用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問學之園和龍校如民生,培正,你們會怎樣選? ...
go

請問學之園和龍校如民生,培正,你們會怎樣選?  

現小朋友在學之園讀得好開心,成日分享學校的事,藉唔藉得轉去龍校呢?
龍校搭校巴車程都一小時

熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-5-14 08:56

視乎你考到邊間龍幼

兩間都有呀
那邊間先會轉呢?

catbee 發表於 18-4-19 18:47
現小朋友在學之園讀得好開心,成日分享學校的事,藉唔藉得轉去龍校呢?
龍校搭校巴車程都一小時 ...

讀得開心就唔好轉,學之園又是好學校,轉咗讀得唔開心咪仲衰。

回覆樓主:

我會轉龍校, 一鳥在手勝過百鳥在林,進可攻退可守, 你可以照考其他心儀直私。

唉,就係唔知轉唔轉好
驚轉左之後唔慣後悔
但又真係有人跟我說一鳥在手好過百鳥在林

我同你差唔多,又係讀緊 LH N班, 有 SPK K1 同 St Cat K1 offer, 考慮緊 K1轉唔轉,我女讀 LH 上學期差唔多日日都大喊住話唔返學,下學期開始好好多,而家久唔久返學先喊少少,但睇得出其實佢返學好開心,成日唱學校歌同校歌,開始習慣,所以15,16轉唔轉,轉又轉邊間好?打算呢個月決定

PC我未讀過,不作comment,MS同SPK絕對值得轉。而且正確嘅諗法係要訓練到小朋友可以適應於不同環境中學習,否則將來升小、升中或什至外出學其他課程及參與課外活動點算?唔同叫LH包辦晒?

其實睇吓你target咩小學
LH:有自己一套教法,學校在學術/技巧方面都幫你預操同學去考學校,佢哋過往幾年嘅學生都考得唔錯, 網上有post(龍年我朋友個女有7個offers)
龍校:正正常常教法,不會教得深,不會操小朋友出去考小學,所以你要大家的「進可攻,退可守」,最好要自己出去操,睇埋小學收生率,你講嘅其中一間K班有300多人,但小學不會收晒,大約有100個可能無offer (龍年我女就係讀緊你諗嘅其中一間龍校,我哋未認清遊戲玩法,無操過佢去考咗5間學校,結果無一間有offer(emoji))
《以上只可參考,選擇仍在你手(emoji)》

轉硬!!!
我會選擇PC

醒目開學勳章

ccccharles 發表於 18-4-20 00:46
我同你差唔多,又係讀緊 LH N班, 有 SPK K1 同 St Cat K1 offer, 考慮緊 K1轉唔轉,我女讀 LH 上學期差唔多 ...

一定去 spk

gelgel320 發表於 18-4-20 08:37
其實睇吓你target咩小學
LH:有自己一套教法,學校在學術/技巧方面都幫你預操同學去考學校,佢哋過往幾年 ...

咁你個女龍校小學部收嗎?

當你發現間間直私都幾千人爭的時候,甚至報簡介會都幾分鐘沽清,你會發現龍幼的重要。

Angelina_barbie    發表於 18-12-6 16:08

回覆 catbee 的帖子

我會轉, 始終有個backup, 民生培正都唔差, 其實我覺得小朋友適應力強, 唔怕轉。
LH 有好好support 考小一(直私), 但唔代表一定考到, 今年都有人零offer, 當然亦有好多考得好好, 今年總括考出來的成績亦不錯。

我是用家,我都好喜歡學之園, 老師亦好好, 小朋友亦返學開心, 只係覺得in小一這個遊戲太大壓力,如果有得揀升讀龍校也不錯。

我當年一間龍校都冇考, 一心升學之園。

回覆樓主

Pc 用家,pc 宗教味濃,學術同LH 差好遠,但勝在德育同老師好好,學校環境大同靚,有自費課外活動,小朋友歸屬感強,讀得開心。你要先諗下pc 小學係咪你杯茶,85% 其實多數可以直升培小。因k 學術唔夠, 預左要額外花時間同金錢外補,起碼英文我知好多同學都有補。培小教淺考深,所以k 時要開始自己做好準備。

如果你係怪獸型家長,pc 絕對唔適合你。如要學術,揀LH 或MS比較適合。

回覆樓主:

曾經有一段真實往事,有一位小朋友K1時考獲眾多offer,包括龍幼如MS, PC, GH.....等等。當時該位媽媽認為女兒資質過人,一心考入DG,所以揀咗SC。兩年後考P1,獲得零offer之慘烈戰況,該位媽媽後悔不已,心痛欲絕,認為自己之決定害了小朋友,最後只能靠抽獎有幸入到地區一線津。該小朋友現在徘徊中上游成績,媽媽每年為女兒寫插班信希望可以入返PC同GH,但願天道酬勤,祝她成功。

monodad 發表於 18-4-21 21:55
曾經有一段真實往事,有一位小朋友K1時考獲眾多offer,包括龍幼如MS, PC, GH.....等等。當時該位媽媽認為女 ...

咁似我朋友個仔,捨PC揀St CAT, 考直私冇offer(佢仔高大醒目唔怕醜,父專業人仕,真唔明點解冇),最後抽中地區一缐,佢當年都話後悔放PC

如果覺得愉快學習,在多創意遊戲中學習適合囡囡,轉去 SPK 又是否合適?SPK 是傳統龍幼,聽聞 85% 升小,但如果將來較喜歡  IB 課程,咁讀 SPK 又是否適合?(SPK 好似係傳統課程沒有 IB?唔肯定,錯咗請見諒)但如果唔轉去 SPK,留喺學之園或轉去 St Cat,又怕 K2 考直私會無offer,到時好似上面媽媽講後悔莫及就慘,好煩惱,同樓主媽媽一樣,轉唔轉龍校好... 仲有樣野擔心,龍校出名學術淺,如果唔好彩升唔番龍小,出嚟公海面試就唔夠 competitive,到時又係慘... 好怕自己決定影響咗個女...

假設你小朋友適合傳統教學,有幾多間小學比民生,培正好或更吸引你? 更好更吸引的,相信競爭非常大。如果你滿意民小培小,當然揀龍幼。很來LH學生也考民小培小,但學位是很少給非幼稚園生的。如果小朋友不適合傳統,當然LH,預備好小朋友各樣才能,報小學。
當然民小培小也不是100%收得唒自己幼稚園生,但呢兩個間已經百份比較高,宣幼只收一半。

ccccharles 發表於 18-4-22 02:50
如果覺得愉快學習,在多創意遊戲中學習適合囡囡,轉去 SPK 又是否合適?SPK 是傳統龍幼,聽聞 85% 升小,但 ...

識3個LH N朋友有SPK offer,全部轉晒入SPK,另外有10幾個轉咗去SH,10幾個去咗GH。

SPCS係冇IB stream,但中三已經多數人去考igcse,中六仲有好多人用GCE成績經non jupas 咁入咗香港各大學。

SPK訓練出嚟嘅女係獨立,有淑女氣質同自信嘅特質,聽聞今年SPK入DG嘅人數多過咁多間LH加埋。