用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 主流幼稚園問題(長文)
go

[學校] 主流幼稚園問題(長文)

我仔係自閉症譜系加發展遲緩,現就讀下午班k1!我係開學冇耐都怕佢跟唔上,之後同老師坦白佢既情況,都有提及佢有返訓練,諗過要佢留班而且都寫左信比校長希望可以留全日班嘅K1俾佢!
之後問返訓練嘅老師意見,老師都對佢有信心覺得佢可以升K2,於是我就同老師講希望佢可以直升k2,但係老師都唔贊成仲叫我見校長,校長更加唔贊成我仔升班話會幫我留位,於是我就話過埋上學期睇吓班主任點樣評估佢先算!
之後不出我所料全部都唔合格,我都矛盾左好耐升或留,就連訓練嘅老師都卻步見到咁樣嘅評估成績!當我心灰意冷要留班嘅時候原來學校完全冇留個全日位俾我仲要剩返下午班既位,佢話如果我想爭取就要寫多次信俾佢,我話我之前寫咗信俾佢,校長就話因為我太遲決定先至咁,但係我明明記得佢有答應過留位俾我到而家好似完全冇發生過咁,
而且個校長係咁話覺得我好快有i位(其實排咗一年都冇)跟住又話如果有i位都叫我走,其實我覺得佢唔想浪費個學位俾我先至喺度Hea我,根本一啲同情心都冇而且亦都唔包容,就連個到校服務由開學排到而家都冇聲氣。家人叫我轉校,唔知大家有什麼意見呢(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)thx

回覆樓主:

仔仔在這學校有得著嗎?學到甚麼?他有朋友嗎?他開心嗎?你有甚麼後著嗎?

lobb2015 發表於 18-4-19 20:17
仔仔在這學校有得著嗎?學到甚麼?他有朋友嗎?他開心嗎?你有甚麼後著嗎?
...

冇後著呀,都開心既,學校旅行都見有同學同佢一齊玩,而且佢一路有返訓練其實一路都有進步

回覆樓主:

你冇後著,又何來轉校?
你話宜家 K1 下午班,同埋做緊治療/訓練,咁治療訓練是早上?
轉全日你點做治療訓練?
現在的學校,照升上K2有位?
如果你好想轉校,都要出來搵啦。

lobb2015 發表於 18-4-23 10:03
你冇後著,又何來轉校?
你話宜家 K1 下午班,同埋做緊治療/訓練,咁治療訓練是早上?
轉全日你點做治療訓練? ...

K2有冇位就不清楚,現在係早上返訓練,不過我係自費既,所以時間方面可以調動,已經寫左第二次信俾學校,吾知有冇機會!(emoji)

maybeechong 發表於 18-4-23 10:07
K2有冇位就不清楚,現在係早上返訓練,不過我係自費既,所以時間方面可以調動,已經寫左第二次信俾學校, ...

自費訓練可以調時間? 我覺得好難搵自費訓練係啱時間喎!淨係職業治療就已經好難。你問吓先好呀。

lobb2015 發表於 18-4-23 10:11
自費訓練可以調時間? 我覺得好難搵自費訓練係啱時間喎!淨係職業治療就已經好難。你問吓先好呀。
...

好啊,謝謝你提醒!我自費嗰邊除咗綜合訓練係早上,其他小組同職業都係每個月不同的,每個月既時間表都不同

maybeechong 發表於 18-4-19 14:21
我仔係自閉症譜系加發展遲緩,現就讀下午班k1!我係開學冇耐都怕佢跟唔上,之後同老師坦白佢既情況,都有提 ...

樓主完全明白你感受 我女都入左一間完全唔包容既i位幼稚園 兼收老師經常性話佢程度趕唔到k2 係咁要佢轉s位 但已去cac做評估 醫生認為唔需要讀s位 同可以19年入讀正常小一 但個老師都仲話佢跟唔上 想佢重讀k2

zarita 發表於 18-4-26 20:25
樓主完全明白你感受 我女都入左一間完全唔包容既i位幼稚園 兼收老師經常性話佢程度趕唔到k2 係咁要佢轉s位 ...

I位都不包容咁恐怖我想知邊間喎,咁你有冇問訓練老師既意見呀?最後有冇照升k3呀?

maybeechong 發表於 18-4-26 20:31
I位都不包容咁恐怖我想知邊間喎,咁你有冇問訓練老師既意見呀?最後有冇照升k3呀?
...

學校就pm你講啦 其實言語治療師都話佢叻左好多 無提及過要留班 係個兼收老師係咁話佢唔得唔得 語氣係好不屑 好唔友善 唔單係我覺得 而係其他兼收家長都覺 仲係咁話之前個兼收老師好好

zarita 發表於 18-4-26 22:02
學校就pm你講啦 其實言語治療師都話佢叻左好多 無提及過要留班 係個兼收老師係咁話佢唔得唔得 語氣係好不 ...

好呀,麻煩pm學校名,老師吾包容又冇愛心小朋友返學都吾開心!咁其他兼收位學生有冇呢啲對待啊?

你除了上中心訓練,你可以找上門訓練教師是有所幫助,我的囝囝有很大的改進。

meishe 發表於 18-5-21 22:16
你除了上中心訓練,你可以找上門訓練教師是有所幫助,我的囝囝有很大的改進。 ...

多謝提點,不過九月會有到校服務

你要努力,因為到校服務都是要家長幫助囝囝的,加油呀!

回覆樓主

其實點解要轉全日班呢?你小朋友依家最需要嘅係訓練,無論出外搵又好,自己家居訓練都好,而唔係需要全日班!
再講,全日班通常只會俾自理能力叻丶雙職父母嗰啲,所以佢地唔會俾sen學生,上午班都比較難,因為下午班老師容易照顧(人數較少)!
你未派到i位前,真係需要加緊訓練(emoji)(emoji)
而且如果你讀下午班仲好,上午時間訓練係最好,又易排D…

Tarttatt 發表於 18-5-25 11:37
其實點解要轉全日班呢?你小朋友依家最需要嘅係訓練,無論出外搵又好,自己家居訓練都好,而唔係需要全日班 ...

來年會有到校服務,所以冇左兼收位了!所以點都會係返原校讀落去,不過有冇得轉全日、上午就要睇學校了

maybeechong 發表於 18-4-19 14:21
我仔係自閉症譜系加發展遲緩,現就讀下午班k1!我係開學冇耐都怕佢跟唔上,之後同老師坦白佢既情況,都有提 ...

照讀有到校,下午半日你都返左一個學期

lam133 發表於 18-5-27 18:35
轉校

依家又收到兼收位信,都大機會會放棄到校轉兼收位

maybeechong 發表於 18-5-27 18:38
依家又收到兼收位信,都大機會會放棄到校轉兼收位

其實樓上Jm講得岩,
半日上午也可以,全日就無可能…

lam133 發表於 18-5-27 18:43
其實樓上Jm講得岩,
半日上午也可以,全日就無可能…

即使係到校同兼收位都係學校度上訓練,依家有得選擇已經好開心