用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 救教
go

救教

荃灣區第三次呈分失手b1跌落b2頭、甲、乙頭填可風。風險是否很大😭第二和第三填廖和李。可行嗎?;多希望得到你們意見

elbar    發表於 18-4-20 17:05

我都想知呀??

Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆 roverwtf 的帖子

如確定你B2頭, 可風一定冇機會, 乙二填廖/李, 如B2生, 唔放乙一, 一定冇位了

請問如以下排位, 可以嗎? (因自行是: 1風, 王少清)
放甲:可風 > 王少清>何傳耀
放乙: 王少清> 可風> 何傳耀> 廖寶珊> 李誠碧

如扣門: 可扣王少清機會大嗎?
Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

roverwtf 發表於 18-4-20 14:47
荃灣區第三次呈分失手b1跌落b2頭、甲、乙頭填可風。風險是否很大😭第二和第三填廖和李。可行嗎?; ...
因呈一及二肯定是B1,自行時可能已入心儀那2間之一。現在可能是邊緣人。
我自己會穩陣些,頭位填廖/李,最多派位後去叩門(因孩子只是失手,基本原是B1料)。

如確定是band 2玍就一間band 1校都唔好填才是上策,你好大機會頭5志願都唔入

回覆 熱媽 的帖子

想請教下,我仔仔都是呈一,二都是B1,呈三現在是邊緣人,想知道甲部怎麼填,是填B1學校還是廖,李。

我會甲1墳B1C(博下),乙1~2係廖/李,穩陣D

CHESFORDTAI 發表於 18-4-20 16:51
回覆 熱媽 的帖子

想請教下,我仔仔都是呈一,二都是B1,呈三現在是邊緣人,想知道甲部怎麼填,是填B1學校 ...
我會甲1墳B1C(博下),乙1~2係廖/李,穩陣D呀

roverwtf 發表於 18-4-20 14:47
荃灣區第三次呈分失手b1跌落b2頭、甲、乙頭填可風。風險是否很大😭第二和第三填廖和李。可行嗎?; ...

如邊緣人只可博乙一, 之後當自己band 2

乙一:可風
乙二/乙三: 梁/聖
乙四/五: 外區band 2
乙六之後: 林/姚/呂

AppleChow 發表於 18-4-20 16:24
請問如以下排位, 可以嗎? (因自行是: 1風, 王少清)
放甲:可風 > 王少清>何傳耀
放乙: 王少清> 可風> 何傳耀 ...

乙部咁排, 如band 1王少清, 但如真係band 2生, 死得. 一定碌去band 3.
每年都有錯配, 就係家長亂填

借位一問, 葵青區, 女B1, 老師教頭五位填B1校, 之後B2校(大約7-8間), 再填番B1校, 這個排法可以嗎?

熱媽 發表於 18-4-20 17:25
我會甲1墳B1C(博下),乙1~2係廖/李,穩陣D呀

如真係band 2, 乙二填李都無位喎, 只可博乙一 band 1, 乙二要當band 2排, 即係梁/聖

stepbystep88 發表於 18-4-20 17:37
借位一問, 葵青區, 女B1, 老師教頭五位填B1校, 之後B2校(大約7-8間), 再填番B1校, 這個排法可以嗎? ...

其實真係band 1, 一定入band 1校, 如唔夠位都只係入第一間band 2, 咁再填返b1做咩呢, 今年點解咁多老師咁古靈精怪

回覆樓主

通常係為左填滿30格

如果缺位,頭五間band1,之後第六七八九都估計無位,就叫你填b2 係乙六。盡快搶b2位咁解。

但係有時家長唔完全掌握遊戲規則,變成亂填咁。

我估下㗎咋

聞一多 發表於 18-4-20 17:55
通常係為左填滿30格

如果缺位,頭五間band1,之後第六七八九都估計無位,就叫你填b2 係乙六。盡快搶b2位咁 ...

荃灣唔會填得満30間

oiyau2005 發表於 18-4-20 18:08
荃灣唔會填得満30間

完全明,填到盡

stepbystep88 發表於 18-4-20 17:37
借位一問, 葵青區, 女B1, 老師教頭五位填B1校, 之後B2校(大約7-8間), 再填番B1校, 這個排法可以嗎? ...
葵青區哪間小學?老師咁奇怪, 教你後面填番b教你後面填番b1校。

oiyau2005 發表於 18-4-20 17:37
乙部咁排, 如band 1王少清, 但如真係band 2生, 死得. 一定碌去band 3.
每年都有錯配, 就係家長亂填
...

我個小朋友呈ㄧ,二都是Band1,但呈三失手,學校話係Band1-2。
請問如同時想學校寫推薦信是否收生機會大些? L如同時有推薦信向可風及王少清扣門又是否機會更大?請問知道有幾多扣門位?幾時會知扣門成功呢?
Tks!

AppleChow 發表於 18-4-21 10:52
我個小朋友呈ㄧ,二都是Band1,但呈三失手,學校話係Band1-2。
請問如同時想學校寫推薦信是否收生機會大些? L ...

咪係囉,你邊緣人更加唔可以亂填。

你乙部:王少清> 可風> 何傳耀> 廖寶珊> 李誠碧,根本係亂咁填,完全冇理過派位機制,如果真係b2生,必定派去b3

邊緣人只可以咁填,冇得揀
乙一:b1/廖/李
乙二/三:梁/聖
乙四之後:b3或外區band

叩門位每間都好少,臨放榜前幾日上各校網dl介請表填好,之前影印定文件,放榜當日就要跑去,分秒必爭。

校長信照寫但我覺得冇咩用。