用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聯繁 \ 直屬位
go

聯繁 \ 直屬位   [複製鏈接]

中學在乙部如註明有聯繁 \ 直屬位時, 係點派 ?

如皇仁, 有51個非保留位, 16個聯繁 \ 直屬位

是否軒小等聯繁小學 只抽 或先抽那16個聯繁 \ 直屬位 ?

而其他人只抽那51個非保留位 ?
   6    0    0    0

fckmama 發表於 18-4-20 13:54
中學在乙部如註明有聯繁 \ 直屬位時, 係點派 ?

如皇仁, 有51個非保留位, 16個聯繁 \ 直屬位
係。有聯繫/直屬既小學生, 將學校放响乙一, 就表示接受聯繫/直屬位, 可以先抽聯繫/直屬位。抽唔到, 出公海又再多抽一次公海位。

I see.  Thanks a lot

little_yolky 發表於 18-4-20 14:01
係。有聯繫/直屬既小學生, 將學校放响乙一, 就表示接受聯繫/直屬位, 可以先抽聯繫/直屬位。抽唔到, 出公海 ...
有個問題,如直中屬B1有80直屬‍‍位比小學,又剛好小學有90人填了乙一,頭30名屬B1,之後40名是B2生,最後20位是B3生,直中是否無論B1/2/3都要照收?

熱媽 發表於 18-4-20 16:56
有個問題,如直中屬B1有80直屬‍‍位比小學,又剛好小學有90人填了乙一,頭30名屬B1,之後40名是B2生,最後 ...
聯繫/直屬位只會收B1/B2學生, B3學生係無份的。只有一條龍學校會全線收晒

2jkidsfather    發表於 18-4-23 08:38

回覆樓主:

我想問聯繫學位是抽先還是甲一乙一之後先抽?

fckmama 發表於 18-4-20 13:54
中學在乙部如註明有聯繁  直屬位時, 係點派 ?

如皇仁, 有51個非保留位, 16個聯繁  直屬位

都係跟Band+隨數號碼派位,只係當小朋友乙1選直屬中學,派位時就會睇下有冇直屬學位,如果有就有位,如果冇,就睇下非直屬學位仲有冇,有就有位,冇就即係派唔到,再睇小朋友下一個選擇

little_yolky 發表於 18-4-20 16:58
聯繫/直屬位只會收B1/B2學生, B3學生係無份的。只有一條龍學校會全線收晒
請問如果b1,2人數多過直屬位的話會如何處理

hermanmum 發表於 18-4-21 20:15

抽其他位

直小B1學生抽先,有剩到直小B2生抽。若直屬位未能滿足直小B1/2學生,未能享用直屬位既學生依一般抽街位程序處理~~~

tonylihk 發表於 18-4-20 18:21
我想問聯繫學位是抽先還是甲一乙一之後先抽?
抽甲部先。不過甲部沒有聯繫位,大家一樣咁抽。之後才乙一的聯繫位

回覆樓主:

小女是聖心小學,而聖心書院有104個直屬位。

請問若果我甲一(英華),甲二(聖心)
乙一(聖心)
若英華落選,聖心還有機會嗎?(因我放甲二)

如果你女兒是band1組別學生,乙一應該穩陣。

回覆樓主

想問如直屬位可供所有小學學生直升,係咪代表即使是band3也可以直升中學

Marie_m 發表於 18-4-23 00:24
想問如直屬位可供所有小學學生直升,係咪代表即使是band3也可以直升中學

你好似無聽書喔 你望返上面5樓已經講咗啦。

rulerL 發表於 18-4-23 02:08
你好似無聽書喔 你望返上面5樓已經講咗啦。

想知清楚係因為已有規定係band3無份,定因直屬唔夠位先無份?

回覆 Marie_m 的帖子

Reserve places are only for Band 1 and 2  feeder primary school students. If there are not enough Band 1 and 2 students, the remaining reserve places will be opened for public.

2jkidsfather    發表於 18-4-23 08:37

醒目開學勳章 王國長老

Marie_m 發表於 18-4-23 06:02
想知清楚係因為已有規定係band3無份,定因直屬唔夠位先無份?

係規定 B3 無份
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

如此, B1先抽, 正常情況會入晒, 而B2生就抽餘下既直屬位, 正常有部份B2生會入唔到。
如果直屬學校係較熱門既B1校, 又或者該區B1位不足, 出公海時大抽奬位應該已全數被同區B1學生吸納, 所以直小B2生出公海也是沒有希望的。所以, 有直屬位既邊緣學生, 乙二一定要揀B2的, 因為如果入唔到直中, 表示一定係B2。B2學生就算位多既區, 乙二都好難執到雞。

當然, 同學可以搏D冷門B1或他區位。

Marie_m 發表於 18-4-23 06:02

其實EDB網上份FAQ講得好清楚:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/QA_2018_TC.pdf

P.11

經扣除重讀生學位及自行分配學位後,直屬/聯繫中學須為直屬/聯繫小學保留85%/25%餘下的中一學位。小六學生如就讀於直屬或聯繫學校:

(a) 屬於學校網第一或第二派位組別;並
(b) 以其直屬/聯繫中學作為乙部按學校網的學校選擇的首選學校

便有資格獲派保留學位。如連繫中學選擇同時取錄學校網第三派位組別的學生,則該組別學生亦符合資格。家長可向子女就讀的直屬或聯繫學校查詢。

你要知答案, 就去問番直屬/聯繫中學, 不過本身派位機制, 只會為B1和B2學生安排使用直屬/聯繫位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題