用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤小學 呈分試疑問
樓主: ToMing123
go

陸慶濤小學 呈分試疑問 [複製鏈接]

lcffun 發表於 18-4-23 13:58
回覆 mormorl 的帖子

少少補充和分享:第一點,校舍內部上年暑假做了大裝修和設施更新,今年初禮堂也完成 ...
Great

mormorl 發表於 18-4-23 13:39
我是下一個學期陸慶濤小學家長。在這裡分享我的個人觀點,大家在同一題目上會有不同的看法。沒有必要聽取每 ...

1,2點都比你講中哂我嘅心聲所以最後我都無註冊陸小,而家成日都唔捨得架,因為我知佢係一間所好好嘅學校

回覆樓主:

學校外貌新舊, 同教學冇直接關係, 最重要學校理念是否合適小朋友。
校車路線問題, 太長車程都吾太合適小朋友啦!

assado 發表於 18-4-24 08:32
學校外貌新舊, 同教學冇直接關係, 最重要學校理念是否合適小朋友。
校車路線問題, 太長車程都吾太合適小朋 ...

其實係大人先會嫌棄學校細同舊

VS 嘅帖普遍唔揀陸小, 主要可能係 佢唔係一線直私, 同那批受歡迎直私比, 易比下去

陸小以前是津校時, 住將軍澳耐嘅居民都覺得佢係一間"渣"嘅小學, 改為直資, 可能無咁快改變大家觀感
羅氏是band 2, 無呈分就無得搏band 1 中學, 講真不是一個很吸引嘅龍
直資都要俾學費, 嫌吓校舍舊都好正常, 而且其他將軍澳直資校舍係靚一點嘛

考得直私, 唔係齋等大抽獎嘅, 都緊張小朋友前路, 註冊後有疑慮都正常, 但,而家返唔到轉頭大抽獎, 再諗都無用了吧?!

利申, 家人住將軍澳很久, 我也現正住將軍澳, 將諗住報另外兩間將軍澳直資, 但不會報陸小

回覆樓主:

陸小, 同其他保良局直資學校一樣, 學費不高, 但又有一定教學質素, 如教學理念認同, 都有一定吸引力。

回覆 bbcheung53 的帖子

津校年代,馮晴同陸小都係成績好,派位好既學校,所以先有條件轉直資。最初冇同羅氏結龍前,就真係唔夠吸引力。區內幾間津校差唔多成績但唔駛交學費,噤家長自然唔揀佢。羅氏DSE成績不斷進步,所以依幾年陸小又多番家長留意。以前嗰啲VS冇乜意思。

bbcheung53 發表於 18-4-24 09:40
VS 嘅帖普遍唔揀陸小, 主要可能係 佢唔係一線直私, 同那批受歡迎直私比, 易比下去

陸小以前是津校時, 住將 ...

羅氏有人話係band 1?

回覆 polliebb 的帖子

是呀,上年選校時幼稚園老師提醒小學校舍其實對小朋友來說間間都巳是很大,他們上堂大多在室內,不用太在意這個,最緊要是整體那間最適合自己小朋友。

陸小在津校時代已是區內一線很受歡迎的小學,成績好,很多學生都升去迦密英中,非常多人選讀。後來政府要轉全日制,便拆了陸小的下午班去千禧新校舍,變了現在的黃永樹小學,也是區內熱校。
陸小上午班便留在原址,轉做直資和羅氏做龍校。

陸小轉直資和同一間新直資中學(羅氏)結龍,當然是要時間去建立和證明他們的實力和成績,上年是第一屆結龍生考DSE, 成績非常好,出了位榜眼和22位outstanding DSE achievers,banding 應是b1b-b1c, 詳情可去中學版看看。

