用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小2女 無自覺性 好煩
樓主: sweetapplebb
go

小2女 無自覺性 好煩   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-4-23 15:12
物理理論唔得, 做唔到愛因斯坦。
八大中其中之中游位置收她讀便如願已足了!

little_yolky 發表於 18-4-23 14:57
咁有咩方法呀, 法官大人? phonics教過, 死抄又叫過, 仲係唔入腦喎。串字呢家嘢仲點有第三種方法呀?

其實佢 ...
串字用婆仔方法, 盡拼中文音(佢中文OK) + 聯想得唔得?
broccoli  --- bro波cco咳li里 (個波咳到里面有西蘭花)

lingan    發表於 18-4-25 16:22
little_yolky    發表於 18-4-23 15:43

little_yolky 發表於 18-4-23 14:43
點會無關係, 串隻英文字咁簡單, 好似要佢跳海咁, 抄咗10次都串唔到, 跳舞咁難, 九萬樣嘢要記, 但係都記得到 ...

因為佢个腦用中文运作……方塊

Yanamami 發表於 18-4-23 15:43
因為佢个腦用中文运作……方塊
咁點算呀? 點串字呀?

佢串字唔得, 連帶作文, 閱讀理解長答都唔得呀!

大家別怪我,我用字不當,文字表達唔叻。

ar_mak 發表於 18-4-23 18:51
有時正取唔得,行下偏方都冇壞。
PS:聯想應該唔得住,唔好貪平追入去。
...
我說的 "婆仔方式" 是有次我朋友的帶佢仔來玩P1, 佢之前溫左好久英默都溫唔到, 佢幼稚園冇學phonic, 不過有外補. 唔知點解佢唔識用來串字.   我用哩個怪方式搞笑, 佢又得左.  當然長久佢用回phonics 才是皇道.   
我自己2個串字都冇大問題, 因大的不嬲是似英文人, 思想都英行先, 識串好正常,  唔駛特別考佢串, 好快就可以寫對全部, 尤其是GS個些字有些真好長, 我都服佢.  佢校高小已冇默書, 可能都唔suppose 學生串字會有問題.   

細的同校P1 , 本身似中文人, 叻文字方塊些,  我都好怕佢會唔識串字,  剛上P1第一次英默十幾個生字, 中間有些真難的深字, 溫左2晚, 我都奇點解要用如此久的時間, 佢用回幼稚園學的拚音就可以啦, 但原來佢唔多記得phonics, 幼稚園時又好少考默書.  而家讀左P1大半年就好好多, 記番晒phonics rule, 又串多左, 現只花好少時間溫都可以9成對. 好彩,   

little_yolky 發表於 18-4-23 15:45
咁點算呀? 點串字呀?

佢串字唔得, 連帶作文, 閱讀理解長答都唔得呀!
先預文法(串字) 失分, 結構好, 內容好可能都可以OK 分

HaYi 發表於 18-4-23 22:36
我說的 "婆仔方式" 是有次我朋友的帶佢仔來玩P1, 佢之前溫左好久英默都溫唔到, 佢幼稚園冇學phonic, 不過有 ...

婆仔法work 的
另外仲有哥仔法 和姑仔法

MrBeast 發表於 18-4-22 12:39
何能你只是想申下,但亦要留意小朋友會被負面情緒影響,我成日同小朋友講,佢比我小時叻好多,至少我一唔 ...

你話你經常讚小朋友,咁小朋友有冇經常有意無意地話自己比你叻? 例如話自己成績很好,但你就因為成績唔夠好,所以升唔到大學(只是例子,如有冒犯,請見諒)之類的說話?

Sappy_Kerry 發表於 18-4-24 07:15
你話你經常讚小朋友,咁小朋友有冇經常有意無意地話自己比你叻? 例如話自己成績很好,但你就因為成績唔夠 ...
報喜當然有,大部分小朋友都想取悅父母,冇問題ar,不過我覺得報憂比較重要。早前見有份文,找找和大家分享

找不到,不過以下都ok:

https://skypost.ulifestyle.com.h ... C%E8%B2%A0%E9%9D%A2

回覆 Sappy_Kerry 的帖子

另外,讚亦要有技巧,empty praises do more harm than good.

IloveJJ 發表於 18-4-23 22:37
我仔有相反情況。
佢凡係用手動既,包括:日常自理、武術、運動,都記唔到。學武術,啲套路做完轉頭就忘記 ...
如果你阿仔去學芭蕾舞, 一定激死miss。

IloveJJ 發表於 18-4-24 09:32
一定,其實年中佢已經激死咗唔少教練
咁睇嚟阿細都有優點............佢只係激死阿媽一個啫.............所有其他活動興趣班老師都讚不絕口既...........

IloveJJ 發表於 18-4-23 22:37
我仔有相反情況。
佢凡係用手動既,包括:日常自理、武術、運動,都記唔到。學武術,啲套路做完轉頭就忘記 ...
我囝就與妳大囝一樣。需要手動丶肢體協調的學習學得好慢,但又不是冇得救,就是學懂的時間要比人長好多。

Sappy_Kerry 發表於 18-4-24 07:15
你話你經常讚小朋友,咁小朋友有冇經常有意無意地話自己比你叻? 例如話自己成績很好,但你就因為成績唔夠 ...
just realised i miss read ur po.
又冇,通常係我話佢叻過我,類似你講的,會是言行不一,eg,自己成日睇電話/上網但就limit 小朋友時間,之後我會話佢說得對然後放低部機。

anyway just curious, why u asked?
‹ 上一主題|下一主題