用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵芳區中學叩門一問
go

葵芳區中學叩門一問

[tr][/tr]
小朋友今年小6 有ADHD所以成績好飄忽 一時好一時差
呈分試前成績徘徊係band1尾至2尾
但3次呈分試成績未如理想
最終成績跌落band3頭
分數低往往因為寫字筆畫穿頭。 算式岩但抄錯答案 (如算式56但抄左50)等careless mistake導致分數低 但每級老師比佢既評語都話有資質但需發掘 所以我好擔心中學
只望入到band2尾既中學
抽獎時第1志願已係band2尾學校 第2志願無辦法只好放band3 但好驚抽到band3學校 想準備叩門
但個別學校睇成績表可能已經唔派表
請問band2尾學校有無邊間門檻無咁高呢?

heismama 發表於 18-4-21 08:17

放榜前上網或打電話去問幾時有報名表,叩門一定難過自行,一定千揀萬揀,但如唔理想一定盡叩。咁試燕京丶皇仁

heismama 發表於 18-4-21 08:17

咁你頭兩次呈分試成績係band幾 ?自行揀嗰兩間有冇機會呢?

pcy307 發表於 18-4-21 15:04
咁你頭兩次呈分試成績係band幾 ?自行揀嗰兩間有冇機會呢?

如果叩燕京你预200人叩4個位...叩門時即時填表如成績和操行oK即面試, 面試情況要讀ㄧ编文章中英各ㄧ, 通識题有幾题, 按你標青的興趣問問題, 問你清不清楚此校...等等...之後叫你等電話。
如有興趣知更多可PM我

kkwy719 發表於 18-4-22 00:09
如果叩燕京你预200人叩4個位...叩門時即時填表如成績和操行oK即面試, 面試情況要讀ㄧ编文章中英各ㄧ, 通識 ...

其實叩門仲難過自行...最好不用叩門啦!