用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 如何可以知道自閉譜系小朋友智力有冇問題? ...
go

如何可以知道自閉譜系小朋友智力有冇問題? [複製鏈接]

2歲半,上兩個月做了評估,發展遅緩9個月,主要是言語差(英文勁,可能工人湊講得多),同齡社交差(大人及哥哥姐姐追住玩),但認知OK,感統問題很大,聽人講自閉小朋友大部份智力低(黃金花係咁講),好怕我仔係,不過佢聽得明指令,亦會去做(但有時唔SHOW你),我留意到教佢一樣野要好耐先識,識左好開心拍手,喜歡鈄視(但做了OT好似好D),想問下咁細個點先發現佢有冇智力問題???
   0    0    0    0

回覆樓主

現階段不要想太多。呢個時間係黃金期,追得幾多就幾多。如經濟許可,返私人密集,同keep住3T訓練。

回覆樓主

同意樓上, 先唔好理智力有無問題, 先搞好言語同社交,因為就算佢係一部超級電腦但程式係同人溝通唔到, 其他人也當佢智力有問題

回覆 Vkeeleung 的帖子

確診了自閉譜系?

仔也兩歲多d,之前評發展遲緩
也明指令,有斜視
各方面也遲
我也懷疑有冇自閉

bearmrsyee 發表於 18-4-18 16:47
回覆 Vkeeleung 的帖子

確診了自閉譜系?
私人做評估確診.但同大人社交OK,係語言同食野偏執差D,已上密集個半月,OT TRAIN感統,我日日自己同佢做OT教的TRAINING,原本一個中文未都冇,而家有花花,巴士,小巴,爸爸返工等等,本來我好開心,但佢唔會係你問佢時講,係無喇喇自己UP,所以醫生話佢社交唔得,佢既語言係背誦式,唔係同你溝通.密訓老師話佢有進步開始撩同學仔,記同學名,叫佢拿野給XXX同學,佢都做得到,希望佢愈來愈好啦!
我知呢條路只係岩岩起步,仲有排行,而家日日放工就趕住返屋企同佢做TRAINING,有時都覺得有D累同壓力,!

Vkeeleung 發表於 18-4-18 18:17
私人做評估確診.但同大人社交OK,係語言同食野偏執差D,已上密集個半月,OT TRAIN感統,我日日自己同佢做OT教的 ...

Del......

lollylolly 發表於 18-4-18 23:08
評估時冇評埋智力?我小朋友同你差唔多大,情況都係差唔多,評咗言語遲緩,當時有講埋智力正常,而家都tra ...
冇講智力呀!

回覆樓主:

智力測試(IQ Test),要7歲先可以做;如果你跟開CAC,入讀小一前,可以排隊做"小一入學前評估",有呢項簡單評估。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

即是説發展到6。7嵗先可sure智力問題?

Vkeeleung 發表於 18-4-26 22:30
即是説發展到6。7嵗先可sure智力問題?

其實6、7歲都唔一定sure.有啲小朋友做評估會差啲,因陌生地方、陌生人有啲識嘅都唔講

有冇返緊學? 如果有返緊,學校每個月或者幾個月都會派一啲報告。大概會知道嗰個年齡學到啲乜嘢,睇番小朋友有幾多成可以做到?大概可以估計佢接近幾多歲嘅能力

回覆樓主:

lollylolly 發表於 18-4-18 23:08
評估時冇評埋智力?我小朋友同你差唔多大,情況都係差唔多,評咗言語遲緩,當時有講埋智力正常,而家都tra ...

請問你在那裡train 感統,社交?

bbchu0316 發表於 18-5-26 20:22
請問你在那裡train 感統,社交?

Del....,

‹ 上一主題|下一主題