利申:我仔仔在陸小讀,讀得很開心。因有幾個直私offer,我上年最後都是給阿仔自己㨂最喜歡的一間來讀。

另最近在香港經濟日報有篇報導關於羅氏和陸小的一條龍理念和最新發展,收生取向,有興趣可作參考。

https://topick.hket.com/article/ ... %E5%AD%B8?mtc=10012

陸小津校年代係咪好"勁"我唔知,但應該唔係"渣"嘅小學。陸小在未轉直資之前,學校量產Band 1 學生,大部份學生都是派到迦密主恩英中。以家將軍澳受歡迎的津小保良局黃永樹小學前身都只是保良局陸慶濤小學下午校,陸小以前係上午校,所以認同係有條件先轉到直資。羅氏以前未有轉直資後的陸小學生直上時主要係收band 2學生,公開試成績太概係B1C-B2A,我想都不是太差吧! 舊年陸小直升上羅氏的學生第一年考DSE成績就進步不少,BK有姊妹話已有B1B水平,當然一兩年公開試升跌不能作準,要睇多幾年。但我覺得陸小和羅氏的潛力是不錯, 在我來說是一條吸吸引嘅龍。認同啲VS冇乜意思,又令我想起港同以前D VS Post 普遍回覆還是其他學校優勝,自己培養的學生考得好後,係BK現在變了一線名校。 其實唔同既網論壇都有說好和不好學校的言論,選學校要自己分析,不能盡信BK的言論,我覺得選一所合適自己小朋友的學校大過在這裡比併的所謂那間學校較優勝吧! 我想大部份人不會讀過幾間唔同的學校吧! 同埋每人心中把尺都唔同。

lcffun 發表於 18-4-24 11:04
回覆 polliebb 的帖子

是呀,上年選校時幼稚園老師提醒小學校舍其實對小朋友來說間間都巳是很大,他 ...
認同,校舍和千嬉校舍比實唔好,但都是80年代中的校舍以前40多人一班而家30人一班同每級只得4班一定夠用。就算大校舍,小學生冇可能都咁多時間行來行去,

校舍新舊在我角度不是太大問題。

升中要級前列位置始能有機會外闖,你亦不會hea讀,想hea讀,學校最低要求昰中英數三科合格始可以升班,否則要留班,要求也不算太高。

回覆樓主:

其實除了讀書,現在比較受歡迎的直私都會強調多元化視野、英文語境、正向教育、創意思維等。唔知陸小呢幾方面有冇優勢呢?

喜歡陸小係因為科學獨立成科而且有實驗做,星期五返半日亦讓孩子多些時間參與課外活動,之前去參觀也覺得學生頗開朗而且勇於表達,校長強調升中接龍也很impressive。
有聽過陸小課程較受歡迎的直資或一線官津淺,但“淺”是如何界定?是指某些科目,還是初小/高小課程?還是指沒有教快已經算是淺?請指教

回覆 flowerva 的帖子

陸小這幾方面也有強調,是否有冇優勢便視乎家長的要求和自己把尺怎樣量。我們也喜歡他是活動教學,小朋友上堂是分組坐,不定時便轉位,可和不同同學同組做討論和相處,上得很開心,即使每堂是一個鐘,也不覺悶,而且也吸收得很好,又有課外學習堂,又可動手做實驗,很好玩和充實。

多元化視野-》有不同方面的交流團、遊學團、同樂日、通識課、etc
英文語境=>有NET teachers, 英圖課、英文歌話劇、debate、speech, etc
正向教育=>著重品德德育培養、有不同的成長課和活動,家校合作去建立正向思維和反思、座談會、etc
創意思維=> 鼓勵多元創意和創作,有不同方法和活動給學生表現自己的創意和才華,尤其在音樂、視藝和科學方面

lcffun 發表於 18-4-24 23:10
回覆 flowerva 的帖子

陸小這幾方面也有強調,是否有冇優勢便視乎家長的要求和自己把尺怎樣量。我們也喜歡 ...

分小组學習好好, 師生有交流, 小组同學亦有互動交流, 每位同學都有機會發揮。

ToMing123 發表於 18-4-24 21:44
喜歡陸小係因為科學獨立成科而且有實驗做,星期五返半日亦讓孩子多些時間參與課外活動,之前去參觀也覺得學 ...

陸小課程無教快,用番正常岩年級嘅書。我最鐘意科學堂一年只有兩次考試,仲要係選擇題,唔需要串字,令學生唔會因為怕咗串字而唔鐘意科學。

ToMing123    發表於 18-4-25 14:51
‹ 上一主題|下一主題