發表於 18-4-23 11:28
我仍然覺得大家美化了自己小學嘅情況。呢度有返咁上下年紀嘅絕大部分係靠自己,因為父母要搵食,又唔只一 ...
以前真係相對簡單, 依家閱讀理解佔40%, 作文要作百幾二百字, 仲要講修辭, 真係人都顛。

不過話說回來, 我絶對無美化自己小學既情況, 因為我由幼稚園開始已經每日溫習。唔係測考前一個月, 係每日。而且, 我當年既標準, 係每科100分做目標的。

不過, 我當然理解到10隻手指有長短, 而且溝過C6 DNA既問題, 一定有參差, 所以標準已經降低咗。

再講, 就算依家課程係深咗, 但以我當年既讀書態度, 我唔會覺得自己會跟唔上。

akys 發表於 18-4-23 11:28
我仍然覺得大家美化了自己小學嘅情況。呢度有返咁上下年紀嘅絕大部分係靠自己,因為父母要搵食,又唔只一 ...

我好勝,低過90分會喊,但無要求自己100分,因為唔  cost effective.

我細仔是個自動波冇人睇都會做晒功課, 不過要額外的溫書佢一時時要人提, 因為佢好清楚功課是自己的責任, 要多做的當是應酬我, 所以一般般... 個人很精的.   

大的初小就唔晒專人睇教, 不過要常找時間催佢快些做完.. 而家高小就進化左, 飛快自行做好, 目的是不要聽我哦他, 但係重量不重質..  

ar_mak 發表於 18-4-23 11:26
學國際音標,有冇得諗呀?

國際音標係绝對不會幫到英默。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

好覺得,好多唔聽話的细路係聰明。無理由何媽叫,我就辛苦一個月去温書。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 18-4-23 11:02
但真係好氣頂, 我個仲要小三都係咁。真係照抄都可以抄錯!
我起初放默時,分數大跌,第一先肯定佢有溫,然後分柝下是否一些望落以為自己識但要寫出來就唔係好記得,之後慢慢又ok返。
有人buy某校教九型人,我實在d只有四感人,可能你女是動感型,咁可以試一下用支magic wand 在空中寫要記的字

YolandaTam 發表於 18-4-23 11:49
我好勝,低過90分會喊,但無要求自己100分,因為唔  cost effective.
果兩三分, 一般只係唔小心, 唔會有cost effect既問題。

shadeslayer 發表於 18-4-23 12:12
好覺得,好多唔聽話的细路係聰明。無理由何媽叫,我就辛苦一個月去温書。
...
小學雞九成都只係因為心散, 唔係因為聰明。

little_yolky 發表於 18-4-23 12:37
小學雞九成都只係因為心散, 唔係因為聰明。

我的理由是,聰明的動物才會玩,愈聰明愈想玩。愈小的孩子,愈想玩。愈小的孩子,愈心散,因為想玩。

little_yolky 發表於 18-4-23 12:36
果兩三分, 一般只係唔小心, 唔會有cost effect既問題。

喺我當年,嗰兩三分係標點符號或同一個字正寫同俗寫的分別

little_yolky    發表於 18-4-23 14:06

shadeslayer 發表於 18-4-23 13:22

我的理由是,聰明的動物才會玩,愈聰明愈想玩。愈小的 ...
係, 玩果陣好專心, 唔會心散。唔識得play hard, work hard。點解大個咗仲係咁想玩, 仲係咁心散。

ar_mak 發表於 18-4-23 14:40
我發覺你係有樣野係好得意,凡係每次講到你兩位千金既事,你都總係講好多同件事無關既野。我係有理由去懷疑 ...
點會無關係, 串隻英文字咁簡單, 好似要佢跳海咁, 抄咗10次都串唔到, 跳舞咁難, 九萬樣嘢要記, 但係都記得到, 你話佢係咪根本唔想溫書先。

ar_mak 發表於 18-4-23 14:51
因為跳舞要記既野是多但有關連性,所以會記到。但串字果度就未搵到類似或岩佢既方法去幫助記憶。
所以,陪 ...
咁有咩方法呀, 法官大人? phonics教過, 死抄又叫過, 仲係唔入腦喎。串字呢家嘢仲點有第三種方法呀?

其實佢哋唔係默生字, 係默段落, 即係前文後理係有關係, 已經好過默句子。背默果段佢咋咋聲背到架, 寫唔返出嚟之嘛!

little_yolky 發表於 18-4-23 14:43
點會無關係, 串隻英文字咁簡單, 好似要佢跳海咁, 抄咗10次都串唔到, 跳舞咁難, 九萬樣嘢要記, 但係都記得到 ...
我囡都有類似情況成日激到我老公生蝦咁跳學車衣機、手機等運用肢技能的記得又快又長久,但物理理論就講嚟講去都水過鴨背我估有兩個原因一是她是那種學習要透過手動才學得好的人二是有冇興趣問題等如兩個男士追妳,妳只會記得自己鍾情那個跟妳說過什麼。

YanKanMom 發表於 18-4-23 14:58
我囡都有類似情況,成日激到我老公生蝦咁跳,學車衣機、手機等運用肢體技能的記得又快又長久,但物理理論就 ...
咁高中唔好揀物理喎, 咁樣好難攞5**架。

little_yolky 發表於 18-4-23 15:05
咁高中唔好揀物理喎, 咁樣好難攞5**架。
她已高中亦揀了物理,因她的數較好,文科例如中史重記憶的她又冇興趣。我們冇期望她攞到5**啊!

YanKanMom 發表於 18-4-23 15:09
她已高中亦揀了物理,因她的數較好,文科例如中史重記憶的她又冇興趣。我們冇期望她攞到5**啊! ...
物理理論唔得, 做唔到愛因斯坦。