用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請問有冇人可分享下ORT對小朋友有咩好? ...
樓主: lamlamlamchong
go

請問有冇人可分享下ORT對小朋友有咩好? [複製鏈接]

Cacameister 發表於 18-11-7 08:27
想請教,有時叫小朋友朗讀ort,佢隻隻字都要諗,或者好多都唔識讀,就讀得好慢,讀完佢個樣好似好無癮咁。 ...

我的小孩也是k2不過係大B. 我會讀一次(指讀)給他們聽,讓他們覺得有趣先,然後叫他們自己讀。因為有phonics基礎和學校有教sight words,加上我已經讀了一次的情況下,他們願意自己接著自己認字指讀。我有獎勵貼紙或蓋印章,夠10個印或貼紙可以在週末換嘢食或者換我讀多幾本書(而無需他們讀-一些較深但好好聽的那種,非ORT)。

幼稚園階段我好推介讀ORT!
PN開始讀level 1,頭三個level我有買點讀筆,等阿女放學後自己讀,到夜晚我就伴讀/指讀,一個個level咁上。書中插畫好好,可以考小朋友觀察力同講故事能力,書後問題又可以當閱讀理解/ 親子互動。

PN level 1-3,K1 level 3-5,K2 level 6-8,K3 level 8以上,睇到level 6-7開始睇橋梁書 / simple chapter book。

We

taiyeung 發表於 19-12-30 19:45
PN開始讀level 1,頭三個level我有買點讀筆,等阿女放學後自己讀,到夜晚我就伴 ...

請問你提到小朋友k3睇level8以上及睇chapter book,係唔係要配合家長平時主要用英文同小朋友溝通?
我女升k3,平時只講中文,識聽簡單英文但唔識講,我應該俾小朋友由level幾開始睇?

EudyptulaMinor 發表於 20-8-7 03:47
請問你提到小朋友k3睇level8以上及睇chapter book,係唔係要配合家長平時主要用英文同小朋友溝通?
我女升 ...

我哋無特別用英文同小朋友溝通,但在K1-K3伴讀時會同小朋友read aloud,小學老師讚佢oral & reading俱佳,所以父母同唔同佢講英文唔係最關鍵。

如果唔係好識講英文,可以買點讀版,小朋友容易模仿。建議由ORT level 4開始,有magic key出現之後會帶書中主角穿越時空,你可以去書局睇吓邊個level程度啱小朋友。

小朋友4-5 歲
普通學劵幼稚園
英文不算好 但上緊phonics

想搵啲岩程度既故事書睇多啲
ORT 買過十幾本
都鐘意一齊睇
但oxford 系列五花八門 鄧家庭版又學校版
又phonics 又有dolphin reader
應該點揀好?

taiyeung 發表於 19-12-30 19:45
PN開始讀level 1,頭三個level我有買點讀筆,等阿女放學後自己讀,到夜晚我就伴 ...

請問什麼叫橋樑書, 中文和英文書有那些書?
‹ 上一主題|下一主題