用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 理大眼科視光學成神科 畢業生平均月薪人工逾3.3萬元 ...
go

理大眼科視光學成神科 畢業生平均月薪人工逾3.3萬元 [複製鏈接]

Terencema7 發表於 18-5-25 09:12
呢d 輔助專業人工生命好短,起薪點睇落高,但去到尾都係政府薪酬33A 即$67k....去到max 可能已經40幾歲, ...

我認同 "Terencema7" 觀點

如果HKDSE拿到30分 , 都證明個學生有一定能力 , 點解唔出去社會碰碰運氣 , 點都好過在醫院做輔助醫療 , 份工死板日日等收工 , 雖然起薪點高 , 但十多年便到事業頂薪點 , 晉升機會有限 , 有時做會計big4十年都唔止呢個人工 , 安穩的生活會埋沒一個人的潛能

我30年前考到衛生署的 scientific officer , 人工是專業職系 , 當時去威爾斯 second in , 個辦公室在殮房附近 , 我不太喜歡醫院工作環境 , 而且份工最多只有一級升 , 最終冇做份工 , 之後幾十年工作生涯有起有跌 , 但肯定精彩過喺醫院做 , 可以在工作中四圍睇下個世界 , 接觸不同的事物和各地的人 , 人工到今日亦都唔會跑輸 , 肯定冇後悔當年的抉擇

‹ 上一主題|下一主題