用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ...........
go

...........

Thanks

回覆樓主:

小一奥數?
+-×÷ 都未得, 解题都未識。

借位一問, 如果單純讓小朋友対數學有興趣有信心, 上那間較好, 我反對操的

SaiKungC9 發表於 18-4-26 15:02
借位一問, 如果單純讓小朋友対數學有興趣有信心, 上那間較好, 我反對操的

二間都吾好上, 都係操數。

我2個幼稚園時上開eyelevel 1-2年, 2個都K3下停左, 可以跟自己的speed 學到X法,  但當初上純因為幼稚園得閒, 早學數冇壞.  但eyelevel 唔係幾同本地小學的數課程, 且我上時是英數, 未必間間中文小學都有學英數, 唔多見有中數.      

數研就幾多小學有補數的朋友有上, 應該貼近小學課程. 主要是中數, 不過都有英數可補. 但我2個小學冇外補所以冇上過.

2間應都唔係操奧數.

我小朋友兩間都上過, 我覺得較年幼就可以上eyelevel, 有D推理題 (即係類似一條題目, 有一堆圖形排列, 要你估下一個圖形應該是邊個), 但上左小學後, 我覺得數研好D, 因為貼近學校教既嘢, 同埋有中文文字題, 小朋友要學識解題係好重要, 但呢樣嘢eyelevel係無既, 所以我先幫小朋友轉去數研

我又覺得數研唔算係操數, 佢哋係幫小朋友穩固一下學校學到的知識, 若果發現佢真係明哂, 咁就會教快少少, 教定下一課, 當預習咁, 不過我唔知係咪間間中心的導師都係咁教喎

HahaB 發表於 18-4-27 08:55
我小朋友兩間都上過, 我覺得較年幼就可以上eyelevel, 有D推理題 (即係類似一條題目, 有一堆圖形排列, 要你 ...

數研係咪都有自己教材,似唔似eye level咁一級級上?