用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ichk -食飯問題
go

ichk -食飯問題 [複製鏈接]

有冇小朋友依家讀ichk hly 但不是在康樂園住呀?因我不是住康樂園,我小朋友今年8月讀ichk hly k1, 擔心小朋友太細吾會自己畢飯食?想知你地系咪都系放飯在暖壺俾小朋友帶學校食
   1    0    0    0

Tinyman 發表於 18-4-18 17:24
有冇小朋友依家讀ichk hly 但不是在康樂園住呀?因我不是住康樂園,我小朋友今年8月讀ichk hly k1, 擔心小 ...

嚟緊K1 而家仲未識自己畢飯食
咁你而家開始訓練佢自己食飯囉

s7824 發表於 18-4-19 09:51
嚟緊K1 而家仲未識自己畢飯食
咁你而家開始訓練佢自己食飯囉
...

平日我媽照顧我個女,所以我媽非常擔心如果返全日,到食飯嗰時擔心我個女食兩啖吾食,佢話佢太細個,因為我地吾起住在康樂園,你知有冇乜車搭出去,除了的士。

Tinyman 發表於 18-4-21 19:01
平日我媽照顧我個女,所以我媽非常擔心如果返全日,到食飯嗰時擔心我個女食兩啖吾食,佢話佢太細個,因為 ...

可以考慮對面D村屋,行過去 15mins

平日我媽照顧我個女,所以我媽非常擔心如果返全日,到食飯嗰時擔心我個女食兩啖吾食,佢話佢太細個,因為 ...

你諗太多,佢肚餓就會食,餓過就知唔食冇得食

s7824 發表於 18-4-21 23:49
你諗太多,佢肚餓就會食,餓過就知唔食冇得食

我都系咁諗,依家系我媽擔心

Tinyman 發表於 18-4-22 00:49
我都系咁諗,依家系我媽擔心

由佢擔心,開左學就發現個孫好叻自己食
我個小朋友1歲開始自己食,長老成日驚食唔飽etc.,最後咪又健康成長

就算你住喺康樂園咁又點?你唔係諗住附近就可以過去餵佢吧?

另外ichk hly冇K1吧?Nursery係半日,你小朋友全日應該係reception, 都4歲了,唔會唔識自己食野吧。如果真係覺得唔識“筆”飯,咪整d三文治之類囉。

紅紅 發表於 18-4-25 01:07

另外ichk hly冇K1吧?Nursery係半日,你小朋 ...

係囉,好多IS K1已經要自己帶飯畢飯食了,佢見到人地做自己自然會跟著做。

紅紅 發表於 18-4-25 01:07

另外ichk hly冇K1吧?Nursery係半日,你小朋 ...

其實我一D都吾太擔心,雖然我女只有2歲半,但她自理能力好好,只不過自己點様講,我媽都非常擔心,亦因為她想我個女健康大隻D,先令到她咁擔心。諗住問下一D已經讀緊家長,睇下佢實質情況系點姐。
我相信婆婆太錫孫女才會有這樣擔心既。有時老人家想法同我地想法有系好不同的!

964000 發表於 18-4-25 06:58
係囉,好多IS K1已經要自己帶飯畢飯食了,佢見到人地做自己自然會跟著做。
...

就算local kindy都有茶點,有時會食吓拾雞蛋(要自己mit殼)、麥皮。全日班都會包3餐,應該唔會包埋餵飯服務吧。

Tinyman 發表於 18-4-25 07:42
其實我一D都吾太擔心,雖然我女只有2歲半,但她自理能力好好,只不過自己點様講,我媽都非常擔心,亦因為 ...

其實你嘅問題都唔關食飯事,係關係你媽媽的心理狀態,既然你知道小朋友自理冇問題,只係婆婆白擔心,咁其實你希望大家比到咩意見你呢?你咪由佢擔心一陣,到個孫返咗學一切安好,佢自然唔擔心。

紅紅 發表於 18-4-26 16:23
其實你嘅問題都唔關食飯事,係關係你媽媽的心理狀態,既然你知道小朋友自理冇問題,只係婆婆白擔心,咁其 ...

Thanks for your recommendation!
‹ 上一主題|下一主題