用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤小學 呈分試疑問
樓主: ToMing123
go

陸慶濤小學 呈分試疑問 [複製鏈接]

回覆樓主

ch-cheung 發表於 18-4-28 16:15
啲卷好深,普遍5-6年級都考得麻麻,好難攞哩個成績考出面嘅學校
請問係咪教淺考深?

lcyesther 發表於 18-4-24 10:54
羅氏有人話係band 1?

band1C

ch-cheung 發表於 18-4-28 16:15
啲卷好深,普遍5-6年級都考得麻麻,好難攞哩個成績考出面嘅學校

係我都聽過有些高年班同學話D野深,所以相信考試卷都唔會易。不過都唔奇, 升中版那邊都話羅氏初中D試卷深,有外來生感到吃力,陸小小學生都要配合羅氏,我估可能提早適應啦! 但初小D卷我都唔覺得淺,由其是中文,英文卷的閱讀理解唔知是否近年英文加深左,我覺得算有D深,陸小D課程我想不會叫淺。我覺得雖然陸小初小是對比其他學校沒有教深,但教得都幾快,中文教的課文見D前輩話較其他小學多。讀得陸小我相信學生都要有一定的吸收能力,要慢慢學的學生可能會較吃力。另外, 中文由小一至小六都要考普通話拼音輸入法的能力,要評估。雖不計在考試分內,但如果唔達標,要上增補課程。高小都話但我沒有想過原來小一都要在KEYBOARD考打字,當然有D家長一定覺得沒有問題,會話唔難,有乜乜學校都係咁。咁方針都係好,加強小學生的拼音。不過,個人覺得如要進行高小較合適。

ToMing123 發表於 18-4-28 17:49
請問係咪教淺考深?
唔知係咪教淺考深,但考試講明有不多於20%的與課程有關的課外知識。

回覆 waiwaileung1 的帖子

謝謝你的詳細回覆。其實我最唔鍾意就係普教中(學普通話無問題,普教中係好大問題),無奈大勢所趨讀直資定津校都冇得避。

ToMing123 發表於 18-4-30 12:08
回覆 waiwaileung1 的帖子

謝謝你的詳細回覆。其實我最唔鍾意就係普教中(學普通話無問題,普教中係好大問 ...
不客氣! 如決定讀陸小,小朋友之前又未接觸過普通話拼音,有時間咪讀下D興趣班。

LHT 程度一點也不淺,不是hea 讀的學校,中英數不停quiz!
高小中、英試卷出得頗深,尤其閲讀理解,要取高分除了讀好課本外,亦好靠學生本身語文能力和課外知識。數學卷考試題目多,平均一分鐘一條題目,需要同學好好撑握時間才可完成試卷。
至於校舍,當年面試時真的有覺得頗舊,感覺麻麻,但經過這數年,深深感受到LHT 各方面都做得好好,學校是用心去培育學生各方面長處,學生也很有自信,很主動。

‹ 上一主題|下一主題