用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光 vs 聖保祿天主教小學 (跑馬地)
go

大坑真光 vs 聖保祿天主教小學 (跑馬地)

真心求教,大家会点揀?功課、考試比較?
(學费不考慮)

唔太清楚跑馬地聖保祿,不過坑真論功課、考試,都係屬於偏輕鬆,下學期大考係 6 月尾,算係有充足時間去溫書。除左中文深 d 之外,其他都正常(英文數學冇深),功課默書相對於其他學校真係唔多,記得中文好似冇咩背默。暑假係冇暑期功課,都係 d 自願網上練習(初小係咁,高小唔知)。

講升中的話,就算坑真係聯繫,真小入得返真中嘅都有 6-7 成。如果係目標係入 d 神校如同區嘅 MSS、SPCS 等,咁聖保祿嘅課程應該會稍稍更貼近佢地,尤其聖保祿非常重視英文,佢好似今年話開始唔用 textbooks,用故事書教英文(有錯用家請指出)。當然,你可以一路自己谷學業/培育然後入神校。

如果你要講中學 DSE,聖保祿會多 d 人主科全 5,但係坑真都唔係差太遠。睇下你你覺得邊間中學好 d,d 用家分享都係話不論中小學,聖保祿會多野做過坑真。

lawliu 發表於 18-4-21 12:42
真心求教,大家会点揀?功課、考試比較?
(學费不考慮)

兩間各方面都差不多,只係宗教有分別,和一間要俾學費,一間免費,論升中,SPPCS近年近乎全升,穩陣率較高~~~

mcl203 發表於 18-4-21 16:02
兩間各方面都差不多,只係宗教有分別,和一間要俾學費,一間免費,論升中,SPPCS近年近乎全升,穩陣率較高 ...

感謝资料。
聖保祿每天有功課堂比小朋友做功課嗎?功課多吾多?

lawliu 發表於 18-4-21 18:42
感謝资料。
聖保祿每天有功課堂比小朋友做功課嗎?功課多吾多?

有小朋友喺學校做晒功課先返屋企,亦有小朋友返屋企要做兩個鐘功課,學校功課唔多,不過小朋友主動性弱,幾少功課都可以慢慢玩

回覆樓主

st paul cat 000可叩門嗎?

pekovian 發表於 18-4-22 22:46
st paul cat 000可叩門嗎?

最少要一個1

1998Ruby1998 發表於 18-4-21 15:36
唔太清楚跑馬地聖保祿,不過坑真論功課、考試,都係屬於偏輕鬆,下學期大考係 6 月尾,算係有充足時間去溫 ...

st. paul cat係咪好傳統呢?

^GGmami^ 發表於 18-4-22 22:34
有小朋友喺學校做晒功課先返屋企,亦有小朋友返屋企要做兩個鐘功課,學校功課唔多,不過小朋友主動性弱, ...

請教: 小一係咪冇考試?

lawliu 發表於 18-4-23 08:47
請教: 小一係咪冇考試?

上學期無,下學期有測考

^GGmami^ 發表於 18-4-23 09:04
上學期無,下學期有測考

睇來"小一適應期"很好!

回覆 TingKU 的帖子

係傳統中見不傳統,由於學校有好多年歷史,課程架構都好鞏固,但又會與時並進,唔會故步自封。

舉一例子,早前小三有一活動要外出參觀柴灣,認識社區,呢個係一個跨學科活動,包括中文、常識、ART。亦見到學校有參加校本支援計劃,提升同改善課程,所以真心欣賞學校的管理。

PTL_L 發表於 18-4-23 12:06
舉一例子,早前小三有一活動要外出參觀柴灣,認識社區,呢個係一個跨學科活動,包括中文、常識、ART。亦見 ...

謝謝资料; 另想问除了测考前多功課外,平常都Ok嗎?
要每天外補應付嗎?

lawliu 發表於 18-4-23 14:11
謝謝资料; 另想问除了测考前多功課外,平常都Ok嗎?
要每天外補應付嗎?
...

我覺得小一功課唔多,一般4-5樣,功課堂通常做咗一半至大半。測驗前一兩日直情無功課。

學校應該唔算嚴。我女D同學好活潑,我女自己上咗小學亦多嘢講咗好多。

鋼琴媽媽 發表於 18-4-23 14:44
我覺得小一功課唔多,一般4-5樣,功課堂通常做咗一半至大半。測驗前一兩日直情無功課。

學校應該唔算嚴。 ...

感谢资料

回覆 lawliu 的帖子

需否補習就視乎小朋友的能力同需要,我小朋友小四,平時做功課自己完成,我只會抽對抽改,默書評估都唔跟,只跟測考,始終影響呈分及落成績表,但有補專科

PTL_L 發表於 18-4-23 15:29
回覆 lawliu 的帖子

需否補習就視乎小朋友的能力同需要,我小朋友小四,平時做功課自己完成,我只會抽對抽 ...

感謝资料