用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名小中意收york小朋友?有無york畢業生分享下 ...
樓主: 豆太太
go

名小中意收york小朋友?有無york畢業生分享下 [複製鏈接]

Cosine122 發表於 18-4-23 16:57
小朋友P N to u 3都係York,眼見身邊都好多同學仔都入到心儀嘅學校,york都算係一間唔錯嘅學校嚟嘅....本人考 ...

請問小朋友是大B 或是細B, 我小朋友是細B,也是York 讀書,想了解身邊有無細12 有直私offer?

我小朋友未入讀,我吾知,但希望起度,有用家可以分享多d,因為就快要交辦學手續

豆太太 發表於 18-4-24 10:18
我小朋友未入讀,我吾知,但希望起度,有用家可以分享多d,因為就快要交辦學手續 ...

還有那幾間幼稚園有offer ?

細B考小一係無咁著數, 無論邊間名幼其實都差唔多, 真係好睇家長的付出同小朋友發展
york雖然好commercial, 但佢係少有的名幼又肯收細B, 對大細B一視同仁, 其他名幼只愛收大B
york考小一冇咩特別培訓, 但學術算深, 加埋考cambridge cert,  所以都有唔少offer, 當然父母背後付出先最重要

Luktaitai 發表於 18-4-24 11:34
細B考小一係無咁著數, 無論邊間名幼其實都差唔多, 真係好睇家長的付出同小朋友發展
york雖然好commercial,  ...

Cambridge Cert 其實吾難考, 家長肯自己教, 都可考到14-15盾。

深,好易變成拔苗助長,最後只有一少撮人受惠,以我所知,kv 課程就會看小一教乜而設計,intention 係學生輕易ham 接小一,可以理解到點解kv n sc 叩門能力高。
至於cam cert,not sure 直C有幾看重,若小朋友in 時串唔到老師問d生字,乜偱都冇用

回覆 assado 的帖子

Are you talking about Starter or Mover?

回覆 MrBeast 的帖子

Interview 要串字? 我以為正系考認字tim!!

考小一十萬種題目,七巧板丶看圖說故事丶記憶配對丶故事數學題丶拍籃球丶拋豆袋丶畫畫再解說丶時事常識⋯其實邊可能準備得晒。家長放鬆D,培養好禮貌丶語文能力,即使入唔到名校亦畢生受用。串字面試時的確有出現過,但覺得老師係想試小朋友phonics底子多過要求串啱。

limeandcoke 發表於 18-4-24 15:45

考小一十萬種題目,七巧板丶看圖說故事丶記憶配對丶故事數學題丶拍籃球丶拋豆袋丶畫 ...
Rumour 話只是考反應,所以cert 5 cert 冇所謂,叩門就可能有用

MrBeast 發表於 18-4-24 16:55
Rumour 話只是考反應,所以cert 5 cert 冇所謂,叩門就可能有用

有小朋友mover 15 shields,想叩某灣仔男津,in 都冇得in

monodad 發表於 18-4-24 18:10
有小朋友mover 15 shields,想叩某灣仔男津,in 都冇得in
個d要識飛先得,淨識郁唔夠ga

MrBeast 發表於 18-4-24 18:48

Sorry,講錯,係flyer 15 shields 都冇得in

monodad 發表於 18-4-24 18:51
Sorry,講錯,係flyer 15 shields 都冇得in
e+ d  通漲好西利

咁當然學校係一個因素啦,家長其實都好重要囉

人是用兩隻腳行的,但用兩隻腳行的不一定是人。

MrBeast 發表於 18-4-24 18:48

我仔sc同学扣入左呢間,应该冇flyer

HaYi 發表於 18-4-25 20:32
我仔sc同学扣入左呢間,应该冇flyer
dramatized 下多些趣味
joking aside, 身邊考叩插到一線名校中,全部能力都高,父母角色比學校重要

maomaofafa 發表於 18-4-23 17:40
有些學校收特別多超大和叻B,舊生子女,offer自然較好

呢個真。未入讀前已選過啲學生. 成績好都正路,而york就真係大細B都收
‹ 上一主題|下一主題