用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校唔講名次和Banding, 如何選校?
樓主: Ivy18018
go

學校唔講名次和Banding, 如何選校? [複製鏈接]

Ivy18018 發表於 18-4-21 16:52
KL3女校有直屬女子英中, 住TKO.
班主任只講囡囡適合讀中中女子中學,可選培道或九真。
其實我自己估計囡囡 ...

我估係學校做緊分流,想入到直中的起碼是b2a,你女可能是b2b,肯定不是b3,所以老師叫你選九真培道但又唔使德蘭。可照放直中乙一,反正只要是b2就有機會,但風險是兩間小學爭直屬位,若今年兩間小學的b1生大部分都保守選直中,b2直屬位競爭便很大。留上提及選SRL不無道理,一般b1生見位少唔選,SRL的直屬位又有剩流出公海,抽中的機會可能仲高過九真培道

你住TKO, 會否考慮博一下KL3校網的將軍澳band1學位?

Ivy18018 發表於 18-4-21 16:52
KL3女校有直屬女子英中, 住TKO.
班主任只講囡囡適合讀中中女子中學,可選培道或九真。
其實我自己估計囡囡 ...

band 2 lor

WinnieCatCat 發表於 18-4-21 20:40
我估係學校做緊分流,想入到直中的起碼是b2a,你女可能是b2b,肯定不是b3,所以老師叫你選九真培道但又唔 ...

幾年前已有網友提過,該校似乎係一向唔鼓勵B2生直升書院,建議外走,似乎都係傾向想多收一些B1生~~~

OB-father 發表於 18-4-21 19:11
問番上幾年啲師姐,差不多成績會派去邊幾間中學?我囡都係衣車六年級

我唔識師姐,問唔到。

Chenglc 發表於 18-4-22 14:02
你住TKO, 會否考慮博一下KL3校網的將軍澳band1學位?

我甲乙會放TKO Band 2A.
放乙三,班主任覺得唔應該放首五位,因為他區只得3個位。

elbar    發表於 18-4-22 22:12

Ivy18018 發表於 18-4-22 22:07
我甲乙會放TKO Band 2A.
放乙三,班主任覺得唔應該放首五位,因為他區只得3個位。
...
其實可以先填將官,再填TKO band 2.  EK評將官係band 1,不過佢始終唔係區內大熱,所以據老師資料,以往都有b2生派入。去到KL3, 對佢有興趣既人應該會更少
‹ 上一主題|下一主題