用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小2女 無自覺性 好煩
樓主: sweetapplebb
go

小2女 無自覺性 好煩  

ar_mak 發表於 18-5-3 21:45
嘩你好勁呀!

通渠你最勁,無得頂,拍馬追唔上。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-5-3 20:49
船到橋頭自然直?
廁所渠唔係有機物, 塞咗無防禦系統自動復原既

shadeslayer 發表於 18-5-3 20:39
唔難明,正如你想姐姐代勞煩鎖家務一樣啫。
唔好咁講, 我既dream career係做full time house wife既, 係無奈做唔到啫, 做家務好開心的。

真係好無奈, dream school 阿女又入唔到, dream career我又做唔到。Just the dreams!

ar_mak 發表於 18-5-4 00:45
你好小可會認低威架喎,撞邪牙你?

我以為你閱人無數,通渠無敵,磨劍三年慳到一千元咁大成就的人,會看得穿除了通渠外,吹牛也是你最叻,我追不上。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 18-5-4 08:50
唔好咁講, 我既dream career係做full time house wife既, 係無奈做唔到啫, 做家務好開心的。

真係好無奈,  ...

Dream 達唔到,人坐十之九十,無相干。

little_yolky 發表於 18-5-4 08:50

真係好無奈,  ...
我的dream car 離我越來越遠,但最緊要是content 和冇nightmare

little_yolky    發表於 18-5-7 08:48

sweetapplebb 發表於 18-4-22 11:13
唔主動默書,溫書,要我陪坐係一邊
樓主, 之前咪話我阿細都係咁衰既。噚日無端端, 下午時份蟬鳴風輕, 我路經客廳, 見到阿細自己攞張環保紙响度預默中點背默範圍!中默係下星期至默既。佢居然自己默、自己改、再自己改正!雖然不能否認佢十分鐘意背默個範圍(係《遊子吟》), 但係居然主動去默, 係從未試過。佢今年係小三。

樓主, 努力呀, 終有一日會見到青天既!

回覆 IloveJJ 的帖子

bobbob    發表於 18-5-7 12:35

little_yolky 發表於 18-5-7 09:18
樓主, 之前咪話我阿細都係咁衰既。噚日無端端, 下午時份蟬鳴風輕, 我路經客廳, 見到阿細自己攞張環保紙响度 ...
主動溫中默哩樣我好懶個都試過, 都係詩來的, 我覺得背默對佢地樣似醒目又記性好的覺得易, 讀默因通常長好多, 佢地冇咩心機去溫.  背默短又加上詩又易背.

HaYi 發表於 18-5-7 13:24
主動溫中默哩樣我好懶個都試過, 都係詩來的, 我覺得背默對佢地樣似醒目又記性好的覺得易, 讀默因通常長好多 ...

主動溫習,特別中文真係好難。

其實係咪教中文既方法太趕客? 真係有無可能變得有趣D?

除非真係好上進既細路?

retriever 發表於 18-5-7 14:39

我覺得係D小學老師好趕客。

拿, 一本書咁大本, 老師又偏偏要揀D白話文背默。D的的了了相當難背。詩詞就唔同, 又易背, 又短, 又多嘢學。但就偏偏大部份時間都唔揀, 係要揀D白話文。

仲有, 考試都係, 考核內容相當趕客。不過, 我阿細從來無主動溫英文的, 佢最憎英文, 因為串極都唔記得。

little_yolky 發表於 18-5-8 09:08
我覺得係D小學老師好趕客。

拿, 一本書咁大本, 老師又偏偏要揀D白話文背默。D的的了了相當難背。詩詞就唔 ...

"仲有, 考試都係, 考核內容相當趕客。"

你指哪方面?, 重組句子, 偵錯果D?

有意見話中文係方塊字, 一定要唸要默先學得好...

retriever 發表於 18-5-7 14:39

其實己比我地舊時有趣好多了,   我見教成語定某一課時要細路做晒劇, 佢地都開心架, 不過我見功課好多時都唔係錯字, 寫得唔到位都要改, 改完又改, 老師原意一定是好, 不過見大部份細路唔係幾受, 試問下, 佢地對冇興趣的只想快快交左完事, 現改完又要改, 重要一大篇重做, 做句句子又要改成老師心目中的字...真係冇晒動力.

HaYi 發表於 18-5-8 11:25
其實己比我地舊時有趣好多了,   我見教成語定某一課時要細路做晒劇, 佢地都開心架, 不過我見功課好多時都唔 ...
我哋無咁開心架, 成語咩照講成語書囉。好彩我兩個女唔抗拒呢D故仔咋。作文作句你既講法十分認同。

little_yolky 發表於 18-5-8 11:33
我哋無咁開心架, 成語咩照講成語書囉。好彩我兩個女唔抗拒呢D故仔咋。作文作句你既講法十分認同。 ...
唉, 我自己中英文都冇咩問題, 以前見大的初小中文低分, 真係想拍台大罵架, 不過日子久左, 都明白佢的困難, 唯有"跪地喂豬仔",   中文字幕又好, 咩都好, 睇啦睇啦,  之前有套神雕, 而家有套衛斯理, 可以引佢睇一陣.