用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報2019-2020 SC PN
go

報2019-2020 SC PN

新手媽媽想請教大家
我仔仔係2017年2月出生見網上報PN大多由今年7-8月開始交表
請問一下如要擰表係咪都係果段時間先有得擰?
見有家長話要排隊
幾時先會知道幾時同有咩途徑可擰表?

PS:有朋友個仔同我仔同年同月出生
佢話已經有SC PN OFFER?
唔係今年8月先到我地申請咋咩?
有得偷步?

回覆樓主

佢會唔會係大一年或者playgroup offer?

佢應該係講緊 playgroup 有 offer , 因為 PN 通常係十月之後先申請, 你留意校網會通知, SC 係首先你要交齊文件, 例如出世紙個copy, 回郵信封, 然後 SC會寄番一張印上面試日期及時間的面見證 (學校強調面試日期及時間不得更改),面見證的下半部份是家長填寫資料後以掛號方式寄回SC,最後家長就按照面試日期帶同小朋友及面見証面試, 今年PN入學首次面試日期係 25/1,所以你差不多有9個月時間幫你小朋友做好準備

Meslly 發表於 18-4-18 23:07
新手媽媽想請教大家
我仔仔係2017年2月出生見網上報PN大多由今年7-8月開始交表
請問一下如要擰表係咪都係果 ...

如有心讀sc,建議樓主報pebbles,成功率都唔錯,我識人讀嘅都有offer。

uscayenne 發表於 18-4-18 23:09
佢會唔會係大一年或者playgroup offer?

我都有咁問,問係咪有pebbles offer,佢又話唔係

mandychan62622 發表於 18-4-19 10:30
佢應該係講緊 playgroup 有 offer , 因為 PN 通常係十月之後先申請, 你留意校網會通知, SC 係首先你要交齊 ...

多謝你咁詳細既資料
想請教d form係到時上網填定係去排隊擰架?
有冇話只收幾多份form?

acqueen 發表於 18-4-19 10:50
如有心讀sc,建議樓主報pebbles,成功率都唔錯,我識人讀嘅都有offer。

我都打算幫個仔試下排pebbles呀
不過佢已經14個月,係咪冇咩機會有offer?

我之前一直想自己同BB都放鬆d
所以冇一早就幫佢報咁多野

Pebbles 我上年7 月排到而家都未有位

回覆 Meslly 的帖子

到時校網會公佈幾時收申請 ( SC 申請只係要你遞交出世紙副本,幾個回郵信封),然後等學校寄面見証俾你,面見証的下半部就係申請表, 所以每位小朋友只得一份申請表.
至於 Pebbles playgroup 真係要排好耐

Meslly 發表於 18-4-19 17:23

排得嚟你都in完N了

Meslly 發表於 18-4-19 17:23

呢排多位呀,好多人quit左,試下啦,唔識一定無機會

有無人排左 pebbles ... 唔知要等幾多個月呢 😓

回覆 acqueen 的帖子

真係架?我剛排咋,唔知會唔會到面試日都未排到呢 😭

LittlemBB 發表於 18-5-16 11:17

真係架?我剛排咋,唔知會唔會到面試日都未排到呢 😭 ...

我嗰時等左6個月有位
確實今年pebbles入pn係有幫助的
起碼會有2nd in機會

LittlemBB 發表於 18-5-16 11:17

真係架?我剛排咋,唔知會唔會到面試日都未排到呢 😭 ...

希望你可以快d排到

我9/5 先開始幫仔仔排 pebbles, 我諗考完 N 班都未排到

LittlemBB 發表於 18-5-16 11:16
有無人排左 pebbles ... 唔知要等幾多個月呢 😓

我上年8月幫仔仔報pebbles, 今年4月排到,5月開始上堂

Jasmine1012 發表於 18-4-19 17:32
Pebbles 我上年7 月排到而家都未有位

我今年3月報,剛剛收到offer ,你有無打去問?

回覆 ccnnbb123 的帖子

係咪要個個月打去問?你排12-15個月果班?

LittlemBB 發表於 18-6-12 01:52
回覆 ccnnbb123 的帖子

係咪要個個月打去問?你排12-15個月果班?

我無打去問,
我3月報嘅,我之前係排12-15班,但waiting ,
之後5月佢再email我,叫我揀定15-18/22(唔記得)嗰班嘅日子,因為bb都長大左,我個女下個月15個月,啱啱好上呢個班。你係咪都係咁嘅流程?